hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴改30X避走234X,孰好孰壞?
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴改30X避走234X,孰好孰壞?

樓主| Ricky403 發表於 2021-7-19 20:43 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2021-7-19 18:48
通常lee D重組都鐘意順手收起埋車
所以結果係地方好大阻力之餘
對九公來講如果係做唔到減車

其實絕對係有好啲嘅option
半放棄少許荃灣市,直接可以減走兩架甚至三架
30X 234X夾埋都係23架,兩架三架都有一成

至於局部分拆
一黎以而家車數難以安排
二黎35A 35X都證明油尖旺全段疊住嘅話分工都係唔好
Kingston_Kwan 發表於 2021-7-19 21:37 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-7-18 23:16
你後面段野唔太符合九巴態度
九巴成日都倒舊客搵新客
最近屯馬線全通直頭出口術

將30X踼出黃埔, 亦唔再做深長荔, 改用287X模式, 祈德尊下站炮台街, 再經旺角街市丶奧運站走人, 係未仲殺出一條血路呢? 反正家陣大角咀無特快返荃灣嘅線, 得33A/32慢慢兜, 又或者東涌線轉荃灣線。當服務純住宅為主嘅287X都養得起, 有雙向客嘅30X是咪更應該表現更好?

其他路段就短期內谷密234X再比人喺力生轉返車海39M囉 (做番靚畫面, 之後咪繼續收車)
X你老母麥淑X
 樓主| Ricky403 發表於 2021-7-19 21:51 來自手機 | 顯示全部樓層
Kingston_Kwan 發表於 2021-7-19 21:37
將30X踼出黃埔, 亦唔再做深長荔, 改用287X模式, 祈德尊下站炮台街, 再經旺角街市丶奧運站走人, 係未仲殺出 ...

個個都想改30X特快
問題係30X沿路仲有乜潛力?
234X起碼仲有天星返荃灣真係可以有客
佐敦同大角咀就搵邊條做都一樣
HF3204@243M 發表於 2021-7-19 21:51 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-7-16 16:04
因為依家按牌面
30X已經係類近社會責任線
養住一堆需求唔大既客

30X 跟RDP入咗楊屋道就唔同講法
F428Z 發表於 2021-7-19 21:52 來自手機 | 顯示全部樓層
Kingston_Kwan 發表於 2021-7-19 21:37
將30X踼出黃埔, 亦唔再做深長荔, 改用287X模式, 祈德尊下站炮台街, 再經旺角街市丶奧運站走人, 係未仲殺出 ...

黃埔肯定唔制, 佢哋重點要有直車去伊利莎伯醫院.

除非你搵到第二條線 cover 到黃埔去女拔呢一段….
kay 發表於 2021-7-19 22:38 | 顯示全部樓層
HF3204@243M 發表於 2021-7-19 21:51
30X 跟RDP入咗楊屋道就唔同講法

九巴係荃灣戰績唔好
好似入如心
客量刺激都好有限

不過30X如果係行完楊屋道直達旺角就另計

但如果分拆上市
行完楊屋道
下年就飛唔走長沙灣深水埗

世界很簡單 人類很複雜
HF3204@243M 發表於 2021-7-20 08:06 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-7-19 22:38
九巴係荃灣戰績唔好
好似入如心
客量刺激都好有限

其實入如心唔係差起碼叫做可以十幾個客上落
問題係咁樣會搞到同屯馬線重疊
所以踢埋去楊屋道食咗33A荃灣出九龍班客都叫做合理
番工放工時間,目視33A都幾多人用呢條線落埋荃灣,睇死厹唔想蝕呢班客走
呢班客唔洗兜上山已經叫做快咗

感覺上238X做晒荃南 (掃到去麗城) 客
荃北 30X 234X 分工
好過而家 30X 238X 33A 喺橫窩仔街打晒蛇餅

你啱啱都講咗39M做到嘔,咁其實厹唔叫做戰績唔好
應該叫戰略差
早幾年有新住宅區落成,善水開晒 930A 930X N930 933
反之厹只係 934 33 半全日 934A 38B 48P 兩繁,拉埋條 40 去麗城了事
好明顯做得唔夠
(如果 290 系都入到荃灣數,咁冇計啦)

問題係荃灣人搞到厹唔想再放資源落去
定係厹做得太差,搞到荃灣人唔想搭

kay 發表於 2021-7-20 09:21 | 顯示全部樓層
HF3204@243M 發表於 2021-7-20 08:06
所以踢埋去楊屋道食咗33A荃灣 ...

同期九巴有將荃同安達臣
呢D真係金蛋
咁做生意都要有取捨

世界很簡單 人類很複雜
dydx 發表於 2021-7-20 09:21 | 顯示全部樓層
F428Z 發表於 2021-7-19 21:52
黃埔肯定唔制, 佢哋重點要有直車去伊利莎伯醫院.

除非你搵到第二條線 cover 到黃埔去女拔呢一段…. ...

E23(A)囉
機場方向唔停佑寧堂改停女拔
停完經北海街左轉彌敦道右轉佐敦道返原線

回程就佐敦道左轉彌敦道右轉加士居道
改停勞資審裁處再上橋返原線

dominic023 發表於 2021-7-20 09:40 來自手機 | 顯示全部樓層

HF3204@243M 發表於 2021-7-20 08:06
所以踢埋去楊屋道食咗33A荃灣 ...

麗城區係做得幾好嘅。
其他細區區內接駁或者鐵路俾晒小巴,只淨39M同238M有客。
九巴就無諗住做好呢啲區啲出外區線,睇到仲可以拉直啲條線吸客,夾格兜路,只會俾區內燈位塞燈趕晒啲客走。