hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴40晚上超趕客班次
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴40晚上超趕客班次

Mercer 發表於 2021-7-27 15:08 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2021-7-26 20:46
呢樣野我地已經講過十萬幾次
但前面我講緊上葵整體上交通唔係真係話差
單獨936黎講就緊係好有問題

唔係真係話差?

比屯門巴士價搭小巴出西九龍先有合理特快, 仲要只到旺角都唔得啦.
來回荃灣36半廢, 235 31 根本有幾個位服務唔倒, 好似大部份和宜合道, 送哂比紅小, 綠小回程仲要好多係上石蔭, 31只到石英徑, 屏麗徑根本差好多, 而出荃灣邊會有跟車轉大圈入安蔭

去西九龍果堆慢線就算吧啦, 35A多人到飛起, 搞到出九龍可能36B仲快....
十四鄉準居民 恭喜晒!
GW4866 發表於 2021-7-28 02:04 | 顯示全部樓層
Mercer 發表於 2021-7-27 15:08
唔係真係話差?

比屯門巴士價搭小巴出西九龍先有合理特快, 仲要只到旺角都唔得啦.

講明先我由一開始都係話整體一般,唔係話好但未至話差到貼地
相比同區其他無鐵地區算係咁,無需要特別標籤話上葵好差
預埋40P即將全日+A30開線之後整體上算係有改善

出西九龍假假地起碼叫做多車先,當然係好有重組空間,35A/X相信佢有心想搞
至於36B或會快過35A出九龍講法,關乎d細位交通狀況多d(石蔭路,圍乪街)
同一時間有車計,去深水埗打後正常情況下一定係35A快
32/36B個問題就真係要歸咎於九巴有無心去執同梨木樹果邊死攬深水埗搞到36X都係得幾班車

荃灣問題我亦都有講過,主要回程等車難呢一個問題,加上235兜國瑞路
同埋31幾時只係到屏麗徑石英徑?
去程石籬落荃灣只限一邨問題大d,但都有紅小綠小揀
二邨呢邊搭開巴士既仲有235揀
和宜合道我都建議拉67A上黎解決順便提供往來新界西服務
36係梨木樹果邊既事,同埋佢地都叫做仲有48X/73X/278X救

前面開首第一個回應我都已經講過上葵主要係有兩大問題,以及一個次要問題
以前亦都講過相關問題好多次,重覆一次:
1)936路線迂迴;待東鐵過海後釋放資源還返比935自用,與936分家
2)西九龍走線過時,尤其32/36B,應給予合理重組
3)235回程改回行青山公路(不經國瑞路);及建議67A改往石籬(經和宜合道),改善往來荃灣問題
肯執好呢三樣野已經叫好好架啦,另外將條43S砍掉重練開條有用既城隧線就更加好啦
其他線只求佢開返足車就算

區區都有訴求,道道都有要改善既地方,唔使話刻意標籤上葵交通配套差
打開門,行出去,去遠啲!
Ricky403 發表於 2021-7-28 14:55 來自手機 | 顯示全部樓層
上葵交通有幾差...
40P全日補埋九龍東之後
除咗新界東由小巴壟斷外其他都算可以

同埋好多時唔同區都無得比
上葵線收得平,行車時間就同青衣荃灣差唔多
本身都已經益咗你
至於荃灣唔想捱31 235仲有小巴
講差,問咗象石同老圍三棟屋先啦