hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 路政港鐵天橋鐵網耗近四千萬 社會事件過後無拆期 ...
開啟左側

路政港鐵天橋鐵網耗近四千萬 社會事件過後無拆期

Gozaho 發表於 2021-7-2 05:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

路政署《香港01》回覆查詢,截至今年5月底,與港鐵在大約100條行人天橋加裝圍網,耗資最少3,800萬元。
有不同區的區議員均表示,近日收到街坊反映,鐵籠天橋感覺「壓迫、唔開揚」,質疑社會事件過後政府已再無需要圍封天橋。

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... 0%E8%90%AC%E5%85%83

唔知種網嗰陣有無過消防呢?
不過質疑人又會有機會犯郭晉安法
無反對就通過架喇
marcowong1011 發表於 2021-7-2 07:23 來自手機 | 顯示全部樓層

國安法維護宇宙和平,路政(同其它私人機構) 仲繼續設圍網裝圍板,認為黑暴會再臨,係對國安法嘅不信任,對黨嘅不信任,我地應該向國安舉報,將呢d 反中亂港份子繩之於法

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
mrm23 + 1 + 10 大師級作品

查看全部評分

kitarolo 發表於 2021-7-2 08:55 | 顯示全部樓層
擒晚出事,政府大把
理由繼續鐵幕式管治

反而疫情下定期搵高壓水槍
清潔就合理,亦可製造就業機會。
kei_hk 發表於 2021-7-2 09:51 | 顯示全部樓層

唔知種網嗰陣有無過消防呢?

佢又無完全密封﹐又有2邊出入口﹐有什麼問題?

你這樣講﹐行人隧道仲危險。

VA73@2A 發表於 2021-7-2 10:02 | 顯示全部樓層
宜家政府真係唔會理,就算宜家局勢緩和,佢咪話要放範d人扔野落去會繼續種網,唔會拆之餘,仲只會越種越多

你睇銅鑼灣、油尖旺、灣仔d垃圾桶就知,到宜家都用臨時嘅
kei_hk 發表於 2021-7-2 10:27 | 顯示全部樓層
VA73@2A 發表於 2021-7-2 10:02
宜家政府真係唔會理,就算宜家局勢緩和,佢咪話要放範d人扔野落去會繼續種網,唔會拆之餘,仲只會越種越多

你 ...

我只係覺得﹐只係疫情 + 限聚令問題﹐才令局勢在2020年開始緩和。

唔係疫情因素﹐我都唔係太相信在2020年局勢可以緩和。

隨著疫情又一次緩和﹐限罪令只要再放寬﹐我係信局勢會升溫。

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +8 收起 理由
mckhgc + 3 + 8 英雄所見略同

查看全部評分

VA73@2A 發表於 2021-7-2 10:49 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2021-7-2 10:27
我只係覺得﹐只係疫情 + 限聚令問題﹐才令局勢在2020年開始緩和。

唔係疫情因素﹐我都唔係太相信在2020 ...

所以香港點解耐唔耐爆一單源頭不明本地個案出黎
係因為要續限聚令嗰時唔使諗其他藉口
kei_hk 發表於 2021-7-2 10:53 | 顯示全部樓層
VA73@2A 發表於 2021-7-2 10:49
所以香港點解耐唔耐爆一單源頭不明本地個案出黎
係因為要續限聚令嗰時唔使諗其他藉口
...

這一句﹐真係有點陰謀論了。

VA73@2A 發表於 2021-7-2 11:11 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2021-7-2 10:53
這一句﹐真係有點陰謀論了。

但事實就係咁巧合,永遠係第20幾日就有一單
kitarolo 發表於 2021-7-2 11:15 | 顯示全部樓層

VA73@2A 發表於 2021-7-2 10:49
但事實就係咁巧合,永遠係第20幾日就有一單

禁蒙面法通過不足一年就因疫情
另立口罩令,個天都唔鍾意佢……