hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴改30X避走234X,孰好孰壞?
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴改30X避走234X,孰好孰壞?

樓主| Ricky403 發表於 2021-7-16 16:49 來自手機 | 顯示全部樓層

JCTK 發表於 2021-7-16 16:40
日間班次依然多過268X就無視, 客量更加唔係表現平平, 你話頹咪頹囉.
268X朝早果30-35分一班直情係極頹

268X非繁大部分時段已經追咗上黎
表現平平當然唔係指客量,睇上文下理唔該,係指待遇
一條線嘅待遇隨時仲緊要過客量
因為交通選擇唔係得巴士,乘客需求係浮動嘅
934、A47X同E43都證明咗係存在夾硬做起或夾硬做低
 樓主| Ricky403 發表於 2021-7-16 16:50 來自手機 | 顯示全部樓層
當然,順應需求去做野,會比特登做野刺激需求容易有收穫
 樓主| Ricky403 發表於 2021-7-16 16:55 來自手機 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2021-7-16 16:14
以 30X 個服務範圍其實根本做到「需求唔大既客」嘅線就係佢九巴自己搞出黎。
荃景圍人口唔少得過麗城,但 ...

好似你咁講,30X成也黃埔,敗也黃埔
之前靠荃灣市紅磡黃埔可以幫手谷起非繁客量同班次,但觀延同天橋網使過往嘅優勢都變咗負累

調番轉,234X改回程入天星,食正海港城同尖沙咀大商場減價掃貨食玩潮流,亦減少咗碌到美孚先上公路嘅負面影響,當然有得改快做雙向會更好
至於35A、42A,新界段大片範圍無鐵路直達,出區以外隨時仲可以做駁鐵,當然無得比
ccchhhuuunnn 發表於 2021-7-16 17:02 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-7-16 16:49
一條線嘅待遇隨時仲 ...

觀點與角度
淨係睇班次(越疏代表越頹)定睇每班車載幾多客(例如非繁但坐滿甚至要企都唔加班)已經係唔同角度

不過現實係轉車站幾飛嘅同類路綫(68x/69X/265B),九公司總會借啲椅頹做去利用剩餘運載能力,就算直達滿瀉都有其他綫載你去到轉車站先算。但268X得單飛就冇得頹做。
chrisyy4563 發表於 2021-7-16 17:33 來自手機 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2021-7-16 16:15
假如 30X vs 238X,
238X 收平 30X 一級,以九巴睇法又點會放過 238X  

兩條線下午非繁我都係常客30X經常20-25變30,238X係肺炎時間比較疏而家正常都係15分鐘好少甩。
晚繁出九龍238X係要貼玻璃,咁30X我又真係未見過。
JCTK 發表於 2021-7-16 18:12 來自手機 | 顯示全部樓層

待遇上都唔見得一條特別頹喎
不過你死都話要人哋頹嘅咪算囉
Mercer 發表於 2021-7-16 18:21 | 顯示全部樓層

我仲等緊九龍西既3字頭線(同埋23字頭), 打響全日油尖旺特快既第一槍
全部線兜深長荔, 其他車都去到沙田, 屯門.

旺角仲可以靠小巴, 旺角以南真係食蕉, 搵架車去葵芳/光輝圍都冇
就算落地底都可能要轉車.
十四鄉準居民 恭喜晒!
Snoopy@FB8617 發表於 2021-7-16 19:14 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-7-16 15:48
其實仲有一個重點
就係荃灣分家,234X無30X輔助會唔夠載,30X單飛做楊屋道唔太吸引
但兩條一齊做,30X荃 ...

咁一向都話既係旺角分紅海
一定係其中一個大路option
只係點執行先係問題所在

不論提速九龍段/提速新界段/新界段兜多區
點都會搵到新客
差在點做到可以盡量倒少D舊客走

60:60定60:55都要拗既就無謂啦
搭lee兩條線落荃市都係無非貪行少D
巴士站以西既野當然唔算大影響
以東既好似荃新天地既就遠唔少

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2021-7-16 19:18 | 顯示全部樓層

咁其實268X待遇好過68X
同深長荔應該可以hea做
油尖旺就可以出力
有咩關係?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
天空之神 發表於 2021-7-16 19:19 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-7-16 16:31
事實上九巴的確無正面望過68X一眼,錫哂元朗搭268X班客
68X自分拆後都係減完再減,表現平平咪即係頹 ...

所以當年係想 68X 做特快再開 268 頹做
今日見到 68X 268X 只係換湯唔換藥

佢明知元朗直出旺角有得做