hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 粉嶺公路轉車站其實有無用?
開啟左側

[問題] 粉嶺公路轉車站其實有無用?

JX9097 發表於 2021-7-16 08:20 | 顯示全部樓層

JH_LE4612 發表於 2021-7-16 05:14
繞道同轉車站嘅規劃時間好似相差唔夠一年,好似都見過兩者並存嘅圖則,話就話何家園公屋失蹤姐,但係成個 ...

2021新世代香港仲會care嘅咩?
Anonymous 發表於 2021-7-16 12:15 來自手機 | 顯示全部樓層
個人認為粉轉冇屋邨特快上公路嘅短途線(如大西北M線),而獨市線又cover到唔少人口集中嘅住宅區,轉車站效用就唔明顯
tommy14D 發表於 2021-7-16 12:41 來自手機 | 顯示全部樓層
將隧都有用過佢
maomao221 發表於 2021-7-16 12:42 來自手機 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2021-7-16 00:15
我冇聽過呢單嘢喎
你邊度聽返嚟?

佢由一開始起而家呢個已經講遲啲會拆,再配合粉繞啲車起過
GM 發表於 2021-7-16 13:08 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2021-7-16 12:15
個人認為粉轉冇屋邨特快上公路嘅短途線(如大西北M線),而獨市線又cover到唔少人口集中嘅住宅區,轉車站效用 ...

粉轉有上水特快73B、277E

但北區一早已經上水 粉嶺搭車模式不同 (上水用大欖、港鐵、上水特快車)

俾經粉嶺公路車轉效用細
常備TCU 出行唔洗怕
chamberlain 發表於 2021-7-16 15:33 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2021-7-16 00:15
我冇聽過呢單嘢喎
你邊度聽返嚟?

https://www.ktnfln-ndas.gov.hk/d ... 370/PP_GZ1_113A.pdf

有埋文件
根本粉轉就唔需要咁早起,大窩西支路一帶居民有幾多會行咁遠去搭車
而北區又冇路線重組配合,好難吸引北區居民去轉乘
要轉都喺區內一早轉左
w061327a 發表於 2021-7-16 15:51 | 顯示全部樓層

其實北區根本就冇必要一個區有上水、華明、粉公三個轉車站。

講真起吐公轉車站會合理好多,依家白石角、科學園交通網絡差,如果起個站吐公轉車站喺科研路口附近可以一次過 serve 哂白石角住宅區、科學園,甚至可以駁入中大駁敬民書院/39區啲校巴,同時又可以一次過服務大埔、北區,方便北區人轉大埔啲車,甚至提供誘因搞北區大埔大重組
城巴 20,在啟德晴朗的一天出發
chamberlain 發表於 2021-7-16 16:28 | 顯示全部樓層
w061327a 發表於 2021-7-16 15:51

講真起吐公轉車站會合理好多,依家白石角、科 ...

好難將北區同大埔合埋一齊做
大埔出去幾乎咩線都有,唔太需要出去轉車
如果要整合成一個轉車站,代表粉嶺南+成個大埔都要抽走啲線成全轉車站
可能要278X同73X合併,277X同74X合併,否則啲線重疊晒洗乜轉車
如果條線喺北區出黎,繁時粉公吐公一塞就會搞到班次非常不穩
由影響一區變影響兩大區,好難成事
至於北區,三個轉車站其實都係失敗收場
最大贏家咪華明,粉嶺南
jocosben 發表於 2021-7-16 18:24 來自手機 | 顯示全部樓層
chamberlain 發表於 2021-7-16 16:28
好難將北區同大埔合埋一齊做
大埔出去幾乎咩線都有,唔太需要出去轉車
如果要整合成一個轉車站,代表粉嶺南 ...

成日話粉南係2013年北區巴士重組既贏家,但實際上2013年南行出市區既路線本身都兜緊粉南,而粉南只係多左幾班繁時270B(當年未全日)、678,同978全日,但978係頭站要兜好耐先上公路,而粉南其實都失去左76K, 70X兩條全日線。真係咁多著數?
kitarolo 發表於 2021-7-16 18:43 | 顯示全部樓層

w061327a 發表於 2021-7-16 15:51

講真起吐公轉車站會合理好多,依家白石角、科 ...

重提之前嘅論點啦
上面有講73X/278X或
74/277系合併會係災難
成功嘅轉車站係要有足夠
人數落車,一係繁時唔停站
一係就整中途起載車俾人上
陣間好可能要求係開放式供
科學園同白石角用,用以上定義
老隧都唔可以算係成功嘅轉車站