hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2021-22 年度南區巴士路線計劃總結
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2021-22 年度南區巴士路線計劃總結

kay 發表於 2021-7-1 14:58 | 顯示全部樓層

hp8961 發表於 2021-7-1 13:25
要行出邨口,仲要上斜路,先至有得搭7 91,你係咪講漏咗?
文件寫明48->7係比華富人用,唔係黃竹坑,所以 ...

按文件邏輯
的確係比黃竹坑唔入華富的另外選擇

而呢個BBI
當年係71建議取消個陣
運輸署應承左會比

咁依家71都要CUT非繁
當年既承諾就要履行

不過比得48又唔比78轉7
的確係姑寒

世界很簡單 人類很複雜
 樓主| chunglau 發表於 2021-7-1 22:36 | 顯示全部樓層
我諗/估嚟緊71變上繁之後,運輸署/善水會係7號果度有嘢搞,但我唔係講緊BRPP講果個7<>48轉乘優惠
kay 發表於 2021-7-1 22:46 | 顯示全部樓層
chunglau 發表於 2021-7-1 22:36
我諗/估嚟緊71變上繁之後,運輸署/善水會係7號果度有嘢搞,但我唔係講緊BRPP講果個748轉乘優惠 ...

唔會啦
反而當年鴨島HIGH到連91 94都想CUT

當年PLAN A
留4X 7 30X 71 90B
4 91 94 94X全斬

之後PLAN B
留4X 7 30X 90B 91
4 71 94 94X全斬

當年第一個PLAN 7要入華富
利東要搭98轉車

第二個PLAN 7都係要入華富
黃竹坑48轉7

但行第二個PLAN既話
轉7都要入華富

所以拉4去黃竹坑食左71有佢邏輯

不過地區需要本身石排灣<>華富需求大
正路4+7應該會帶來唔少新短途客

不過4取消唔到先擱置方案

至於石排灣<>華富點解需求大
歷史原因
正如石排灣重建95客量無升
因為以前石排灣搭95班客去晒田灣
新住個班去華富需求大過鴨脷洲
世界很簡單 人類很複雜
dydx 發表於 2021-7-1 22:47 | 顯示全部樓層

chunglau 發表於 2021-6-30 21:01
夜晚仲衰,啲小巴係會唔坐齊16/19個人都唔開車

而家香旺連早繁去九龍都要釣魚
搭返巴士冇咁嬲
 樓主| chunglau 發表於 2021-7-1 23:00 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-7-1 22:46
唔會啦
反而當年鴨島HIGH到連91 94都想CUT

我反而諗緊香港仔多咗4號,4號走線由同7、91、90B大部份重疊、班次又同7號持平,又廿分鐘一班,會唔會分薄晒7、91、90B啲客呢?除非運輸署/善水將4號南區方向中西區走線用番71行法,加上原71黃竹坑方向行租庇利街至皇后街之間果段干諾道中/西、德輔道西、未有替補路線
kay 發表於 2021-7-1 23:03 | 顯示全部樓層
chunglau 發表於 2021-7-1 23:00
我反而諗緊香港仔多咗4號,4號走線由同7、91、90B大部份重疊、班次又同7號持平,又廿分鐘一班,會唔會分 ...

4食左71
班次一日都係多20班

但4要入華富
7 91 90B唔駛
4應該都係比人無視多

不過呢度有人鐘意全日掟7上置富
換37AB取消大循環
世界很簡單 人類很複雜
hp8961 發表於 2021-7-2 00:22 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-7-1 14:58
按文件邏輯
的確係比黃竹坑唔入華富的另外選擇

我淨係睇咗樓主條link嗰份文件,寫住話新增48->7BBI比華富人去中環,咁睇嚟係份文件寫錯
hp8961 發表於 2021-7-2 00:30 來自手機 | 顯示全部樓層
chunglau 發表於 2021-7-1 23:00
我反而諗緊香港仔多咗4號,4號走線由同7、91、90B大部份重疊、班次又同7號持平,又廿分鐘一班,會唔會分 ...

延長咗嘅4號要兜華富,啲人未必上。
就算分薄咗少少都只係田灣香港仔客,7 90B 91 各自都有客只可以死等其中一條線,當中數量唔係少。
kay 發表於 2021-7-2 12:14 | 顯示全部樓層
hp8961 發表於 2021-7-2 00:22
我淨係睇咗樓主條link嗰份文件,寫住話新增48->7BBI比華富人去中環,咁睇嚟係份文件寫錯 ...

華富都唔少車出中環
平日有4X
坐7個字落中環仲有40M
去瑪麗仲有30X揀

不過今次擺明就唔同你班區佬妥協

以前南區白鴿都做到野
今時唔同往日

不過好多野睇黎都按步就班
海怡今年CUT 590
以前提過CUT 99X班次
今年無擺

今年想玩死利東
3個重組只係落實一個
但99X當年好似係利東海怡各減一班

43M唔縮短都要拎載客率減班
而且係20CUT到30
唔係好似40M 97 CUT到25分一班

40M 同97依家同當年路線圖越走越遠

堅道本來仲有15分一班40M落山
結果比班區佬搞到5個字一班

利東本來都有15分一班出灣仔
但區佬反對90 97合併
又係跌到5個字一班
世界很簡單 人類很複雜
hp8961 發表於 2021-7-2 21:19 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-7-2 12:14
華富都唔少車出中環
平日有4X
坐7個字落中環仲有40M

冇辦法,客又唔夠多,合併又會趕客,所以都係減班最正路,區佬嘈減班我都得啖笑。

如果嗰個時段本身多人搭,減班嘅話係應該嘈。相反嘅話唔夠客要減班就好合理,點都好過合併。

4 71合併算係可行啲,始終黃竹坑唔夠客,同埋兜華南兩個站點都冇兜利東咁趕客。

43M依類線全日30就過份咗,應該部份有客時段開番20 。
40M就難攪啲,本身半山落中環要靠佢,但南區去堅道客源始終有限,減完班都係咁少人