hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議合併 6F 11
開啟左側

建議合併 6F 11

樓主| S3BL100 發表於 2021-7-7 23:51 | 顯示全部樓層

BUSFANS 發表於 2021-7-7 23:27
11唔應該同6F合併

而家個前提係點樣用最少資源去做晒一班無得唔做既客

你將成件事當作 6F 拉長少少去黃大仙就得

呢種兜法至少已經好過 23M 28B,至少深水埗應該會有客坐到去土瓜灣同馬頭圍,甚至信和都有機會執到客上車返黃大仙

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2021-7-7 23:52 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-7-7 23:34
太子道東、上路仲可以靠鐵或14B/X轉密車15/17搞掂
油塘呢啲鐵路優勢區真係唔係好需要掟舊式長途流水去做 ...

就係呢段路真係無乜理由迫人轉車
typhoon_york 發表於 2021-7-8 00:12 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-7-7 23:48
我初步計過,慈沙就算只做沙田站就直入大隧,單程齋計行車時間都要 30 分多少少

但我認為慈沙跟 88 做埋 ...

我嘅諗法係沙田站後直出大隧,然後斧山道逆時針上慈中再落鳳凰新邨,過鳳德商場直入大隧返沙田,60分鐘做得完一單
慈雲山始終係住宅區,沙市以外全日嘅需求有限,倒不如用最少派車做最密班次以降低成本
LAK2 發表於 2021-7-8 16:02 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-7-7 22:52
5D+6F 都幾有創意,但粗略估算只能減兩部車,換言之成個重組最後減到幾多部車好視乎你打算點搞 9 11

而  ...

個人方向係東九<>紅磡線點都有線要死
17不宜拉去油塘的話
可以玩大啲搵5D、11B、14三合一大流水
油塘<>觀塘道<>九龍城<>跟85X去紅磡

啟麗<>紅磡,搵2E延長(但聽聞承啟道唔批九巴入)
6F就留返併11
6F對下路黎講的確大量替代,
2E/6C/12A甚至41/45,已經完美cover晒

翠屏就搵17頂位

至於話搵線黃大仙頂9號,我意思唔係殺線,
係要9號飛走黃大仙甚至彩虹,但未有方向點執

所以撇除9號唔理(反正班友依家都無咩意見)
個人覺得可以咁,符合小規模分開做原則:
6F+11
2E+5D
11B/14/15 > 三變二
 樓主| S3BL100 發表於 2021-7-8 22:31 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2021-7-8 16:02
個人方向係東九紅磡線點都有線要死
17不宜拉去油塘的話

個人認為係咪值得合併路線,都要視乎效益到底有幾大

2E+5D 或者是但一條線併 5D,最大問題都係無得行承啟道。5D 直接殺線隨時係最簡單

11B+14+15 其實係好視乎最終減到幾多部車,三變二之後每條都做三個字一班先可以慳大概四五部車;但重組過程衍生既問題似乎會比起 6F+11 複雜。15 仲要係唯一一條上路落紅磡內街流水,有 15X 前提下用 11X 去陰乾條 11B 隨時仲易,當然成本效益又係另一個問題

LAK2 發表於 2021-7-9 10:50 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-7-8 22:31
個人認為係咪值得合併路線,都要視乎效益到底有幾大

2E+5D 或者是但一條線併 5D,最大問題都係無得行承啟 ...

承啟道不成文禁令確係一個大問題
但個人相信終有一日會打破

5D行下路深入紅磡,直接殺應該有難度
搵是但一條疏車九碼線加一兩車拉過去會最簡單
禁令問題可以單向行啟德隧道搏偷雞

11B/14/15果組,要做都唔難
先按計劃抽15去15X,再做14/15對調,
油塘下路紅磡果條(14)唔跟現15行,跟85X
最後拉17去翠屏,11B取消,14加區間分段
以11B目前9部車計,起碼減到7部出來

原15半條上下路連接,仲有796X/297之類,
唔刻意處理了

做晒以上連埋6F+11, 大大話話都嘔到近20部車出來
以近年計都算係好誇張
然後諗真啲明明以上重組其實有鐵與否都係可以做
依家都係借新鐵路為名順水推舟啫

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
S3BL100 + 1 有諗頭,我再諗下

查看全部評分

ykh 發表於 2021-7-9 15:30 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2021-7-8 16:02
個人方向係東九紅磡線點都有線要死
17不宜拉去油塘的話

有關9號彩福同黃大仙問題,我建議開番6B美孚/蘇屋-彩福,咁樣6D可以直行太子道、2A可以打直行荔枝角道,咁6B個幾部車名義上都叫服務深水埗區
xdxd 發表於 2021-7-9 17:19 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2021-7-9 10:50

5D方面,同意師兄所講係有難度,除咗九碼線之外,隔離帖有師兄提出拉608落黃埔,除咗唔同公司呢樣之外我覺得都值得參考嘅。
東九紅土線重組嘅,我會想15/17為主,11B為輔;
首先拉11B入油塘兼拉疏,跟手掟17去翠屏道補位;
其次15拉去中港碼頭,紅磡街市後改經德民街、繞道直插佐敦,回程上路直過,直斬14,
15嘅半上半下走線其實對紅磡居民嚟講尚算快,同埋難以補位(得返對家嘅796X),
而經紅繞亦都唔多駛面對紅隧口塞車。

紅磡人。
KW2523 發表於 2021-7-9 19:11 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2021-7-6 20:06
咁可怕,彩虹右轉入新清堆車龍影響埋宋皇台出既93K?

影響26X唔奇呀,佢要埋左面彩虹邨,我suppose 93K系 ...

咁又係, 睇錯咗

不過偉業街天橋倒灌, 同宋皇台道右轉出去比仍然唔係暢順咗, 下繁行返上路嘅5P間唔中都快過5X
至於站位問題, 真係德福廣場既話可以考慮郁106小巴?
 樓主| S3BL100 發表於 2021-7-9 22:07 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2021-7-9 10:50

5D 我暫時都係傾向直接換線,如果係土瓜灣紅磡大區計,啟德往來紅土仲有條特平 5A

如果迫不得已要保留啟德來往紅磡內街服務,我會選擇 5D 食 5A,直接經紅磡繞道拉去尖碼,另一邊總站可以考慮縮去啟業,收費跟 5D,可以減 3-4 部車,順手做埋下路特快往來尖西

畢竟而家 5A 客量都係不濟,上路留低條 5 仔基本上都夠做,5A 唔死得去好大程度都係九巴鬥氣