hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴改30X避走234X,孰好孰壞?
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴改30X避走234X,孰好孰壞?

樓主| Ricky403 發表於 2021-7-16 16:11 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-7-16 14:13
如果30X陰到全日30分一班
234X食左部份30X車再拆會否更好

30X減班234X加班
可能係最簡單嘅做法
但234X再自拆,到非繁深長荔未必夠客
九龍要再搭其他地方,除油尖旺外選擇好少
AVD1 發表於 2021-7-16 16:14 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-7-16 16:04
因為依家按牌面
30X已經係類近社會責任線
養住一堆需求唔大既客

以 30X 個服務範圍其實根本做到「需求唔大既客」嘅線就係佢九巴自己搞出黎。
荃景圍人口唔少得過麗城,但 30X 條線出名慢就成個荃灣人都知 …

佢要落 30 分鐘一班,
其實之前唔係有板友已經講過九巴早就想做,
只係連輸署唔批而已。

但係其實睇返最近基本上大部份路線都有被減班,
而 30X 只不過係其中之一而已。

234X 會唔會步 30X 後塵就真係時間問題。

----
至於你話 234X 有潛質,
假如 30X 摺左就係,如果唔係我都睇唔到 234X 有幾大潛質
咁多年黎 234X 條走線都係咁,係幾年前改左荃灣方向入天星碼頭。
呢一下幫到條線少少肯定有,但係你話會唔會一下變到好似 35A、42A 個種級數?要變早就變左了。

除非 30X 摺左,或者 234X 就真係可以做到 10 分鐘一班嘅

LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2021-7-16 16:15 | 顯示全部樓層
chrisyy4563 發表於 2021-7-16 16:06
咁樣搞變左238X同30X互搶客,30X咁嘅班次我收工都會等238X好過喇,238X衰極都係15分鐘一班車。 ...

假如 30X vs 238X,
238X 收平 30X 一級,以九巴睇法又點會放過 238X

不過 238X 之前已經減過班,應該就唔會再郁佢架啦。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| Ricky403 發表於 2021-7-16 16:24 來自手機 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2021-7-16 13:39
234X 根本就係成也尖沙咀敗也尖沙咀,
尖沙咀作為一個商業地方,繁忙時間一散水根本就唔會多客,仲要而家 ...

尖沙咀其實係大兩味,即934呢種服務時間內都好客,已經算有利巴士全日營運,況且天星算客倉,之前配合需求改回程經天星總算發揮到優勢
而巴士要逆向都有客,就要兩邊都商住混合或者工住混合,且密度有一定水平,其實要求頗高
老實講單向夠多客已經算唔錯
JCTK 發表於 2021-7-16 16:26 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-7-16 15:49
頹同旺唔只係客量,仲有態度同前景

格硬屈68X頹, 你想點咪點囉
JCTK 發表於 2021-7-16 16:28 來自手機 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2021-7-16 15:56
假如擔心 234X 唔夠載,咁根本就應該係加 234X 班而唔係叫 30X 幫拖。
反正而家兩線起荃灣分開行就已成定 ...

楊屋道去美孚應該唔使十分鐘添, 234X灣景總站開都只需15分鐘就已經到美孚
 樓主| Ricky403 發表於 2021-7-16 16:28 來自手機 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2021-7-16 16:15
假如 30X vs 238X,
238X 收平 30X 一級,以九巴睇法又點會放過 238X  

238X海濱同環宇海灣始終幾捧場
頂多都係將兩繁逆向橫龍街客送畀30X
不過荃灣東南發展以住宅居多,商廈全部喺哂柴灣角,就算30X改走,睇怕都係嗰個樣,只不過係同238X夾埋送車畀234X
 樓主| Ricky403 發表於 2021-7-16 16:31 來自手機 | 顯示全部樓層
JCTK 發表於 2021-7-16 16:26
格硬屈68X頹, 你想點咪點囉

事實上九巴的確無正面望過68X一眼,錫哂元朗搭268X班客
68X自分拆後都係減完再減,表現平平咪即係頹
 樓主| Ricky403 發表於 2021-7-16 16:38 來自手機 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2021-7-16 15:56
假如擔心 234X 唔夠載,咁根本就應該係加 234X 班而唔係叫 30X 幫拖。
反正而家兩線起荃灣分開行就已成定 ...

30X始終班次太疏
加埋荃灣起好咗天橋網之後
乘客對巴士線要求自然有增無減
就算楊屋道十分鐘出到美孚,都只係普普通通
長沙灣打後,可能都係上番鐵路
JCTK 發表於 2021-7-16 16:40 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-7-16 16:31
事實上九巴的確無正面望過68X一眼,錫哂元朗搭268X班客
68X自分拆後都係減完再減,表現平平咪即係頹 ...

日間班次依然多過268X就無視, 客量更加唔係表現平平, 你話頹咪頹囉.
268X朝早果30-35分一班直情係極頹

兩條線只係唔同時段需求唔同, 根本唔存在一條頹一條旺