hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴40晚上超趕客班次
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴40晚上超趕客班次

HV9990 發表於 2021-7-21 02:39 | 顯示全部樓層

之前有機會喺上葵返過工,我覺得其實有部分原因係個城市設計既先天問題
上葵各條邨之間既道路連繫係做得好差,而且啲舊區條路好易塞車
行人想行上山個連接可以話係冇,穿工廠區上更加行到死死下
呢個區設計可以話係失敗
KCRC . Keep Moving
GW4866 發表於 2021-7-21 03:54 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2021-7-20 23:54
有比較有傷害青衣出荃灣: 41M 42M 43B 243M 對比上葵 31 235...
青衣出九龍: 41A 快 + 44 42A 慢 + 43C  ...

問心又唔使葡萄人地
而且你用成大個青衣同上葵比咁緊係青衣嬴
人地地又大過我,條路又闊過我,未來發展地方亦多(eg. 細山路新樓,青衣西路公屋)
唯獨上葵嬴既係有一大堆工商廈,做到雙向客源
如果要比我覺得淨係青衣南同上葵咁比公平d

青衣出西九龍,山下的確唔錯,係41A可以加密一下
山上就靠死條42A咁濟,唯一好在佢真係密車,41同43C就放棄把啦
上葵堆32/36B問題在於地區上(梨木樹果邊)同九巴唔肯落力執,搞親36B唔識拉埋相關既32搞,反而32同31B客路都唔同就早幾年格硬話搞合併
35A自身分拆睇落佢都想搞,31B就基本無野好執到

出荃灣,青衣基本係42M最正常,其他一係客路重疊一係條線太長太慢
主要係長安成最大嬴家,青衣南果邊就問題大啦,43B/243M咪等於31/235,只係31少車疏車

過海方面,948我又唔覺有咩問題,頭站嫌慢仲有成大個機鐵站係到
之後都只係掃哂區內遠離鐵路客,唔係既話非繁真係唔夠客
936就哼,係兜足三區呀,某d地方係有快路唔行走去兜路,其他野都唔使多講

各區都有大小問題,只係區內整體上係咪真係差到接受唔到
講差就算唔講葵盛,葵涌邨都一定差過上葵先,好多年前呢到仲有新區人好葡萄上葵有35A出到尖沙咀添
上葵有埋40P全日同A30整體交通配套算係咁,只係其他方面好有改善空間(936同32/36B,以及荃灣問題)
打開門,行出去,去遠啲!
Ricky403 發表於 2021-7-23 08:32 來自手機 | 顯示全部樓層
234C加班後,40上繁東行拉疏哂
以前通常差極都收一架咁大把
而家例牌收一架,有時收兩三架,去到麗港城先搵啲柯打40P車做番
ctb234 發表於 2021-7-23 08:40 | 顯示全部樓層

依家搭巴士睇吓APP
班次超過8分鐘就應該即時轉地鐵,紅小綠小,邨巴.
GZ9464 發表於 2021-7-23 11:03 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2021-7-21 03:54
問心又唔使葡萄人地
而且你用成大個青衣同上葵比咁緊係青衣嬴
人地地又大過我,條路又闊過我,未來發展地方 ...

咁上葵唔係話做到好差,無比較無傷害啦
但係以一個咁多人而且冇鐵既區黎計,真係遠遠稱唔上係好

西九幾條線累鬥累,唯一似樣既就越做越頹,不斷跌客比紅頂同鐵
東九...講咗十幾年終於就黎有全日,真係多謝曬,不予置評
過海每日得幾班車係正常既,東區更加諗都唔好諗
新界西/東一大堆車都會經附近,偏偏冇一部係上到黎

成個區比人既感覺就係疏車 / 去邊都要轉車 /兜一大餐

其實,有快車同直接車去唔同區係基本需求
上葵一日又有幾多班車係做到呢樣野

無敵風火輪 發表於 2021-7-23 12:02 | 顯示全部樓層
GZ9464 發表於 2021-7-23 11:03

九巴見32 36B咁差都可以頂閘,自然hea搞

但問題係部分客去左M線嗰度,而31M 235M本身唔係for駁0066,駁0066ge線本身就係32 36B嗰堆線...

所以31M根本應付唔到咁多客
GW4866 發表於 2021-7-24 02:20 | 顯示全部樓層

GZ9464 發表於 2021-7-23 11:03

咁無邊幾到地方係完美,去邊都唔使轉車既
我前面都話,上葵交通唔稱得上話好,但又至於話差,
整體黎講一般啦,睇你識唔識得點利用
如果佢肯認真執返好堆西九線同條936,真係唔差架啦

新界東,基於有403系係到,如果開到條實用既兩味線(唔係要43S去科學園呀)都已經還得神落
新界西,我都話過應該將條67A改上黎同執執條走線先好開線,順便解決和宜合道往返荃灣問題
呢樣野區議員又唔識爭取,話唔想搶人野喎,事實上屯門果邊有58M同67M行相近既地方,67A無需要一樣行埋落葵芳

肯做到以上既野已經唔錯,其他都強求唔到幾多
至於話疏咗車倒咗客走,呢樣或多或少都係真
GW4866 發表於 2021-7-24 02:45 | 顯示全部樓層
無敵風火輪 發表於 2021-7-23 12:02
九巴見32 36B咁差都可以頂閘,自然hea搞

但問題係部分客去左M線嗰度,而31M 235M本身唔係for駁0066,駁0 ...

32所謂既頂閘都只係假象,假頂閘多
36B隔咗輪無車變咗32行先咗就會出現咁既情況,
而且返到和宜合道落咗d人後又執返d流水返去,去到梨木樹就落到差唔多無咗成車人

36B先可以做到真頂閘,但好多時因為行深水埗d內街塞車搞到拖卡咁返黎
前車企爆後車座滿企人咁返黎

駁鐵果到,始終班人係用葵芳站出閘既為主
係荔枝角站出閘轉車返黎比例上係較少,長沙灣廣場等車既主要都係返附近工商廈多
HS1588 發表於 2021-7-24 02:53 | 顯示全部樓層
希望 40P 全日兼延長到西站之後, 停大河道天橋荃灣站等我可以有多飛, 呢排作為 40 常客真係受佢唔少氣..
HG6729 發表於 2021-7-24 03:43 來自手機 | 顯示全部樓層

荃灣線符合腳情 30X 40 73X 278X 條條夜晚都咁衰 好少少可能係43X 234X 238X 290/A/X