hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴「星級尊線」P960 P968 新聞稿 不可使用月票/$2 計 ...
開啟左側

[路線消息] 九巴「星級尊線」P960 P968 新聞稿 不可使用月票/$2 計劃

GD1570 發表於 2021-7-13 11:35 | 顯示全部樓層

LongWin6501 發表於 2021-7-13 11:32
打完兩針死唔去先講都未遲

大把人打完兩針都未死啦⋯⋯
你有你可愛,我有我好笑。
ky26042008 發表於 2021-7-13 12:18 來自手機 | 顯示全部樓層
ccicoltd 發表於 2021-7-13 00:55
香港的巴士,一有企位就會被人上至頂閘,3 - 5 個企位跟 35 個企位沒有分別。

...

咁好簡單,只要營運上唔比企位就得,但係而家完全冇企位會衍生好多問題

督察跟車冇得企係司機位隔離比指示

乘客落車時提早行落下層企會唔會構成違例?
有時多行李、老人或者小朋友行動緩慢會提早一個站行落下層企黎準備落車

如果冇企位原則上要好似小巴咁停定先可以離開座位,咁樣一定會大幅拉長停站時間
kei_hk 發表於 2021-7-13 12:27 | 顯示全部樓層
ky26042008 發表於 2021-7-13 12:18
咁好簡單,只要營運上唔比企位就得,但係而家完全冇企位會衍生好多問題

督察跟車冇得企係司機位隔離比指 ...

要慳牌費嘛

加多幾個企位﹐就要比多D牌費

至於執法人員會唔會真係捉一部專利巴士超載?
心照啦.......

當年中巴派D無企位的/企位數字極低的神獸去紅隧打仗﹐又有無出過事?
雞車最後期得番個位數字的企位﹐又有無出過事?

準備落車的客﹐你又估執法人員係唔係咁得閒去雞毛蒜皮﹐去 "裝"個局出來做野?

有時在沙田區見到九巴的學神車﹐都見到有人企在司機位觀摩的(可能係操線﹑可能係跟車學習)。都唔見得有執法人員去處理。

講法例﹐好多野都有問題。
但係講現實﹐就有好多灰色空間存在﹐可以隻眼開隻眼閉的。

Quanta 發表於 2021-7-13 12:34 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-7-12 16:18
Wheel Chair
但輪椅搭普通車唔係仲化算?

懶公平唔整唔得
同埋費事出現有輪椅就要空一個位嘅麻煩
HG6729 發表於 2021-7-13 12:53 來自手機 | 顯示全部樓層
P960 最機本放銅記仲係灣仔完場收皮啦
bustop072 發表於 2021-7-13 19:21 | 顯示全部樓層
當坐得好D囉,反正上車都係訓教
miklcct 發表於 2021-7-14 06:34 | 顯示全部樓層

等睇呢兩條線半年內執笠。

你起碼俾啲誠意,係港島飛哂啲站,行4號幹線同村巴對打啦。例如去程去銅鑼灣頭站會展,之後直入銅鑼灣;回程銅鑼灣海皮直入灣仔北,然後中環干諾道中就直接入西隧,咁先有得同村巴競爭。
進智公交
HR1377 發表於 2021-7-14 07:42 來自手機 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2021-7-13 12:53
P960 最機本放銅記仲係灣仔完場收皮啦

既然天后冇位,建議P960擺棉花路啦(與936相同)

亦建議935延長至棉花路
AtrHenu 發表於 2021-7-14 09:34 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2021-7-14 07:42
既然天后冇位,建議P960擺棉花路啦(與936相同)

亦建議935延長至棉花路

不如P960延長至天后而原有P968轉為上環後特快經炮台山延長至北碼然後兩線西隧口免費互轉仲實際.

btw,小弟都認為935要來回恢復返銅鑼灣(祟光)服務用嚟打對家930,不過以運吉旺區交數政策下實要將914,103,690呢類霉線遠離電車路先肯做!!
leo_ku 發表於 2021-7-14 09:51 來自手機 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2021-7-14 09:34
不如P960延長至天后而原有P968轉為上環後特快經炮台山延長至北碼然後兩線西隧口免費互轉仲實際.

btw ...

有936 啦,935無咩機會入銅鑼灣了。