hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 85B客量統計
開啟左側

85B客量統計

SE7378 發表於 2021-7-26 13:30 來自手機 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2021-7-23 17:00
如果85A行大隧,咁自然應該落埋紅土,雞85X變返兩味;84M/82X二合一就有無鐵競爭都應該老早做。

想85做 ...

好老實,85A 要逆走改行大隧,較有可能繼續行十三街後九碼止步,
如果跟 85X 太子道東出入觀繞就唔夠客,兜彩虹道食埋 82X 尚算合理,
加上價錢問題,巴士公司應該唔會比大隧轉車客俾少 $1.9 直落紅土。

至於 85,聯合道燈陣又真係未去到洪水猛獸嘅級數,
而且新東出入聯合道,85A 逆走,85B 又話 cut,75X 拆線但樂富止步,
如果連 85 都改走埋,似乎對樂富同 BU 出入新東嘅客有啲情何以堪。
當然 85 上何文田未必真係好似 17 咁好景,但至少何文田邨同常樂邨出沙田,
行去何文田站嘅距離遠,相反 85 行去公大就有得上,
加上一程直達沙市,似乎對比起屯馬綫嘅競爭力又唔係真係咁弱。
SE7378 發表於 2021-7-26 13:41 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-7-23 16:34
點睇85B都係無得留
傾極我覺得係差在留幾多班車

直接 7B + 85 其實都可以,仲可以做多一批沙田出入九龍仔嘅學生,
然後新 85 飛大圍,85A 唔逆走,加經車公廟同大圍,食埋 85B 都 ok。

不過九龍城同一段仔上路,加埋下路都無車出入沙市、源禾同火炭,
應該無咁容易,而且紅磡灣新東車,客量似乎比何文田更難有作為。
Snoopy@FB8617 發表於 2021-7-26 13:49 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-7-25 19:53
當年九巴2014沙田區域重組
建議過大圍搞轉車站
度度都唔夠客下

85A唔係有堆區內客既
其實都係85B之類既級數
85系留到得返一條不為過
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2021-7-26 14:00 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2021-7-26 13:41
直接 7B + 85 其實都可以,仲可以做多一批沙田出入九龍仔嘅學生,
然後新 85 飛大圍,85A 唔逆走,加經車 ...

7B+85係純現實考慮
馬頭圍+土瓜灣一定嘈
但現實係班客真係唔見得七七八八
至於九龍城定限時客量既九龍仔
我諗一定係揀返九龍城紅磡灣唔做屈返上九碼做埋41/45個份算

不過我自己都覺得老九唔會咁做
留返條85做死晒85A/85B仲化算
7B要搞既大把方法掛

kay 發表於 2021-7-26 14:06 | 顯示全部樓層
其實85改線仲衰過CUT 85B
要填窿既地方多左

路線重組除左話要有得揀
其實如何令受影響人數減到最少都係重點

85做膽85B上路
如何善用餘下既85A
繼續行聯合道木廠街去碼頭
定去第二度發展

不過85A新界段都係屯馬線一部份
係唔影響現有乘客下
改係非常困難
世界很簡單 人類很複雜
xdxd 發表於 2021-7-26 14:45 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2021-7-26 13:30
好老實,85A 要逆走改行大隧,較有可能繼續行十三街後九碼止步,
如果跟 85X 太子道東出入觀繞就唔夠客, ...

新田圍<->紅磡碼頭,兜下一城内街嘅又未必唔可以收貴啲嘅。
新85A可以食咗85X大隧紅土功能,兼保得住20分班上落,
85X近況係差咗少少,鐵+暑假應該各有打擊,但某啲時段北上都仲坐得滿(星期日上晝、平日三點左右都見過)
85X變番兩味又可以飛埋石門,就返馬市需求。

至於85,有心做何文田/愛民就尾站上一幹,
聯合道燈位唔係最差嗰種,但如果何文田客上車,喺迴旋處塞完一輪,聯合道又時不時行下停下,
我唔覺得會吸到客返轉頭。
況且樓下又有170/182入沙田,去旺火轉火車都尚算OK快,
唔覺得85喺經聯合道嘅前提下會好過而家。

況且85經一幹直插何文田,170改快/982X全日呢啲提升沙田過海嘅方案都可以唔需要理會何文田/窩打老道包袱,
未必唔收貨。
聯合道?75X做晒佢啦,有新85A就無咩需要拆線落紅磡,最多改行木廠街加快車程囉。

紅磡人。
Snoopy@FB8617 發表於 2021-7-26 14:59 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2021-7-26 14:45
新田圍紅磡碼頭,兜下一城内街嘅又未必唔可以收貴啲嘅。
新85A可以食咗85X大隧紅土功能,兼保得住20分班 ...

小瀝源連埋沙乙博無咩可能好過大半個馬鞍山
要保都保85X而非85A
xdxd 發表於 2021-7-26 15:33 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-7-26 14:59
小瀝源連埋沙乙博無咩可能好過大半個馬鞍山
要保都保85X而非85A

馬鞍山而家85M/89D轉85X使用率唔低,純車程都短過85X一程過
兜石門兜走埋馬鞍山客呢個論點唔新鮮,只係85X有一定石門一城客撐住令呢樣冇咁受重視

再者紅土要嘅係相對密上大隧線,回車越快越好,85X呢方面難稱合格
當然85A逆走都未必好好多,但可以同時陰埋82K
單向收流水客八個幾甚至$9.1,又慳到車,符合厹口味
Snoopy@FB8617 發表於 2021-7-26 16:48 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-7-26 15:33
馬鞍山而家85M/89D轉85X使用率唔低,純車程都短過85X一程過
兜石門兜走埋馬鞍山客呢個論點唔新鮮,只係85 ...

如果北行既話就到車當然可以轉
南行既話除非追到上一班車如果唔係無謂轉
再其次係山上/烏溪沙點都要轉

就咁睇行車片
85X馬市到小瀝源路右轉上老隧就22分鐘
85A計愉翠到曾大屋隨時都講緊四個字
認真講分別不大

唔係唔支持85A逆走
但我覺得用嚟處理聯合道問題好過取代85X做特快

S3BL100 發表於 2021-7-27 00:02 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2021-7-26 16:48
如果北行既話就到車當然可以轉
南行既話除非追到上一班車如果唔係無謂轉
再其次係山上/烏溪沙點都要轉

85A 逆走諗得過既一個大前提係吞埋條 82X,可以一次過減好多車,同埋之後可以進一步搞 82K

btw 上面好似唔止一位版友提到 85A 加經大圍、85 飛大圍。最大問題係飛起左唔近鐵路既四美

fb.com/scientisthk2usa/