hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴聲稱屯馬綫令11,85B,85S,286M客量跌逾四至五成 ...
開啟左側

[報刊新聞] 九巴聲稱屯馬綫令11,85B,85S,286M客量跌逾四至五成

kay 發表於 2021-7-4 18:56 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2021-7-4 18:47
拎黑雨同公眾假期嚟同工作日俾。狗A為咗取消啲線都係咩都做得出

如果睇返以往經驗
非繁跌客都可以甘過繁時

好多開緊25/30分一班個D疆屍路線
好多非繁都唔達標

40M 43M 75 97非繁都係得20幾%載客率
但未有MTR前有D有30% 40%

所以43M縮短唔成功
都以載客率減班

呢D你拗唔贏人
依家最慘係疫情又控制得好
疫情牌無埋
世界很簡單 人類很複雜
Justshamxx 發表於 2021-7-4 18:56 | 顯示全部樓層
(我預咗一大堆盲保九巴,為嗰條路線護短嘅人會狙擊我呢條回文)

由舊年1月,九巴提出5A線延長至啟晴邨嗰陣時,我已經唔覺得佢係為咗「插旗」,而已經堅決認為佢只係收費版嘅接駁巴士。除非你連啟德北、啟德南都分唔清嘅話,咁我冇得好講,我唯有當你當啟德仲係成個機場咁。先前好幾次九巴「想將」5A線延長去啟德,次次都係連停站、收費都冇影;咁點解喺港鐵屯馬綫一期敲定咗通車日期後,突然間出現咗個延長路線改動,仲要有埋停站、收費(全程收費不增)呢?

本人堅決認為5A線在全程收費不增下,由盛德街大幅延長至啟晴邨,純粹是為承擔港鐵明言拒絕提供接駁巴士來往土瓜灣,而提供來往啟德至土瓜灣各站、尖沙咀的收費「接駁」服務。此舉是九巴聯同(替代)港鐵,為久未有鐵路服務的土瓜灣地區居民贖罪。不滿本人「贖罪論」者,請前往F1區某帖回覆我的回文向本人駁論。So far冇人畀到個更切實嘅例子徹底推倒我嘅論點
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
edhong 發表於 2021-7-4 19:05 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
talktogether 發表於 2021-7-4 19:08 | 顯示全部樓層

講左咁耐,點解唔取消11B呢?於鑽石山轉綫便可
edhong 發表於 2021-7-4 19:13 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kay 發表於 2021-7-4 19:14 | 顯示全部樓層
edhong 發表於 2021-7-4 19:05
係嘅,跌咗就係跌咗,有數有據無得賴。不過只係提呢4條極想取消嘅路綫而唔提其他綫有冇受影響,好明顯就 ...

按以往經驗
死幾條眼中釘
其他個D根本無可能獨善其身
死晒11 85B 85S 286M
唔計85S抽其他車
都只係廿幾部
根本遠遠唔到數
世界很簡單 人類很複雜
Ohm 發表於 2021-7-4 19:21 | 顯示全部樓層

talktogether 發表於 2021-7-4 19:08
講左咁耐,點解唔取消11B呢?於鑽石山轉綫便可

齋計MTR公佈個車程時間,鐵路仲慢過11B喎,仲未計要行去宋皇臺站咁遠
同埋點解有直車唔准人坐要逼人轉線同罰企?
Kaix 發表於 2021-7-4 19:24 來自手機 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2021-7-4 18:16
唔好將新界牛出市區嘅標準套落去九龍區內
尖東站還尖東站,同尖碼/海港城係相差一大段距離
btw 就好似黃 ...

所以有廣東道站好重要
talktogether 發表於 2021-7-4 19:28 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2021-7-4 19:21
齋計MTR公佈個車程時間,鐵路仲慢過11B喎,仲未計要行去宋皇臺站咁遠
同埋點解有直車唔准人坐要逼人轉 ...

MTR預計行車時間為19分鐘,太子道東及觀塘道有時都幾塞車下
Kaix 發表於 2021-7-4 19:30 來自手機 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2021-7-4 18:51
其實都唔係咩新界牛,純粹係唔係佢哋嗰區
一方面係魚蛋論唔想人哋有車坐
另一方面係離佢哋遠,28km同30km ...

新界居民比起巿區居民能夠接受到較遠的步行距離又係真,絕大部分東鐵乘客都唔會覺得尖東站行去尖碼係好遠