hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 兩元乘車優惠會維持到幾時先至加價?
開啟左側

[其他] 兩元乘車優惠會維持到幾時先至加價?

Justshamxx 發表於 2021-6-30 19:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

現時65歲或以上長者及合資格殘疾人士可享用$2票價優惠。勞福局局長羅致光今日公佈將票價優惠拓展至60歲或以上人士。現時該等人士除了在部分城巴港島路線外,車費與其他成人無異。隨着該票價優惠的受惠人群增加,而政府須提供補貼的路線愈來愈多(包括今年「全港統加」之後由升破$2.0的一眾路程),長遠必定對政府財政帶來壓力。本人覺得再一至兩次「全港統加」之後,政府會向立法會爭取,將現時的優惠票價$2提升,並且強調票價優惠計劃對政府財政的壓力,以求議員支持。

本人認為政府釐定$2的優惠票價時,已確定部分路程會因低於該票價,而毋須由政府多加補貼;但是隨着這些路程的車費逐漸升破$2.0,終有一日本港所有路程的車費皆高於$2.0,令政府財政壓力瞬間倍增。屆時政府可能迫不得已,將$2的優惠票價提升。
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
kei_hk 發表於 2021-6-30 21:29 | 顯示全部樓層
要取消﹐根本無可能出現。

不過﹐局長就話遲D可能會出現調整﹐唔再係$2。
但係未有定案點做。

樓主| Justshamxx 發表於 2021-7-1 10:56 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2021-6-30 21:29
要取消﹐根本無可能出現。

不過﹐局長就話遲D可能會出現調整﹐唔再係$2。

我冇講過佢取消,我亦都同你一樣覺得長者乘車優惠係唔會取消嘅。

我亦都同你一樣,相信喺不久嘅將來會有所調整,唔再係$2,只不過我想喺度討論呢個情形會幾時出現,同埋會加到幾多。
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
kitarolo 發表於 2021-7-1 11:12 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2021-7-1 18:03 | 顯示全部樓層
Justshamxx 發表於 2021-7-1 10:56
我冇講過佢取消,我亦都同你一樣覺得長者乘車優惠係唔會取消嘅。

我亦都同你一樣,相信喺不久嘅將來會有 ...

我心目中係成人價的25% 或 長者價的 50%(如適用)﹐這樣係最適合的﹐亦可以令長者們減少貴車短坐的問題。

kitarolo 發表於 2021-7-1 18:14 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2021-7-1 18:03
我心目中係成人價的25% 或 長者價的 50%(如適用)﹐這樣係最適合的﹐亦可以令長者們減少貴車短坐的問題。
...

開始有人注意到補貼暴增嘅問題

https://www.881903.com/news/local/2398497

//應多教育60歲或以上人士,如果去短途地方,應該先選乘短途巴士線,以解決「長車短搭」的問題,有助壓縮政府付出的補貼金額。//

(71K點都唔會夠73X/74X密車
正價客大埔上大埔落無爭議,但實
話年長人士唔企得耐,根本拗唔完)

另外亦有觀點指,長遠應收緊資格

//若未來有三分之一人口達合資格年齡,將對社會構成很大財政負擔,質疑政府並無應對社會高齡化的完整政策,亦無清楚說明擴展計劃的政策目標,是希望協助高齡人士就業、資助企業聘請高齡人士,抑或鼓勵出行。

林一星認為,政府提出設「樂悠咭」的安排有用,但建議參考澳洲做法,區分仍然在職及已經退休的人士,規定全職工作者即使達合資格年齡,都不可以申領「樂悠咭」。//
YY487 發表於 2021-7-1 18:27 來自手機 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2021-7-1 18:31 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2021-7-1 18:27
教育?
廢老有得教就唔叫廢老啦

咁未長搭短用要收貴D囉, 一定要搭到某站先係$2, 未上公路前就落車唔該比足錢, 如果唔係佢地仲會特登搵架貴D既搭, 而巴士公司仲好歡迎接載佢地, 受害既只係原本要返工比全費果D長途客
kitarolo 發表於 2021-7-1 18:38 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2021-7-1 18:31
咁未長搭短用要收貴D囉, 一定要搭到某站先係$2, 未上公路前就落車唔該比足錢, 如果唔係佢地仲會特登搵架貴D既搭, 而巴士公司仲好歡迎接載佢地, 受害既只係原本要返工比全費果D長途客

林一星於另一報章之意見

//應按長者出行時段去提供優惠,因為非繁忙時段可以容納更多客量,以這些時間去承載長者,增加的成本少,有外國國家在非繁忙時間更提供免費乘車優惠。//

一陣,會話限時限刻不如唔好整
又話專科門診都係朝九晚五,無得
叫年長人士避免繁忙時間用優惠。

shakugan2005 發表於 2021-7-1 18:42 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2021-7-1 18:38
林一星於另一報章之意見

//應按長者出行時段去提供優惠,因為非繁忙時段可以容納更多客量,以這些時間去 ...

咁政府貼哂全部人去$2搭車囉, 依家係巴士公司有補貼, 佢地比唔比$2巴士公司都係載一個客; 比$2搭車果D事實上點搭都係$2; 但反而係返工比緊全費果D比依D唔係比全費既$2客拖慢左車程佔用左長途線運載力, 巴士公司更加想HEA做短途線令全費客受害