hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 98S 乘客量統計 (附同時段 98C 乘客量對照,#26加入下繁 ...
開啟左側

98S 乘客量統計 (附同時段 98C 乘客量對照,#26加入下繁數據)

Ricky403 發表於 2021-7-12 13:46 來自手機 | 顯示全部樓層

一般黎講特別線因為班次有限,載客率同吸引力都會遜於全日線
所以搵全日線同特別線去比載客率意義不大

當然,如果由經營者角度睇
將軍澳入面有尚德康城要同善巴爭食,寶琳就客量保證,咁坑口服務可以有幾好,心中有數
GW5878 發表於 2021-7-12 14:13 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-7-12 13:46

所以一直支持厹開條調景嶺隧道線往九龍, 與此同時善水開條坑口隧道線往九龍作等價交換
kay 發表於 2021-7-12 14:16 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-7-12 13:46

咁就唔係啦
唔少繁時線都越做越有

咩40P
或者一堆182X 980X 981P 982X 985AB 907C

982X加班有要減182班
980X加班有要減680X班
907C加班有要減307班

你98S有本事
都可以搞到98C減班

但實情係依家隧道派唔夠爬山派黎
說服九巴郁98C跑98S都難過登天
巴士公司要既係班班爆
世界很簡單 人類很複雜
GW5878 發表於 2021-7-12 14:21 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-7-12 14:16
咁就唔係啦
唔少繁時線都越做越有

373A: Am I a joke to you?呢條線係客量唔標青照全日, 全日左先慢慢儲到客
天空之神 發表於 2021-7-12 14:28 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2021-7-12 14:21
373A: Am I a joke to you?呢條線係客量唔標青照全日, 全日左先慢慢儲到客

673 一班變全日

都係運緊凳
.
kay 發表於 2021-7-12 14:33 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2021-7-12 14:21

繁忙時間又點計?
但問題係373A本身無類近服務

只係想講繁時線有需求
都可以做到有聲有色
有本事咪阿仔搶埋阿媽碗飯

98S早幾年都提過下下繁開多班
結果咪又無落實

如果隧道真係掂
98C都唔知抽左幾多班車去98S
世界很簡單 人類很複雜
teddybus 發表於 2021-7-12 14:36 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-7-12 14:33
繁忙時間又點計?
但問題係373A本身無類近服務

應該話,如果隧道真係掂
98P就唔會行山路返將軍澳
GW5878 發表於 2021-7-12 16:31 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-7-12 14:36
應該話,如果隧道真係掂
98P就唔會行山路返將軍澳

98P 怪雞走線源於車務調動
上繁 98D 有幾個字軌朝早 7 點左右要做 296M 景嶺客, 柯打完一單 296M 岩岩好 8 點前後, 就做 98P 返工客出城
下繁如果跟 690 走線又要私牌返落山又執唔到景嶺客, 自然就唔會 Apply 上繁果條走線

你見咁多年黎厹有冇因為隧道塞車而建議朝早 98P 行山走?冇,因為現時走線有佢車務需要
我建議外區人對將軍澳一知半解就唔好亂咁評論, 盞比人恥笑就無謂
teddybus 發表於 2021-7-12 16:46 來自手機 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2021-7-12 16:31
98P 怪雞走線源於車務調動
上繁 98D 有幾個字軌朝早 7 點左右要做 296M 景嶺客, 柯打完一單 296M 岩岩好 8 ...

車務調動呢樣野好閒者
私牌過海呢類都有咯
外區人唔評得,山上人唔評得
不如匿埋做井底蛙算啦!
transbus 發表於 2021-7-13 01:34 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-7-12 14:28
673 一班變全日

都係運緊凳

百德新街坐得滿架673起飛
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