hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議合併 6F 11
開啟左側

建議合併 6F 11

S3bl430 發表於 2021-7-5 23:34 | 顯示全部樓層

我覺得6F入填海區點都好過以麗閣為起點/終點,至小填海區人口較多,除南昌站一帶外更多位置不接近港鐵站, 相應的生存空間較大

當然,假使11延長至深旺道,

往黃大仙如果改為以下走線,是可以既服務南昌村亦可以服務麗閣.

深旺道總站,經連翔道至南昌出口,停富昌邨(海麗方向)後轉入東京街, 停 西九龍法院大樓, 然後轉入荔枝角道, 停麗籮樓, 然後回到6F原線.
如果想服務荔枝角道新屋苑, 停富昌邨後可以直行直至轉入興華西街,興華街,再轉入荔枝角道,加停黃克競分校,麗翠苑

往深旺道改動則更簡單, 原線至麗閣, 再跟296C至深旺道

錯字連篇
Ravenclaw 發表於 2021-7-5 23:49 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-7-5 22:22
我唔認為好需要 93K 去做紅土,事實上 93K 紅土康翠客比例唔高

康翠本身有 105 綠小去紅土,寶林有 297 ...

213x來回觀繞,我冇意見...

okey,93K就當唔做紅土,咁淘大上康翠都要做吧? 要人行上振華道? 牛總都遠啦,如果我系德福呢?...

213x我相信你肯加停 九展先上觀繞吧? 咁起碼有車九工上安達泰,上樂華秀茂坪繼續有13X...

93K去尖咀振華道跟213X行,我冇意見,反方向跟26X落然後一站飛去淘大,跟2A, 28停,仲食多舊街客上山翻樂華...

26X東行行法系望落樣衰,但唔慢喎,啟祥道果2盞垃圾燈好快麼? 26X如果世運塞得勁,可能真系會阻少少上九龍城天橋...

但啟祥道東行亦唔見得暢通,各有塞車位...

所以我覺得你考慮下,無謂為左走線對稱而盲跟現時213x行...

站位有時就系差d,冇計...

我隔黎重組沙田線,世界花園南行要停就一定要入獅隧往九龍方向,或調頭落山,為左果個站,要專登上山,然後落翻山上青沙...

佐敦翻淘大,免強叫人振華道落車行落山,都免強講得通,德福都可以焗入搭鐵,不過我會搭A22豪華服務好過,德福淘大上康翠要人行上振華道講唔通啦掛?

我亦覺得無謂為左呢個位搞咩13D拉入翠林...
 樓主| S3BL100 發表於 2021-7-5 23:55 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-7-5 23:34
我覺得6F入填海區點都好過以麗閣為起點/終點,當然,6F走線可以跟296c,這樣就不會犠牲麗閣往返QE服務
...

返填海區方向,QE 開始咪有條密車 118

6F 如果跟 296C 咁行,咪做唔到南昌邨、南昌站同半條富昌邨,有違當日兜深旺道原意

都係咪搞咁多

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2021-7-6 00:05 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2021-7-5 23:49

okey,93K就當唔做紅土,咁淘大上康翠都要做吧? 要人行上振華道? 牛總都遠啦 ...

不如咁講,如果最後將尖線跟 26X 咁行,直飛淘大,我都會收貨,但呢個唔係我想見到既做法

個人認為東行兜入牛頭角總站會好過咁搞。無錯啟祥道會唔係暢通,但機隧宋皇臺道出口、觀塘道入牛頭角道,都唔係好好

雖則問題癥結係地區人士要求有車往來德福淘大,但呢個位唔係完全無蒙混過關或者刷邊當做左既可能

同埋我講佐敦返淘大,係講緊 14 應該唔存在抽走既可能性,點都要擺條線行返原路,食埋 11 僅餘既佐敦道往馬頭圍客,同時同條 A22 鬥氣。想用一條比起 14 再貴多兩級既線去做佢地生意,係諗多左

Ravenclaw 發表於 2021-7-6 01:34 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-7-6 00:05
不如咁講,如果最後將尖線跟 26X 咁行,直飛淘大,我都會收貨,但呢個唔係我想見到既做法

個人認為東行 ...

26x行法停淘大,2盞燈,213X行法直上振華道,又系2盞燈...

但如果你加停牛總,就變4盞燈,去將軍澳就肯定慢過26X行法...

2A/28呢d擺明要做電梯線都未洗上山入牛總,213x入講唔通吧...

如果你話陶大德福可以唔做,fine,不過你之前又話比我知陶大呢個位要做喎...

213X行法好處系啟祥道有巴士上康翠,同埋走線好體d囉...

