hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 今早282滿載企樓上 車長拒開車 乘客猜包剪揼決定誰落車 ...
開啟左側

今早282滿載企樓上 車長拒開車 乘客猜包剪揼決定誰落車

hkitalk.media 發表於 2021-7-6 23:21 | 顯示全部樓層

昨日早上,網上流傳一部往沙田市中心的 282 因滿座且上層及樓梯有乘客站立,部分乘客需在路口中線下車,更有指乘客需以「猜拳」形式決定誰人落車,事件被部分媒體報道。不過有當時乘客在網上指正,指當時只是因巴士上層及樓梯有乘客站立,車長拒絕開車並報警,部分趕時間的乘客私自開門下車,並無所謂「猜輸落車」事件。

#假新聞

https://linktr.ee/hkitalk
cz9328 發表於 2021-7-6 23:24 來自手機 | 顯示全部樓層
stanleyhss 發表於 2021-7-6 18:17
咁又未算,有D收4個幾既區內線都可以用12800~~

話分兩頭,沙田自從3月開始一個人都請唔到,其他廠就食飽人 ...

屯廠車務主任,或者容易啲協調263線/269D線更多U廠字軌做完頭單到沙田之後,取消私往屯門/元朗,改為留在沙田用U廠車行沙田區路線,拯救一下日間班次。

但偏偏呢招可能比較難救夜更。

cz9328 發表於 2021-7-6 23:52 來自手機 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2021-7-6 16:15
嘥氣喇,高載車喎,要嘈都嘈咗無數次,最後係點?咪就係愈調愈少高載車,仲有人大大聲話阻住九巴重組路線 ...

282線又相對簡單。

最近沙廠咪收咗批前龍運嘅方梯ATENU(上層55/59座位),有啲仲拆咗行李架變水塘車...

搵呢堆車 (要拆咗行李架嘅)行282就啱啱好。

cz9328 發表於 2021-7-7 00:01 來自手機 | 顯示全部樓層

darrelclever 發表於 2021-7-6 16:05
當仲多人搭嘅城隧線都唔夠高載車用, 老九當年買得呢堆車, 啲區內接駁線都要硬食㗎啦
...

Off topic 講吓城隧線啲車,以48x 為例,好多時見荔廠車都係歐五方梯車,批荔廠ATE唔見晒咁濟,見到沙廠直梯低載車嘅機會比荔廠還要多,

有時都懷疑城隧線盈利係咪改咗計入荔廠。

不過47x就一時時,沙廠出到方梯富豪但荔廠就...
RyanPun 發表於 2021-7-7 00:10 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2021-7-6 23:52
282線又相對簡單。

最近沙廠咪收咗批前龍運嘅方梯ATENU(上層55/59座位),有啲仲拆咗行李架變水塘車...

龍運嗰堆,淨係計區內線或者夠分,全沙田馬鞍山、加埋上水大埔計、始終都係唔夠分,起碼都要喺沙廠搵批直梯裝機同市區廠部份裝咗機嘅facelift(即係7B, 8呢啲冇必要掛高載車路線)交換,先可以短期解決呢樣問題。
呢樣絕對係內部問題,區內線長期爆棚唔去理,今次司機揸正嚟做,喺燈口位停低,下次上層企人時轉彎出咗事,九巴想甩身都難。
但喺路中心開門比人落車,我覺得都係有問題,九巴一日唔肯正視新界東區內線經常爆棚問題,難保唔會再發生第二三四五次。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
stanleyhss 發表於 2021-7-7 04:17 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2021-7-6 23:24
屯廠車務主任,或者容易啲協調263線/269D線更多U廠字軌做完頭單到沙田之後,取消私往屯門/元朗,改為留 ...

不要發傻,自己做自己,得鬼閒唔做自己黎幫你...?佢黎幫你,佢地私回後既班次邊個做...?
返去問題度,重點係282收費同班次引發問題:當年開282係拎黎輔助81K,收費平過81K,班次密過81K,快過佢去到沙中,
就成習慣問題,解決方法就係分流返81K,收費同81K一樣,做聯合班次.但呢個方法已經出唔到台,一切都係拜當時果個垃圾車務主任,
唔用腦,淨係識作威作福,攪到家下冇得返轉頭了..
stanleyhss 發表於 2021-7-7 04:20 | 顯示全部樓層

cz9328 發表於 2021-7-6 23:20
以前282線朝早有好多咩80號線,81號線蛇車之類做原本路線之前會先做一圈282至調回原線報到。

當然涉事車 ...

只有80黎做7點同7點半呢個時間.
282呢更全部新仔來的,執正黎做唔奇.
cz9328 發表於 2021-7-7 10:27 來自手機 | 顯示全部樓層
stanleyhss 發表於 2021-7-7 04:17
不要發傻,自己做自己,得鬼閒唔做自己黎幫你...?佢黎幫你,佢地私回後既班次邊個做...?
返去問題度,重點係2 ...

282收費問題...係咪因為里數問題呢?

282行車里數比284 線短,前者定票價時跟284個價係可以理解的。
stanleyhss 發表於 2021-7-7 17:05 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2021-7-7 10:27
282收費問題...係咪因為里數問題呢?

282行車里數比284 線短,前者定票價時跟284個價係可以理解的。 ...

冇錯~
一係減少每個鐘既班次,谷D人過去坐車,但可能要減車~

cz9328 發表於 2021-7-7 17:43 來自手機 | 顯示全部樓層

stanleyhss 發表於 2021-7-7 04:17
返去問題度,重點係2 ...

之前唔係整咗啲 47x-75車,89B-75車,89X-75車咩?
仲以為會整多幾個呢類字軌tim