hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 裝設SACEM的市區綫Q-train抵港消息
開啟左側

裝設SACEM的市區綫Q-train抵港消息

I20091157 發表於 2021-8-13 20:58 | 顯示全部樓層

Kj2052 發表於 2021-8-13 19:25
到時E112尾日可能好似ads尾日咁放風比報紙有關last day
之後唔搞任何活動都lm一站打爆 ...

你唔通已經從唔知邊頭知道E112會肯定喺最後一抽退役嘅MLR?
AtrHenu 發表於 2021-8-14 01:57 | 顯示全部樓層
I20091157 發表於 2021-8-13 20:58
你唔通已經從唔知邊頭知道E112會肯定喺最後一抽退役嘅MLR?

既然有消息知道邊抽烏蠅係Last,不如請埋E44呢個唯一的黃頭一齊玩告別賽後之後再運去舊大埔墟站的鐵路博物館同柴頭長放介紹K記歷史.
btw,小弟都覺得黨鐵應該學以前一樣於英製車全退役整個收費活動來告別呢款有近50年兼見証兩鐵發展的列車!!
I20091157 發表於 2021-8-14 07:55 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2021-8-14 01:57
既然有消息知道邊抽烏蠅係Last,不如請埋E44呢個唯一的黃頭一齊玩告別賽後之後再運去舊大埔墟站的鐵路博物 ...

E44喺何東樓封咗幾十年車仲郁唔郁到都成問題
唔通搵機車拖埋一份?
he_01 發表於 2021-8-14 10:17 來自手機 | 顯示全部樓層

I20091157 發表於 2021-8-14 07:55
E44喺何東樓封咗幾十年車仲郁唔郁到都成問題
唔通搵機車拖埋一份?

大量退役mlr零件可以換落去 個殼冇問題就得啦
 樓主| s20141095 發表於 2021-8-14 14:11 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2021-8-14 01:57
既然有消息知道邊抽烏蠅係Last,不如請埋E44呢個唯一的黃頭一齊玩告別賽後之後再運去舊大埔墟站的鐵路博物 ...

E44雖然只係復修,但不相信MTR安排黃頭繼續行,似損贈彷間機構或博物館多啲。

AlexLee 發表於 2021-8-15 00:22 來自手機 | 顯示全部樓層
s20141095 發表於 2021-8-13 19:22
如果去搞慈善活動(好似SP1900和白頭M),不但增加車務收入,而且部分款項損贈俾慈善機構作社會公益。

仲 ...

信就點都要覆嘅

但係咪又係官腔回應…
I20091157 發表於 2021-8-15 22:57 | 顯示全部樓層

s20141095 發表於 2021-8-14 14:11
E44雖然只係復修,但不相信MTR安排黃頭繼續行,似損贈彷間機構或博物館多啲。

小弟月初收到MTR email有 ...

既然可以將D件「過檔」去黃頭
點解唔順便喺12卡last day前夕嚟番轉告別儀式?
 樓主| s20141095 發表於 2021-8-16 00:10 | 顯示全部樓層
I20091157 發表於 2021-8-15 22:57
...

黃頭近况:
https://www.facebook.com/groups/hkrdb/posts/1303903830037055/

因為MLR列車不是MTR自己擁有,是KCR資產租給MTR使用,亦都唔係自已親生仔。
不過可惜MTR完全對這款列車不受重視,不但沒有人情味,而且破壞KCR歷史文化和價值。
告別儀式好大機會預左MTR唔會搞,亦唔會邀請高層參與活動,一些氣氛都沒有,咁樣會令鐵迷和市民失望。
其實MTR真係冇心搞,低調地退役就算,不會去整告別貼紙、彩帶和氣球等嚟俾鐵迷沿途拍攝。

好心MTR學吓前地鐵去搞M車榮休儀式,當年安排退役活動令很多鐵迷和市民歡迎,又有紀念品。
依家兩鐵合併冇乜活動去搞,證明呢間公司冇心搞,欠缺歸屬感。
人哋外國例如日本和英國真係有搞退役載客列車告別儀式,而台灣都有搞。
東急1000系電車、London Underground 1967/A60/C69/D78 stock做例子。
所以MTR要認真學吓,令傳媒可以為廣大市民報道,而且可以深入了解和回憶。

AtrHenu 發表於 2021-8-16 00:20 | 顯示全部樓層
s20141095 發表於 2021-8-16 00:10
黃頭近况:
https://www.facebook.com/groups/hkrdb/posts/1303903830037055/

若果MLR,黃頭以至輕鐵,SP 1900唔係MTR資產點解多年來都出呢幾款模型甚至砌得Nano block列車,紀念精品玩具來賺錢,不過講到尾它寫呢款K記車的歷史年份都錯漏百出下就已經對唔住D交通/鐵路迷.

AtrHenu 發表於 2021-8-16 00:24 | 顯示全部樓層

I20091157 發表於 2021-8-15 22:57
...

係呢個疫症唔知幾完結的時勢下仲點會有心搞886儀式有可能似馬鐵告別4卡時代一樣只會靜悄悄地光榮引退就算.