九龍灣上山我相信得下繁多客,用297P名義,下繁九碼開,上翻上路跟297上觀繞,然後寶達起下繁98P行法...

點解九碼開,一來當系做下路, 2來咁先夠里數收翻$10.50 (新蒲崗總站其實都夠,不過有98C做,算數,我又唔想拉入康城)...

我同得你討論,即系我agree唔用93K食14,暫時降低屎忽程度,BTW,雖然佐敦道有A22,但中港城冇,我系搶中港城客$9.40...
KW2523 發表於 2021-7-6 17:15 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2021-7-5 23:49

okey,93K就當唔做紅土,咁淘大上康翠都要做吧? 要人行上振華道? 牛總都遠啦 ...

機隧宋皇台道出口塞起上嚟都好勁下, 而且彩虹右轉入新清堆車龍有時隊返出太子道東, 交通情況完全唔見得比啟祥道好
LAK2 發表於 2021-7-6 18:37 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-7-6 00:05

個人認為東行 ...

佐敦<>上路<>觀塘道 (原14)
喺15X計劃半全日下,個人認為大可交比15做:
15 平田<>觀塘道<>上路<>佐敦<>中港城
17 延長至油塘代14流水 (當然早繁要保留若干班次裕民坊開)
Ravenclaw 發表於 2021-7-6 20:06 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2021-7-6 17:15
機隧宋皇台道出口塞起上嚟都好勁下, 而且彩虹右轉入新清堆車龍有時隊返出太子道東, 交通情況完全唔見得比 ...

咁可怕,彩虹右轉入新清堆車龍影響埋宋皇台出既93K?

影響26X唔奇呀,佢要埋左面彩虹邨,我suppose 93K系直隊淘大,行外線喎...

雖然我都想屎忽叫宋皇台出既93K停彩虹邨,因為食多舊轉 3D/3M/5/26/27/29M 上 慈雲山/富山/彩雲/四順 既客,咁封埋26X全日後門...

啟祥道西行冇咩野既,因為機隧好少倒塞到咁遠,但九工入彩交處條車龍就可以去到輔警總,咁就唔系咁過穩啦...

同埋個重點系,條線要做德福淘大上康翠,就算停牛總,德福都行太遠...

當然,如果唔洗做呢舊流水,行啟祥道直上樂華我冇意見,不過程93K咁多年黎不能大改其實某程度上系呢個位累事...

東行要停淘大機隧又行唔到,觀繞又上唔到,快唔到去邊...

更什既系,移加康翠<>德福淘大系收緊$9.40/$7.60,就算95M改行繞光街樂華往來牛總,里數一樣,唔洗加價,佢都唔會想做,仲未計會倒德福客走...

唔通又拆條290觀塘道版咩,我知堆巴咪可能會好高興,d 38/40/42C重組立即唔見晒tim,因為班人來來去都系圍住40唔經美長黎轉...

比較大希望既,只是改95行樂華上落山去食呢個位,因為油麻地唔系客倉,不過都系降左價,95都系平過93K...

但如果系咁,咁93K索性山谷道下一站寶達算啦,簡簡單單...

樓主| S3BL100 發表於 2021-7-6 22:23 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2021-7-6 18:37
佐敦上路觀塘道 (原14)
喺15X計劃半全日下,個人認為大可交比15做:
15 平田觀塘道上路佐敦中港城

同意有 14X 15X 前提下,佐敦用 15 做好過 14

但如果因此而拉 17 入油塘,效益其實唔明顯,17 班次密過 14 好多,亦有收費問題,同時 15 改去中港城亦要加 1-2 部車

而且 15 係德福至新蒲崗段太子道東之間唯一落紅磡內街同深入紅鸞道巴士線,就咁改走會影響 5D 殺線部署

最簡單係 14 15 直接交換總站就算

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
流星☆雨 + 1 14/15互換總站,錦上添花

查看全部評分

樓主| S3BL100 發表於 2021-7-6 22:28 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2021-7-6 01:34
26x行法停淘大,2盞燈,213X行法直上振華道,又系2盞燈...

但如果你加停牛總,就變4盞燈,去將軍澳就肯定 ...

入完牛頭角總站後係可以右轉佐敦谷北道,右轉彩霞道,左轉上山,只係停多一支燈,唔使停兩支。我估你諗住總站後左轉,佐敦谷/牛頭角道交界果支燈最大問題係綠燈時間短,但轉到出去既話,之後左轉振華道通常都順燈的

不過其實就算電梯線角度,停淘大係好過入牛頭角總站,我唔反對淘大站位靚好多,2A 28 上山唔入牛頭角總站係理所當然

我一路只係講緊有無必要。都係果句,將尖線上山為左停正淘大而行宋皇臺太子道東飛站,我會收貨但唔認為係理想