hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯馬通車取消四線 九巴:現只考慮取消286M ...
開啟左側

[報刊新聞] 屯馬通車取消四線 九巴:現只考慮取消286M

天空之神 發表於 2021-8-12 09:06 | 顯示全部樓層

Kingston_Kwan 發表於 2021-8-11 23:17
將82X拉埋入水泉澳就解決到問題

反正都係黃大仙&鑽石山獨市生意

請考慮水泉澳去老隧駁腳會平左既情況下打返自己 83X 既客

老九更加唔會拉

.
天空之神 發表於 2021-8-12 09:07 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2021-8-12 00:23
廣源一定揀密車,兜到暈仲好,多條流水線~

82X如果出埋龍翔道,經黃大仙中心、樂富總站返黃大仙站,

如果第一城濱景無嫌兜廣源慢左又繁時要同廣源果班迫車

其實合併無害
.
kwn1029 發表於 2021-8-12 09:13 | 顯示全部樓層
talktogether 發表於 2021-7-20 12:41
85X也應該取消吧,跟屯馬嚴重重疊,屯馬有烏溪沙至尖東月票的

全個大老山收費廣場最多人用黎中途轉車既冠軍線
唯一一條全日經太子道東直上大老山既路線
都可以取消,你都得架你...
諗下巴士中間有幾多位係鐵路做唔到先

照你咁講 14 15 16 17 89D 呢D全部都可以取消
電車可以取消、全個港島北基本上可以冇晒巴士
請時刻保持感恩及包容的心
leo_ku 發表於 2021-8-12 09:29 來自手機 | 顯示全部樓層

石頭 發表於 2021-8-12 09:29 | 顯示全部樓層
E500facelift 發表於 2021-8-12 08:12
痴線,偉恒昌, 欣榮, 馬頭圍一帶、譽港灣一帶同屯馬線車站好近咩??之前試過屯馬線通車後撘 85X,下就非 ...

政府官員:譽港灣出太子道東大橋咪有啟德站標誌lor,仲唔近?
石頭 發表於 2021-8-12 09:43 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2021-8-12 09:29
九巴要咁樣跪,就輸一世,以後都唔駛講重組。

單純取消286M係無用架,四部車交到邊條數?
佢應該趁無哂議員,拿拿聲將89C改特快唔經濱景同第一城,到時開84X填窿又好,夾硬叫人坐82X轉車都好,

將第一城同馬鞍山出觀塘既客分開做!

以77區人口結構,寧願要一條密車線好過要咁多疏車線,286M而家非繁都30分一班,

送車尾就一定唔等去搭港鐵,巴士迷都係咁話!咁條線仲有無需要留低?

你可以話何文田既18開到40分鐘一班都留低,但沿線無鐵焗搭,286M又係咪咁既情況?

都係果句,89C有得改快,變相89D有改快既條件,成個馬鞍山係有著數!

你可以話我開84X個PLAN係有少少益左火炭,但唔代表馬鞍山浪費左資源過去!

js904 發表於 2021-8-12 09:44 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-8-12 09:07
如果第一城濱景無嫌兜廣源慢左又繁時要同廣源果班迫車

其實合併無害

而家84M仲做得住, 就係因為山下嘅客唔想浪費時間兜上山

跟82X咁上的話不如直接搭鐵啦, 廿分鐘出到鑽石山, 82X隨時仲響廣源上緊客
SanPoKong203e9 發表於 2021-8-12 09:46 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-7-20 12:37
伊利沙伯果部機本身比 30X 用

唔到鑽石山咪執個 3B 比佢

想問一下你試過上路同下路個分別嗎?

沒來過土瓜灣就唔好覺得你有能力可以改善個情況。你咁做只會花時間,讓下路/佐敦更加塞。
天空之神 發表於 2021-8-12 10:55 | 顯示全部樓層
js904 發表於 2021-8-12 09:44
而家84M仲做得住, 就係因為山下嘅客唔想浪費時間兜上山

跟82X咁上的話不如直接搭鐵啦, 廿分鐘出到鑽石山 ...

所以只有如果

你知道我立場係寧願 82XP 合併改去石門
84M 變返15-20 就夠

最慳車又平衡到各方
.
天空之神 發表於 2021-8-12 11:02 | 顯示全部樓層

SanPoKong203e9 發表於 2021-8-12 09:46
想問一下你試過上路同下路個分別嗎?

沒來過土瓜灣就唔好覺得你有能力可以改善個情況。你咁做只會花時間 ...

其實去得伊院搭巴士急極有限

否則 11 3B 呢個組合只會愈黎愈疏既惡性循環
.