hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 今早V6P被指示需要出齊車
開啟左側

[小道消息] 今早V6P被指示需要出齊車

kitarolo 發表於 2021-7-23 16:37 | 顯示全部樓層

同以前好唔同,一見車款車牌就知係邊條線,而且管理亦相對井井有條,畢竟宜家班管理層,一係就經驗唔夠,一係就外行人管內行人......唉

堅持要重返同一批車來回咁行走
同一條全日服務嘅路線,票價一定唔係
而家嘅水平,好可能係需要「靈活調配」
「左攝右攝」先至叫減緩票價加幅。

但有時係過晒火位嘅
非P線沒有講明不設企位
但夠膽派啲有行李架嘅車行啲疏車兼
短途多人企、基本上唔預有旅客搭嘅
路線,派部短雙暫代嘅都無咁惡睇。
E21A 發表於 2021-7-23 19:15 | 顯示全部樓層
其實我真係想知嗰啲話老九違反商品說明條例既人究竟講唔講到究竟係違反咗商品說明條例入面邊條條款呢?如果今次係違法,咁A線用E車、甚至機鐵博覽館特車用東涌線列車又算唔算呢?
LN9267 發表於 2021-7-23 19:42 | 顯示全部樓層
始終九巴大鑼大鼓宣揚這些豪華巴士,出普通V6B當然會引起乘客不滿。

好像前幾天書展閉幕加上下雨造成大塞車,出這些V6B也無可厚非。
但如果正正常常沒有任何交通大擠塞,走去出這些普通V6B就有點兒那個。

好心九巴去問龍運借一些機場巴士去行P線,滿足要求。
明明這些豪華巴士與東鐵頭等的原理一樣,有人想舒服,有人要節省車費,百貨應百客,九巴做不好這些就敗壞公司形象。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
s20131417 發表於 2021-7-23 19:55 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-7-23 12:22
本身 10 架 V6P 係唔夠用,已經要預後備幫手救亡

但本身果 13 架 v6B 先係真正豪華 94 座

Are you sure??
V6B188-200係55+31=86座喎…
6863 發表於 2021-7-23 20:15 | 顯示全部樓層
我俾32.8, 俾豪車我都好合理
我都想係想舒舒服服返工
俾你呃左次, 下次我俾返21.9算啦
做生意最好老老實實
PZ8988 發表於 2021-7-23 20:20 | 顯示全部樓層
好心出齊車啦,無心做交返個牌出嚟
benchan13211 發表於 2021-7-23 20:30 來自手機 | 顯示全部樓層

E21A 發表於 2021-7-23 19:15
其實我真係想知嗰啲話老九違反商品說明條例既人究竟講唔講到究竟係違反咗商品說明條例入面邊條條款呢?如果 ...

會唔會係呢個?
餌誘式廣告宣傳
E21A 發表於 2021-7-23 21:37 | 顯示全部樓層
benchan13211 發表於 2021-7-23 20:30
會唔會係呢個?
餌誘式廣告宣傳

若商戶作出的廣告宣傳指明可按某價格供應某產品,(在顧及有關市場和宣傳品性質的情況下)沒有合理理由相信商戶將能在合理期間內,要約按該價格供應合理數量的該產品,或商戶沒有在合理期間內,要約按該價格供應合理數量的該產品,則該廣告宣傳即屬餌誘式廣告宣傳。」

呢句就係消委會cap出黎,淨係呢度都大把嘢可以拗:首先「產品」係指咩先?巴士服務黎講產品可以包括搭載乘客前往目的地、九記所講既車廂設施。咁而家九記都係冇提供一部分既產品,而唔係完全唔提供產品;仲有就係「商戶沒有在合理期間內,要約按該價格供應合理數量的該產品」,而家又唔係所有班次/大部分班次都係開普通車,算唔算係「合理數量」呢?

利申;冇讀過法律,亂吹
cruisesnet 發表於 2021-7-23 22:03 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2021-7-23 12:52
九巴啲車隊編號貼喺司機位嗰邊
來到都望唔切

應該教育下睇上車門附近乘客量個label
nwfb1001 發表於 2021-7-23 22:05 | 顯示全部樓層

RG3905 發表於 2021-7-23 14:04
江湖傳聞:消委會同海關已立案調查
[違反商品說明條例}

如果有用,龍運一早俾人告咗;由Trident到而家都經常派普通車行A線