hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴改30X避走234X,孰好孰壞?
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴改30X避走234X,孰好孰壞?

樓主| Ricky403 發表於 2021-7-16 11:12 來自手機 | 顯示全部樓層

dominic023 發表於 2021-7-16 10:35
繁忙時間係你所指嘅,
非繁234x行前 30x行後都係兩車平均嘅。
都見過去到愉景對出,架30x係荃市無乜上人 ...

個人觀察逆向算係比較貼合你講嘅狀況
而呢個時候算係深長荔客多啲
兩繁都還好,非繁真係鬥無客
咁樣似乎多個理由30X深長荔234X油尖旺
 樓主| Ricky403 發表於 2021-7-16 11:19 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-7-16 10:38
好明顯係 60X / 63X 分家方法尤其係新界區既路線有好大分別果陣

30X假如當年走咗上橋,可能真係似63X
但結果唔係,運署亦唔會再批拎走荃景圍深長荔服務
234X同60X都唔少分別
一黎前者無新手線光環
二黎同鐵路比較,競爭力同吸引嘅地方唔太一樣

而家60X持續拖卡然後總有幾班有位坐
63X就長期班次不足清唔到洪水橋藍地客
唔止油旺段分工有問題,而家仲燒埋去屯轉 (區內)
本身都唔見得好,無必要學
JCTK 發表於 2021-7-16 11:23 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-7-16 10:34
68X非繁有留後都唔加車
搵欖轉同69X/265B做藉口
平日非繁拆出黎之後一直都係15分班

講咁多條268X咪就係只係得夜晚北行係密過68X
andy92 發表於 2021-7-16 11:57 | 顯示全部樓層

dominic023 發表於 2021-7-16 10:35
繁忙時間係你所指嘅,
非繁234x行前 30x行後都係兩車平均嘅。
都見過去到愉景對出,架30x係荃市無乜上人 ...

有 230X 時段既 30X 咁多年來都係好少人搭

未入如心時期都係得 3/40 人就上公路
Snoopy@FB8617 發表於 2021-7-16 12:06 | 顯示全部樓層
咁又嚟計計數
到太子ard 60個人
太子以北頂得出門口既即係起碼都有60人
咁尚且可以推算力生有一半客都係太子以北出
即係大約有15人

後面架30X主力執深長荔上唔到既客
可以當佢同客量比例太子以北佔6-7成
力生估計有20-25人落既話
即係大概又係有15人

點睇都得唔出個總結係lee一部分係少客
定係因為lee批客阻住234X做特快而歸類為少客?
都未計滿樂大廈個站無埋祈德尊個站叫唔叫做perfect replacement
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
dominic023 發表於 2021-7-16 12:19 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2021-7-16 11:57
有 230X 時段既 30X 咁多年來都係好少人搭

未入如心時期都係得 3/40 人就上公路

我都係係拎尾班230X時段開左後兩班車(0820同0840開)黎睇既,搭左呢個時段既30X 5-6年所得既結論。可以confirm呢個時段30X可以話過左深水埗就淨返好少人。

但以前係上公路都at least 上層坐滿窗口位,呢一兩年就可以少到窗口位都坐唔晒
早繁出九龍除左荃景圍少左好多人坐,大河道都人龍不再
至於朝早返荃灣經過30X係咁減班後由15-20分變25分後,感覺234X同30X都好似前面架車可以企到上車門,但後車都係坐唔滿。
似乎已經俾AN1/2同港鐵搶左大半變左執雞線。

少做少錯,但唔做就大獲.
Snoopy@FB8617 發表於 2021-7-16 12:24 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-7-16 10:34
68X非繁有留後都唔加車
搵欖轉同69X/265B做藉口
平日非繁拆出黎之後一直都係15分班

68X/268X明顯一個受惠欖隧同唔受惠
唔能夠直接反映客源/客流量

好似平日北行咁
1-5 68X密過268X一格
咁唔通總結係68X旺過268X?
天空之神 發表於 2021-7-16 12:30 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-7-16 11:19
30X假如當年走咗上橋,可能真係似63X
但結果唔係,運署亦唔會再批拎走荃景圍深長荔服務
234X同60X都唔少 ...

做大 234X 原因係因為密車可以進一步吸 2/6 客

30X 最大問題係時間,兜得太勁仲要唔係段段有客,尤其荃景圍同黃埔圈

弱化後既 30X 你當同 63x 一樣 30 分一班
抽車加強既 234x 有望變8-12 一班
集中客源同有助搶更多既 2/6 甚至 6C 資源

由 234X 改往荃灣方向兜碼頭開始,就注定係貴價流水線,要特快線只能從 30X落墨

補充一點,63X係由一條將近取消既路線由鬼門關拉返出黎,唔夠車,元朗線,路線長,停美孚仍然都係未解決
同樣地 30X 234X 一樣係未解決既問題黎
AVD1 發表於 2021-7-16 13:39 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-7-15 23:35
由提議改回程入天星起,已經有站友主張234X咁改hidden agenda係要將2、6九龍流水客升級
當然$5.2/$5.4 vs ...

234X 根本就係成也尖沙咀敗也尖沙咀,
尖沙咀作為一個商業地方,繁忙時間一散水根本就唔會多客,仲要而家肺炎未完夜晚時段都仲未返到以前咁旺場個陣(根本全香港都係)。

30X 以前黃埔未有地鐵個陣仲可以執下黃埔客,條線點差都衰極都兩邊住宅區,客量點都有一定保證,
而家地鐵通車之後未地鐵搶哂大部份客,但都仲叫有少少客仔返紅磡係事實。

要解決 234X 個非繁問題,其實最易解決就係將條線拉入黃埔做埋佐敦往來黃埔客仔咁就最少解決到非繁客少問題。
所以根本要做大個條其實應該係將 230X 全日摺左條 30X 去就真。

當年 30X 擲上西九龍走廊個方案,錯在冇配套。當年九記肯搞好 d 而家兩條線就唔會搞成咁。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Snoopy@FB8617 發表於 2021-7-16 13:58 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-7-16 12:30
做大 234X 原因係因為密車可以進一步吸 2/6 客

30X 最大問題係時間,兜得太勁仲要唔係段段有客,尤其荃 ...

234X做流水無意思
就當價錢牌做到同2/6一樣
2/6係深長既優勢係入內街
要我搭234X行返入內街既我就去搭鐵唔好?