hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 85B客量統計
開啟左側

85B客量統計

kay 發表於 2021-7-22 12:28 | 顯示全部樓層

運吉比半年觀察期
依家OK,之後唔OK
都係要死
反之亦然

當年93K都要砌到載客率唔達標要減班
世界很簡單 人類很複雜
Snoopy@FB8617 發表於 2021-7-22 13:01 | 顯示全部樓層
js904 發表於 2021-7-22 09:18
尋日下晝一點半左右響麉豪上85A, 當時落客一個, 樓下坐咗十人左右, 望落去一半疑似2蚊客,

富豪花園再上一 ...

一條廣源做總站
一條黃泥頭做總站
一齊有車到既自然會揀就腳D既去搭
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Kingston_Kwan 發表於 2021-7-22 21:26 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2021-7-14 08:40
互補就唔會嗌合併啦,唔知有冇版友補充82X/84M通車後客量改變。

84M下繁6點幾7點番沙田, 大老山所見, 未上轉車客前, 全車客量可低至廿個, 樓上樓下都大量吉位
X你老母麥淑X
s3m89 發表於 2021-7-22 22:38 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2021-7-22 13:01
一條廣源做總站
一條黃泥頭做總站
一齊有車到既自然會揀就腳D既去搭

緊係拉上水泉澳
對外線不足
SE7378 發表於 2021-7-23 14:50 來自手機 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-7-13 11:25
7B嘅樂富-何文田唔係可以貿貿然由新85取代,唔入九龍仔、九龍塘令7B依舊有其價值,
至於85A,除咗要考慮 ...

九龍仔、九龍塘 <> 何文田會用另一條線去做。

贊成 85A 改行大隧,不過傾向跟翻 S3BL100 兄建議,
來回兜彩虹道,搞掂埋 82X,濱景 <> 黃大仙交俾 84M 就算。
SE7378 發表於 2021-7-23 15:29 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-7-13 14:51
同85X飛唔飛石門一樣囉
地區一定反彈而又真係做少一批客
況且遲D仲有新場幫下手

睇返圖,圍方個出入口似響正大圍站 B 出口隔離,紅土班街客唔洗日曬雨淋,
加上大圍出紅土搭屯馬又一程過,唔見得有幾多人肯搭 85 再行翻入去,競爭力成疑。

不過 85B 既然可能唔使 cut,成條線縮去顯徑,兜埋入圍方亦未嘗不可。

至於沙田 <> 土瓜灣,當翔龍灣加上偉恆昌都寧願行去搭鐵時,可以放棄一大半。
85 得以保留無非都係沙市要轉一次車,火炭、源禾同美林外圍仲要轉多一次,
加上仲有六美 <> 火炭呢段流水,所以跌幾多客都仍然保得住,但長遠都唔係辦法,
咁啱睇到經天光道上何文田嘅 17,就算觀延通車同屯馬全通都無大受打擊,
所以想照板煮碗去救 85,兼改行新田圍後山上落去補 85A 九龍城獨市位,
而且就算聯合道唔順燈,起碼咁樣已可加快返何文田同九龍城出沙市嘅車程,
做何文田好有可能會好做過土瓜灣,後者?一係搭鐵,一係繼續搭 85X 上大隧轉車。

P.S. 記得上次有版友講 85X 特快班次企人,加上搭屯馬去石門返工方便過 85X,
似乎全日飛石門真係可以考慮?(如果得,個人想拉埋上去錦英苑代 85M)
然後同 75X 拆出嚟嘅大埔上路紅土特快一齊做大隧轉車站,應該都夠做。
Snoopy@FB8617 發表於 2021-7-23 16:34 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2021-7-23 15:29
睇返圖,圍方個出入口似響正大圍站 B 出口隔離,紅土班街客唔洗日曬雨淋,
加上大圍出紅土搭屯馬又一程過 ...

點睇85B都係無得留
傾極我覺得係差在留幾多班車

85除左紅土外
其實仲有聯合道沿線
仍然有出入大圍既需求
再講要雞85B既點都要85補下位

如果粹純係處理廢線既層面上
反而我覺得7B+85可能更有作為唔行天光道出入行返太子道同界限街
返放學加幾班校車
補到既位都差不多

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
xdxd 發表於 2021-7-23 17:00 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2021-7-23 14:50
九龍仔、九龍塘  何文田會用另一條線去做。

贊成 85A 改行大隧,不過傾向跟翻 S3BL100 兄建議,

如果85A行大隧,咁自然應該落埋紅土,雞85X變返兩味;84M/82X二合一就有無鐵競爭都應該老早做。

想85做何文田嘅就老老實實逆走,大大條窩打老道唔用走去兜聯合道?
沙田通勤時間嘅一幹係惡頂,但非繁/九龍北上通勤時間又真係唔係咁差,
對比起聯合道燈陣,車程上一幹未必冇優勢。
17嘅成功典例唔一定可以copy落其他線上,
話晒都叫串連起何文田同九龍兩大舊城區,車程、班次都唔係曳;何文田站又相對吊腳,仲要轉車/兜油旺樂富黃大仙,
自然吸引到人搭17。
但係如果85仲要經迴旋處、聯合道,仲要開20分嘅話,條線唔慌有咩吸引力吸引何文田客仔棄乘火車轉投巴士。

紅磡人。
89X 發表於 2021-7-23 21:45 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2021-7-23 14:50
九龍仔、九龍塘  何文田會用另一條線去做。

85A 好難取代到 82X

第一 85A 比較貴,除非兩邊都開分段收費
廣源去九龍城,黃大仙返沙田 $6.0
但就要視乎九巴肯唔肯收咁平

第二要取代 82X 即係要兜埋黃大仙同鑽石山
唔兜既話廣源應該會反對,畢竟唔近鐵路站
但係入黃大仙總站至少用多 5-10 分鐘
入埋鑽石山站就用更加多時間
好有可能導致更多客轉搭屯馬線去九龍城

另外,個人唔建議 85A 改行大隧
大隧有 85X 特快去九龍城已經好足夠

89X 發表於 2021-7-23 22:06 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2021-7-23 17:00
如果85A行大隧,咁自然應該落埋紅土,雞85X變返兩味;84M/82X二合一就有無鐵競爭都應該老早做。

想85做 ...

不過如果 85 唔經聯合道,要諗下點補償
其餘 85A 85B 將來都未必保留到全日服務