hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 延長690至中環碼頭
開啟左側

延長690至中環碼頭

LauCT 發表於 2021-7-25 17:40 | 顯示全部樓層

全日延長唔係咁好,建議只延長早上 經軒尼詩道及禮頓道 之690特別班次;將軍澳走線都應該改改佢,因應坑口一帶自692P停辦後失去直達中西區的過海巴士服務至今,建議 經軒尼詩道及禮頓道特別班次 改跟798A走線,不再繞經寶林站一帶,以方便坑口一帶居民和部份西貢郊區居民前往中西區上班。為方便乘客識別,建議給予編號690A
西貢區居民
 樓主| JX9097 發表於 2021-7-25 17:44 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2021-7-25 17:40
全日延長唔係咁好,建議只延長早上 經軒尼詩道及禮頓道 之690特別班次;將軍澳走線都應該改改佢,因應坑口 ...

點解唔全日呢?咁反而幫唔到將軍澳人直接喺碼頭上車
而且日間班次編制同到站時間都勁鬆動
即使出埋碼頭都講緊有20分鐘休息
都仲係好好做
LAK2 發表於 2021-7-25 17:54 來自手機 | 顯示全部樓層
哈~唔好扮嘢喎
明明重點係將軍澳區內改頌明苑上橋
 樓主| JX9097 發表於 2021-7-25 18:00 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2021-7-25 17:54
哈~唔好扮嘢喎
明明重點係將軍澳區內改頌明苑上橋

點樣重點法呢?
改完之後行車時間隨時比依家短
服務範圍亦比依家大
同時絕大部份人步行去車站距離都不變或更短
可唔可以唔好下下都咁陰謀論呢?
wingho_cwh 發表於 2021-7-27 21:04 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-7-25 11:46
縮短減價只係巴士公司嘅落台階啫
當年黨鐵收$12樓下(未有都會票)
690收緊$15.5(大約係咁上下)

過海線執船客,除非你係 104R 啦
搭得港外線,上水後要過海又要唔搭鐵嘅,一定會搭埋旁邊架天星
過到尖沙咀,大半個將軍澳都去到,尤其係將南尚德嗰邊,296D 喺廣東道就有站,諗唔到搭 690 嘅理由

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
tonychow 發表於 2021-7-28 11:30 | 顯示全部樓層
同意港澳碼頭會好過中環碼頭。
重點係大部分上環人行去無限極個站都要見到地鐵站唔落去,然後好神心咁行去等車,站位本身唔就腳
如果係皇后街一帶嘅話,行去西營盤站或者行去 $2 機再去上環站 A 出口都會近過去林士街,但去港澳碼頭會近過以上兩個地鐵站
至於實際運作上,可以放車喺狗屋後面停車場,夠鐘駛出去,排隊可以排朝早特別線個位
 樓主| JX9097 發表於 2021-7-28 12:04 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-7-28 11:30
同意港澳碼頭會好過中環碼頭。
重點係大部分上環人行去無限極個站都要見到地鐵站唔落去,然後好神心咁行去 ...

我自己首選都係港碼
但因為以下原因而「放棄」

1. 當年690係去港碼
    將軍澳線通車後,為咗要有減價嘅下台階而縮去交廣
    依家又拉番去同一個地方,咁加唔加價呢?
    加,只會再倒客;唔加,即係自打嘴巴

2. 港碼依家位置上真係嚴重不足
    尤其是繁時真係搞唔掂
天空之神 發表於 2021-7-28 12:17 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-7-25 18:00
點樣重點法呢?
改完之後行車時間隨時比依家短
服務範圍亦比依家大

茵怡果班會跳哂出黎反對
.
 樓主| JX9097 發表於 2021-7-28 14:21 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-7-28 12:17
茵怡果班會跳哂出黎反對

過一條馬路都要嘈的話就真係任何改動都唔使做
以同站計,毓雅里三寶同怡心園依家都係咁過馬路上車
以欣明/ 英明/ 寶林邨(大部份座數)計,新站其實唔會遠咗,甚至仲近咗
以康翠計,車程亦會略略縮短

以景林計,邨頭遠咗,邨尾近咗,打和
以厚德計,由單邊變來回,直頭賺咗
天空之神 發表於 2021-7-28 20:47 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-7-28 14:21
過一條馬路都要嘈的話就真係任何改動都唔使做
以同站計,毓雅里三寶同怡心園依家都係咁過馬路上車
以欣明 ...

本身人地尾站上將隊而家又要過馬路又要兜遠左
.