hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 東鐵轉9卡半年 乘客力數三大罪
開啟左側

東鐵轉9卡半年 乘客力數三大罪

Kj2052 發表於 2021-7-10 14:04 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-7-10 11:01
一炮過取消哂所有臨時限速,同埋重新提升返極速咪正常返哂

而家d限速多數換軌先落wo
Man@MFHK 發表於 2021-7-10 14:26 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2021-7-7 22:06
混跑期間﹐因為舊車性能 "太好"﹐頂住後車(新車) 前進﹐又無法爬頭﹐所以咪無得加班囉。

新車只可以在舊 ...

我留意到既係反而烏蠅頭班次會正常過新車。
見過月台隻芒顯示4班車班次可以係:
3分鐘/12卡
10分鐘/9卡
12分鐘/12卡
17分鐘/12卡

9卡同12卡之間既班次係可以完全無定向。
Volvo B8L
bennq 發表於 2021-7-11 21:37 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2021-7-7 14:10
平時企開車頭等12卡,縮咗3卡就將頭3卡嘅人迫晒9卡車頭卡,唔迫先奇
最慘係佢根本冇諗過原有月台係為12卡而 ...

加到第10卡咪會draw返前囉

幾時有第10卡就水晶球

RyanPun 發表於 2021-7-11 21:57 | 顯示全部樓層

AlexLee 發表於 2021-7-8 20:22
粉嶺扶手梯喺第三卡

大學南行主力位置都係偏向頭6卡(12卡計),頭等打後好少人會專登行過去,頭等前一卡已經好盡。

同埋頭等卡比普通等貴一倍價錢係有絕對優勢,有細心留意嘅話,至少沙田、大圍同九龍塘3站南北行嘅頭等卡位置同電梯位置係無敵咁靚,除非港鐵自己蠢到咁都睇唔到,就算MFO完咗、一日有頭等卡呢舊嘢,難保可以做到完全平均分配所有卡嘅客量。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
CRH5 發表於 2021-7-11 22:20 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2021-7-11 21:57
大學南行主力位置都係偏向頭6卡(12卡計),頭等打後好少人會專登行過去,頭等前一卡已經好盡。

同埋頭等 ...

落馬洲、大埔墟、紅磡(舊月台)都係
太和唔係,行好遠
RyanPun 發表於 2021-7-11 22:41 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2021-7-11 22:20
落馬洲、大埔墟、紅磡(舊月台)都係
太和唔係,行好遠

特點係,點都會有扶手梯(甚至會有一對扶手梯)對正頭等,印象中旺角東2/3台都係咁,北區兩站就唔肯定,係太和比較離奇地行勁遠。
THomas20010808 發表於 2021-7-12 00:14 來自手機 | 顯示全部樓層

Man@MFHK 發表於 2021-7-10 14:26
我留意到既係反而烏蠅頭班次會正常過新車。
見過月台隻芒顯示4班車班次可以係:
3分鐘/12卡

我曾經試過下晝繁忙時間五點五十分至六點

沙田站落電梯嘅時候啱啱走咗班12卡,企到門位排隊嘅時候就聽到廣播話下班車到,9卡嚟。
groom1002 發表於 2021-7-12 08:14 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2021-7-11 22:41
特點係,點都會有扶手梯(甚至會有一對扶手梯)對正頭等,印象中旺角東2/3台都係咁,北區兩站就唔肯定,係 ...

某港台節目係講經濟學,有一集講頭等,話頭等點都會對正電梯,吸引頭等乘客上落車就可用電梯 https://www.youtube.com/watch?v= ... b_channel=kasenglui
RyanPun 發表於 2021-7-12 09:03 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2021-7-12 08:14
某港台節目係講經濟學,有一集講頭等,話頭等點都會對正電梯,吸引頭等乘客上落車就可用電梯 https://www.you ...

應該咁講,對正扶手電梯應該唔係當年九鐵設立嘅原意,但係要扶手電梯就個頭等卡,唔多唔少明顯想拉開同普通等嘅差距,你見下繁北行沙田同大圍就知。
User12345678910 發表於 2021-7-12 14:59 | 顯示全部樓層

Kj2052 發表於 2021-7-7 14:01
而家新東出市區巴士愈來愈慢
9卡唔爆就奇

東鐵綫都一樣係越來越慢