hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 西鐵同馬鐵應該直通運轉而非改名?
開啟左側

西鐵同馬鐵應該直通運轉而非改名?

珀島魚蛋 發表於 2021-7-2 21:25 來自手機 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2021-7-3 03:42 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-7-2 13:08
其實屯馬線而家正常營運唔會有班次喺紅磡/大圍/啟德調頭
講做西馬直通無乜意義,相反對路線配色 (要同時佔 ...

唔係,有時會有美孚、紅磡做終點站嘅班次
http://jpoon9394.blogspot.com/
3asv@59x 發表於 2021-7-4 12:08 來自手機 | 顯示全部樓層
而家我諗d人會咁分:屯門到紅磡(西鐵)丶紅磡到大圍(屯馬線)丶大圍到烏溪沙(馬鐵)
groom1002 發表於 2021-7-4 12:55 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2021-7-3 03:42

但會返廠,唔會掉頭,另外下繁最好有南昌>屯門短棍, 清南昌過海放工客,每20分鐘一班
Ricky403 發表於 2021-7-4 16:45 來自手機 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2021-7-3 03:42

鑽石山同美孚特車都踩咗入另一邊
紅磡車就係每日全程尾班過後先有
方便管理,應該都會一條線過,只係可以唔叫屯馬線

日本有部分路線要以直通運轉稱呼,應該係因為唔同公司或唔同部門管理,例如三崎口-青砥班次係橫跨京急+都營+京成、綾瀨-我孫子/取手班次橫跨小田急+營團+JR東
屯馬兩邊都前九鐵/WELM,同呢度有出入
E3Tsubasa 發表於 2021-7-5 14:08 來自手機 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2021-7-2 12:54
我相信一般乘客不理解直通運行的概念,難怪MTR要改名。

我估計東西線改名做屯馬線,可能因為港島線、觀塘 ...

屯馬綫呢個名頂盡叫做俾到人知道條線可以去到屯門同馬鞍山,實在太多人吹噓呢個名,忍唔住講兩句

首先你話呢個名可以令人知道條線係屯門至馬鞍山,問題係屯門至馬鞍山本身就有無數個路徑,亦都冇一個特別典型嘅路線(相對地舉一個有典型路線嘅例子,例如荃灣至沙田,大部份人都會即刻浮現城門隧道嗰個Route),普通人唔睇路線圖齋睇個屯馬呢個名,根本唔會知佢途經邊度。可見呢個名可以令人清晰途經地點嘅論點根本唔成立。

更甚嘅係今次伴隨「屯馬」開通而新獲得鐵路服務嘅地區,唔係屯又唔係馬,反而係同路線名毫無關係嘅土瓜灣九龍城一帶,齋睇個名真係會以為係屯門/馬鞍山有新鐵路。

最恐怖嘅係今次黨鐵淡化西鐵變成左屯馬嘅一部份呢樣野,宣傳上完全冇提及西鐵併入屯馬,好多唔熟悉鐵路嘅人到而家都仲好混亂,諗緊西鐵去咗邊度。但係雖然係咁,啲人都仲係日日咁樣去搭。

所以話直通就會令到好多人誤會,我自己唔覺得個情況會咁差,而家併任另一條線,又唔係單純嘅改名,某程度上比起直通更加難理解。
LN9267 發表於 2021-7-5 15:00 | 顯示全部樓層

E3Tsubasa 發表於 2021-7-5 14:08
屯馬綫呢個名頂盡叫做俾到人知道條線可以去到屯門同馬鞍山,實在太多人吹噓呢個名,忍唔住講兩句

首先你 ...

本身MTR一向習慣用地方做鐵路線名稱,想出屯馬這個名稱出來也不意外。
對MTR來說,一來可以去九鐵化,二來乘客看路線圖熱烈討論,MTR收到宣傳效果,自然這樣做。

當年修正早期系統分拆為觀塘綫及荃灣綫這麼多年了,乘客一樣這樣坐車。
可能當年不少乘客只聽荃灣綫這個名稱也不知道經旺角,現在不少人叫紅色線,如常坐車。

民間繼續叫地鐵、西鐵、馬鐵,鐵路迷叫東西線、東西走廊,也是一樣這樣坐車。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
SanPoKong203e9 發表於 2021-7-5 15:11 來自手機 | 顯示全部樓層

首先你 ...

如果真係只可以有一個名,你會建議點叫?
eternalflame 發表於 2021-7-5 23:46 來自手機 | 顯示全部樓層

首先你 ...

難理解係因為我地對直通運轉有所認知,但一般乘客對呢樣野根本唔會有概念。一條公路/鐵路用首尾地區取其首字作為名稱係漢字文化圈由來以久,中間走線經過咩地方根本唔駛理會。

如果硬係要用日本鐵路做類比嘅話,屯馬線更加似形容緊一個運轉系統,如湘南新宿、上野東京線一樣。
Waiyin12 發表於 2021-7-7 23:36 來自手機 | 顯示全部樓層

SanPoKong203e9 發表於 2021-7-5 15:11
如果真係只可以有一個名,你會建議點叫?

我寧願叫東西線
由東北去到大西北
(東去西經過中間嘅九龍南,尚算正常)