hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴月票催生盲保九巴人士
開啟左側

[其他] 九巴月票催生盲保九巴人士

Justshamxx 發表於 2021-6-30 12:55 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

九巴於2018年推出久違的月票,對上一次推出月票已是上世紀70年代初期。彼時未有地鐵,九廣鐵路亦尚未電氣化,更未有過海隧道,九巴與中巴各自偏安於維港之兩岸,於各自的地盤上可謂全無競爭,充其量在九巴轄域內有「白牌車」出現,僅此而已。自九巴完全撤銷月票後,海底隧道通車、地鐵落成、九廣鐵路電氣化,更多的海底隧道、地鐵更多路線、機場由啟德遷至赤鱲角,衍生九巴之大嶼山版「龍運巴士」;逮至九巴於2018年重推月票之時,九龍新界之大環境早已與數十年前迥異。
月票推出之初,坊間(尤其是此區)不乏針對月票用途的批評,此區更有網友直指九巴月票實屬「讓新界西北來往市區專用」,「不適宜讓大埔、馬鞍山等地市民使用」等等。其後2019年,本港推出「公共交通費用補貼計劃」(下稱補貼計劃),並於2020年間,因種種原因多番改良計劃,包括降低門檻、提升補貼率及提升補貼上限,令更多九龍、新界區居民開始對九巴月票有興趣,而同時催生一群盲目保護九巴的人士。
九巴月票有史以來本港首次鐵路拓展,不計2018年9月廣深港高速鐵路通車,就是2020年2月14日,屯馬綫一期通車,為2021年全綫通車作準備。不少巴士路線,尤其是九巴路線會因而減班,甚至取消,一群盲目保護九巴的人士自此開始出動,務求力阻該等路線減班、取消,甚或至在其他巴士公司提出類近服務時,無故貶低該等公司在他區的服務。
因應2021年4月本港各巴士公司同時加價,補貼計劃的種種優惠延長至2021年尾。適逢港鐵屯馬綫全面通車半年,「贖罪承諾期」屆滿;全港公共交通一時回復正常,本人希望可以一舉大摑盲保九巴者一巴掌
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
天空之神 發表於 2021-6-30 12:58 | 顯示全部樓層
所以就要取消 5A?
.
neoplan720p 發表於 2021-6-30 13:09 | 顯示全部樓層
哦,
屎水都可以出月票架。

不過佢唔出咋嘛。

評分

參與人數 3aPower +8 HugeC +20 收起 理由
ahken + 2 + 10 英雄所見略同
PD7829 + 5 精闢見解
Justshamxx + 1 + 10 Huge C,本港月票究竟幾多

查看全部評分

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
JC8385 發表於 2021-6-30 13:09 來自手機 | 顯示全部樓層

大家俾出嚟嘅質素差唔得多,唔保個平D嘅嫌錢腥呀?
KE7066 發表於 2021-6-30 13:41 | 顯示全部樓層
其後2019年,本港推出「公共交通費用補貼計劃」(下稱補貼計劃),並於2020年間,因種種原因多番改良計劃,包括降低門檻、提升補貼率及提升補貼上限,令更多九龍、新界區居民開始對九巴月票有興趣,而同時催生一群盲目保護九巴的人士。

關咩事,講到唔買月票就冇補貼咁
SLsTuDiO 發表於 2021-6-30 13:52 | 顯示全部樓層
咁可唔可以大摑你一巴掌 唔好盲目控訴巴士月票??

樓主有無睇到大西北人開始怨條線成日都好多人??依家關又未開曬, 淨係就黎暑假 但屯馬線非繁開始多人到似繁時咁, 話就話方便其他地區, 但有無思考過原本既客因為客量大幅增加而會上唔到車?? 將巴士減班倒客去鐵到, 但隨時要等幾班車先上到, 巴士俾人CUT線CUT班焗人坐鐵係咪唔值得鬧??

新線通車話俾人多個選擇, 但到頭來係逼你改變乘車習慣, 請問我應該要摑邊個一巴掌??
 樓主| Justshamxx 發表於 2021-6-30 15:24 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2021-6-30 13:41
關咩事,講到唔買月票就冇補貼咁

可能你誤解咗我嘅意思:

我嘅意思係,九巴月票初初推出嗰陣,呢度italk啲人成日話個計劃益晒大西北來往市區嘅乘客,不利由大埔/馬鞍山返工嘅乘客,但係自從公共補貼計劃出爐之後,其他區域嘅通勤客都開始受惠於九巴月票。
YY487 發表於 2021-6-30 16:24 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| Justshamxx 發表於 2021-6-30 17:00 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2021-6-30 16:24
又贖罪?
你上次嘅接駁巴士贖罪論已經證實係完全錯誤
而家又講贖罪,真係多謝提供笑話 ...

講返本人經常講嘅「贖罪論」。
雖然九巴5A線並無於屯馬綫全面通車後自動消失,以致部分本區網友以為「贖罪論」已被推翻,但是以下證據足證「贖罪論」尚未被推翻:

附上港鐵屯馬綫官方網站中「關於屯馬綫」內「車費優惠及乘客指南」一頁,四大新站提供的種種優惠期限至2022年1月1日。

唔知你有冇喺5月28號聽住港鐵喺土瓜灣站開嘅記者會?發言嗰位女士講到明本來嗰啲巴士轉乘嘅優惠順延到今年年尾。傳送門,幫埋你去埋嗰度。稍有睇過先前屯馬綫一期同巴士嘅轉乘優惠嘅人士,都應該知道嗰啲巴士轉乘優惠,係去到屯馬綫全面通車嘅啫。
換句話說:九巴、港鐵一同為土瓜灣地區居民贖罪,當區居民翹首以待鐵路逾四十年(由修正早前系統通車起計),並因工程宕延,前後歷時約十年,鐵路公司實在應該延續對當區居民的贖罪行動。

最後,唔gur我「贖罪論」嘅話,請去F1區,喺由Ravenclaw做樓主嘅帖文度反擊我嘅回文。唔好再喺度岔開話題,功德無量。

港鐵屯馬綫官方網站截圖

港鐵屯馬綫官方網站截圖
KE7066 發表於 2021-6-30 21:35 | 顯示全部樓層

Justshamxx 發表於 2021-6-30 15:24
可能你誤解咗我嘅意思:

我嘅意思係,九巴月票初初推出嗰陣,呢度italk啲人成日話個計劃益晒大西北來往 ...

你解釋完一大輪都係冇講到補貼與月票關係