hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組西區大流水
開啟左側

建議重組西區大流水

m1210h 發表於 2021-7-25 01:08 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

引言
西區流水三寶收費一直太平,而且有重疊問題,令城記唔太想做,想開20甚至30以減少用車,但係唔同路線有唔同獨市位,或者重要地位,例如:
1 摩星嶺出市區,跑馬地中上環龐大客量
5B 大球場,附近醫院,銅鑼灣去西營盤(某程度上地鐵都得但係行好遠)
5X 特快西環中環服務,大坑服務
10 最多客量果條,皇后大道東西主要路線

因此,呢4條線絕對有重組需要。

大綱
1 10:短期性加密班次
(城記根本唔會想放車落去,但係一定要加密嚟過區佬)
5B:取消
5X:加密班次
5D:全新路線,循環來往香港大球場及銅鑼灣

詳情
1:班次改為全日12分班,來回106分鐘,休息26分鐘,總計132分鐘(9 +2)
摩星嶺開班次:
0610-2310 12
2310-2355 15

10:延長尾班車時間至0230,班次改為早上,晚上15分班,其他8分班,來回130分鐘,休息30分鐘,總計160分鐘(15 +5)
星期一至五:
堅尼地城開班次:
0530-0630 15
0630-2230 8
2230-0230 15
北角開班次:
0630-2230 8

六、日、假期
堅尼地城開班次:
0630-2230 10
北角開班次:
0630-2230 10

5X:改為全日15分班,來回106分鐘,休息29分鐘,總計135分鐘(6 +3)

新增1 10 轉5X免費,以服務西營盤來往銅鑼灣乘客,全程$4

5D:循環來往銅鑼灣及大球場,全日派1車行走,30分鐘一班
與5X設轉乘,並維持原5B轉乘優惠(+1)

停站:
1. 香港大球場
2. 加路連山道
3. 邊寧頓街
4. 怡和街
5. 堅拿道東
6. 堅拿道巴士專用線
7. 崇光百貨
8. 聖保祿醫院
9. 聖光堂
10. 東華東院
11. 香港大球場

服務時間:0800-2200 30

5B:取消服務(-12)

全表減一車,但預計1 10客量不會有大增長,因此之後可再減班,最終或可減8車。
Justshamxx 發表於 2021-7-25 11:01 | 顯示全部樓層
你份嘢可唔可以理解成咁(有請毋妨指正):
5B大幅由堅尼地城縮短至銅鑼灣,(成為你份嘢嘅5D),並且改以大球場為總站;
1、5X、10加車,加密班次。

立意係好嘅,但係我有啲地方唔應該咁夜都有(尤其是平價)巴士服務。我驟眼覺得部分服務會由N8X延長服務時間取代
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
 樓主| m1210h 發表於 2021-7-25 11:34 來自手機 | 顯示全部樓層
Justshamxx 發表於 2021-7-25 11:01
你份嘢可唔可以理解成咁(有請毋妨指正):
5B大幅由堅尼地城縮短至銅鑼灣,(成為你份嘢嘅5D),並且改以大球 ...

如果咁可能會改1延長而唔係10,因為可以做返跑馬地半通宵車

個時間唔延長我驚區佬會反枱,話晒都係無啦啦$4變咗$14.5
JX9097 發表於 2021-7-25 12:08 | 顯示全部樓層

咁中上環出軒尼詩道/ 銅鑼灣坐咩?
唔係下下要坐1/ 10下話?
1行灣仔道,銅鑼灣都唔係好掂到就入跑馬地
10行大道東就已經唔開胃,跟住仲要塞入禮頓道,塞完仲要自己行出去銅鑼灣中心區
5X唔係好掂到中環(天后方向),回程都只係勉強做到匯豐/ 麥記
 樓主| m1210h 發表於 2021-7-25 15:36 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-7-25 12:08
咁中上環出軒尼詩道/ 銅鑼灣坐咩?
唔係下下要坐1/ 10下話?
1行灣仔道,銅鑼灣都唔係好掂到就入跑馬地

「新增1 10 轉5X免費,以服務西營盤來往銅鑼灣乘客,全程$4」提到有轉乘補位,不過我當然知道有不足啦,不過地底成條鐵根本打唔過,而且都仲有唔同線嘅,例如11, 25, 26 再唔係成堆西隧線都得,例如905, 962BX, 969…

善水蝕緊,自然就要搵辦法借啲意加價㗎啦,唔鍾意嘅咪慢慢等1/10轉5X
kmb71k 發表於 2021-7-25 21:00 | 顯示全部樓層
條5D廢到唔駛恨
半小時一班
我行入去都仲快過等車喇
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| m1210h 發表於 2021-7-25 23:09 來自手機 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2021-7-25 21:00
條5D廢到唔駛恨
半小時一班
我行入去都仲快過等車喇

呢個都係我想做嘅嘢,到時冇人搭,摺埋佢,反正城記唔會想做
JX9097 發表於 2021-7-25 23:53 | 顯示全部樓層
m1210h 發表於 2021-7-25 23:09
呢個都係我想做嘅嘢,到時冇人搭,摺埋佢,反正城記唔會想做

其實醫院線好難取消甚至乎縮減到閣下建議咁都好難
 樓主| m1210h 發表於 2021-7-26 00:01 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-7-25 23:53
其實醫院線好難取消甚至乎縮減到閣下建議咁都好難

情況同11果D差唔多?

咁唔知閣下又認為有咩方法減西環流水?小弟諗唔到喇