hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 98S 乘客量統計 (附同時段 98C 乘客量對照,#26加入下繁 ...
開啟左側

98S 乘客量統計 (附同時段 98C 乘客量對照,#26加入下繁數據)

poondriver 發表於 2021-7-13 21:25 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-7-13 19:41
呢個係有雞先定有蛋先嘅問題
其實冇得好拗

建議你可以搵返當年通車個D 新聞特集來睇下
基本上所有市民訪問都係話頂唔順塞車 坐地鐵快幾多幾多etc..

teddybus 發表於 2021-7-13 21:35 來自手機 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2021-7-13 21:25
建議你可以搵返當年通車個D 新聞特集來睇下
基本上所有市民訪問都係話頂唔順塞車 坐地鐵快幾多幾多etc..
...

而家唔同喇,而家唔同喇,而家唔同喇
而家聽咗好多次喇,而家我都識背喇

Waiyin12 發表於 2021-7-13 21:50 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2021-7-11 19:36
將軍澳不嬲多人去新蒲崗九龍城,未有屯馬已經係咁
亦都唔大機會係轉屯馬,MIKIKI/富豪行去屯馬站月台都要 ...

坐290去到荃西總站轉車入大西北?!
你坐埋我嗰份啦
車程幾耐呀

係都東九轉258D/259D/268C/269C啦
kay 發表於 2021-7-13 22:14 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-7-13 18:54
373A轉978後繁時開多咗分支喎
其實大量往績都證明到,其他因素不變,全日線整體比特別線更叫座
包括你跌 ...

咁講,BUSINESS CYCLE無話包生仔
但人口增長似乎係傾向一個有利因素
(因為有線係唔得唔係100%)

北區荃灣人口多左多左車都合理
不過好多線拉長戰線開全日
非繁都係20/30分一班
其實都麻麻地
幾十年前都唔係呢D班次

而且人口增長帶來紅利係一次性
所以有D線加加下班無得加
就係需求見左頂

BUSINESS CYCLE都係曲線
到頂就會回落
所以點解唔少線RUN左幾十年變左廢線
拎個BUSINESS CYCLE望就明

至於雞蛋問題
按運輸署RPP個套邏輯
係需求帶動供應
而唔係供應帶動需求

新樓比車行同加班
拆左樓就減班
有MTR都係減班

同埋一個區返工客連20%搭巴士都無
巴士真係少數派
世界很簡單 人類很複雜
10598C 發表於 2021-7-13 23:59 來自手機 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-7-13 21:50
坐290去到荃西總站轉車入大西北?!
你坐埋我嗰份啦
車程幾耐呀

麻煩你睇返本人同另一個版友講緊咩先,我地係推論緊有咩人會搭巴士轉屯馬線

你唔認為有人搭290轉西鐵,事實就係真係有人咁做
當然搭去荃灣西鐵站轉西鐵去大西北嘅人會以山上為主
秀茂坪去荃灣西都係40分鐘左右,轉埋西鐵入去約10-20分鐘車程兩程都係一個鐘以內
巴士都係咁上下時間,268C快極形點出黃大仙都要半個鐘,再轉290都要20分鐘先返到秀茂坪

咁做有一半路段落西鐵,時間係穩定啲,而且以部分市區人嚟講唔熟大西北啲路,比較多人識嘅就係西鐵站,變相佢地見有車接駁到西鐵站就會照上
莫講啲61X 258D 259D 268C 269C成日10-15分鐘拍住拖一次過嚟曬,走咗又要再等
況且如果假日去錦田一帶,唔少人的確唔識大欖轉251AB,第一下會諗嘅係錦上路西鐵站
而事實亦都聽過不下數次啲街坊話搭290/290A去西鐵站轉西鐵
Ricky403 發表於 2021-7-14 12:47 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-7-13 22:14
咁講,BUSINESS CYCLE無話包生仔
但人口增長似乎係傾向一個有利因素
(因為有線係唔得唔係100%)

需求同供應本身就係interdependent
無話必定由邊個帶動邊個、邊個依賴邊個
當A去B本身有10000人次,分佈喺全日,但巴士就開得兩繁來回兩班
夾唔到呢兩班嘅人,自然就會自己搵substitute,包括交通上同地理上嘅substitute,例如搭uber搭鐵或者唔去B改去C
如果巴士開全日,自然有客會value巴士多啲而由substitutes回流

掉番轉,假如巴士公司認為班客太散,要開好多班先夠吸引,效率唔得,或車費收入太低,都可以放棄/半放棄呢班客,由其他更有advantage嘅公共交通營辦商接手
teddybus 發表於 2021-7-14 15:52 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2021-7-13 23:59
麻煩你睇返本人同另一個版友講緊咩先,我地係推論緊有咩人會搭巴士轉屯馬線

你唔認為有人搭290轉西鐵, ...

大欖隧道落八鄉路轉251AB,其實一啲都唔方便,如果係地鐵,畀佢哋鬧咗十世,不過呢次係巴士,就梗係收聲啦!
miklcct 發表於 2021-7-14 18:23 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-7-14 12:47
需求同供應本身就係interdependent
無話必定由邊個帶動邊個、邊個依賴邊個
當A去B本身有10000人次,分佈 ...

咁有全日需求咪開全日線,15分鐘一班唔得就30分鐘,都唔得就1個鐘,只要快過哂所有其它交通工具就自然搶到客。
進智公交
JX9097 發表於 2021-7-14 18:34 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2021-7-13 23:59

你唔認為有人搭290轉西鐵, ...

其實去得錦田嘅
終點未必會係沿公路旁,而係不同小路入面嘅鄉村
咁約大班人,自自然然會首選錦上站轉的士乾手淨腳
所以251A/ 251B唔會係一般人嘅選擇
Ricky403 發表於 2021-7-14 23:10 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2021-7-14 18:23
咁有全日需求咪開全日線,15分鐘一班唔得就30分鐘,都唔得就1個鐘,只要快過哂所有其它交通工具就自然搶 ...

開30分鐘,甚至1個鐘一班,就會有唔少人就唔到時間,要喺出發地或目的地焗等,結果差唔多
至於快過哂其他交通工具就完全無可能,剩係同的士或者uber比已經輸到趴喺度