hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 85B客量統計
開啟左側

85B客量統計

leo_ku 發表於 2021-7-13 07:37 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-7-13 08:18 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2021-7-13 07:37
非繁得三成客量咁都唔係差?85b 半個鐘一班架

我覺得85B取消非繁服務應是毫無懸念,早繁或者可以留幾班車咁

就算差到好似281M,遊街遊左幾年都仲建議早繁晚繁對開1班。85B要保留1-2班應該有數講既。保唔保留85B編號就係另話。
js904 發表於 2021-7-13 09:31 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2021-7-13 04:31
有82x唔搭走去搭疏車84M?除非真係去樂富。

84M一向有穩定而且唔少嘅客量, 原因係唔駛上廣黃,
上一上廣黃要用多10分鐘
SE7378 發表於 2021-7-13 10:29 來自手機 | 顯示全部樓層

屯馬綫一通,其實 85 係咪可以考慮完全放棄大圍呢?
一來新田圍後山上落,補埋條 85A 出樂富九龍城嘅位;
二來沙市出紅土始終差一程轉車,火炭同源禾嗰邊直頭唔止,
透過提速令乘客回流,似乎比起響大圍同鐵鬥快容易;
三來火炭、源禾 <> 六美,用 283+285 比起擦邊嘅 85 更為深入。

至於紅土,莫講宋皇臺站之後會起 C 出口駁去翔龍灣,
依家都有部分人肯行去土瓜灣站嘅情況下,加上 85 嘅 V 字形行法,
似乎 85 響嗰度都好難會再有咩市場,不妨考慮改跟 17 上何文田,
唔做下路同半段上路,順手補埋樂富 <> 何文田,方便拉埋條 7B 落水。

至於 85B,除咗留兩味俾人去 BU 同樂富,其餘時間就算吧啦。
xdxd 發表於 2021-7-13 11:25 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2021-7-13 10:29
...

7B嘅樂富-何文田唔係可以貿貿然由新85取代,唔入九龍仔、九龍塘令7B依舊有其價值,
至於85A,除咗要考慮同82X/84M重組,亦都可以諗諗逆走大隧+直落行土,取代85X嘅紅土-大隧接駁功能
紅磡人。
Snoopy@FB8617 發表於 2021-7-13 14:51 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2021-7-13 10:29
...

同85X飛唔飛石門一樣囉
地區一定反彈而又真係做少一批客
況且遲D仲有新場幫下手

紅土覺得慢我覺得更大個重點係聯合道極唔順燈
飛大圍未必真係幫到幾多

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Kingston_Kwan 發表於 2021-7-13 23:48 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-7-13 07:28
我做統計果時係3月,果時已經有晚市堂食
另外,89B有時真係會吉車遊街

89B根本就係過氣路線, 你估仲係上繁6分鐘一班, 同80喺新翠齊齊留後嘅年代?

未有屯馬線果陣已經唔多客, 係靠新蒲崗+黃大仙客頂住先做到咁密

家陣上繁89B埋新翠站之前, 上層都係坐得十幾個, 係靠新翠客頂住十分鐘內一班, 仲要得三兩班係
X你老母麥淑X
Kingston_Kwan 發表於 2021-7-13 23:55 | 顯示全部樓層
js904 發表於 2021-7-13 09:31
84M一向有穩定而且唔少嘅客量, 原因係唔駛上廣黃,
上一上廣黃要用多10分鐘 ...

82X做到嘅範圍(除廣黃), 84M一樣做得晒

82X根本可以直接唔入第一城+愉田苑, 嘔車比84M做埋去, 之後就可以直剷小瀝源路上廣黃, 慳起碼10分鐘, 又保住廣源-濱景短途客。

九龍區服務範圍亦都大致一樣, 係爭在黃大仙警署果三幾丁客, 要行返去新光果頭搭姐
X你老母麥淑X
js904 發表於 2021-7-14 08:05 | 顯示全部樓層
Kingston_Kwan 發表於 2021-7-13 23:55
82X做到嘅範圍(除廣黃), 84M一樣做得晒

82X根本可以直接唔入第一城+愉田苑, 嘔車比84M做埋去, 之後就可 ...

而家82X同84M做緊互補, 踢走埋82X得返84M的話, 內街/愉翠苑D客咪上晒鐵囉,
非繁20-30計, 等得巴士嚟行上站等埋7分鐘一班嘅屯馬都準備出九龍
Choi 發表於 2021-7-14 08:40 | 顯示全部樓層

js904 發表於 2021-7-14 08:05
而家82X同84M做緊互補, 踢走埋82X得返84M的話, 內街/愉翠苑D客咪上晒鐵囉,
非繁20-30計, 等得巴士嚟行上 ...

互補就唔會嗌合併啦,唔知有冇版友補充82X/84M通車後客量改變。
新造的人、如鷹展翅上騰。