hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 住上水返將軍澳工業邨 打工仔大呻最遠返工距離! ...
開啟左側

[報刊新聞] 住上水返將軍澳工業邨 打工仔大呻最遠返工距離!

樓主| Choi 發表於 2021-7-25 17:17 | 顯示全部樓層

busnrail_fans 發表於 2021-7-25 16:49
粉嶺嘉福來往坑口/寶琳先癲,搭九巴要搭轉3次車(273A - 277X - 98/296A - 98D/297)
又冇三重轉乘優惠
除 ...

點解唔搭火車去沙田轉798?

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
rusf101001 + 3 + 10 完美避開吐露港塞車

查看全部評分

新造的人、如鷹展翅上騰。
User12345678910 發表於 2021-7-25 17:20 | 顯示全部樓層
busnrail_fans 發表於 2021-7-25 16:49
粉嶺嘉福來往坑口/寶琳先癲,搭九巴要搭轉3次車(273A - 277X - 98/296A - 98D/297)
又冇三重轉乘優惠
除 ...

假設2條路都交通暢順,去寶林經將隧同山其實車程都係差唔多
busnrail_fans 發表於 2021-7-25 17:31 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2021-7-25 17:17
點解唔搭火車去沙田轉798?

黃手足:「呢區因為衰𠝹票,搞到我地永遠冇機會出現手足議員都算,你仲要我搭黨鐵?!」(連豬好嬲icon)
EX-TL 發表於 2021-7-25 17:55 來自手機 | 顯示全部樓層

擅長「講呢啲」嘅劉江以前咪又係住元朗錦繡花園返將軍澳工業邨最南面的TVB電視城拍劇, 仲要半夜三更, 一個老人家揸車來回.   其實網友頂唔緊嘅, 一係自己揸車, 一係辭咗份工佢, 工作嘅嘢唔係將工至有, 而事前應該知道份工係返邊度.
SaintAngolmois 發表於 2021-7-25 18:02 | 顯示全部樓層
一兩年前試過要去將軍澳工業邨做測試
搭277x>藍田到康城MTR>112M小巴
都要約莫120分鐘

如果第日要固定返工要粉嶺<>將軍澳來回
單係星期一到五舟車勞頓,都會幾攰
不過我會更加關注交通費問題

利申:住粉嶺市中心附近
請給我一個良好討論環境
li1872903 發表於 2021-7-25 18:43 | 顯示全部樓層
sammyleung719 發表於 2021-7-25 16:10
98走線絕對係天堂
唯一唔好處就係陽氣過剩🤣🤣🤣
有左98,我番放工都少左好多搭果架只到TKO嘅廠巴 ...

其實點解工業邨入面啲廠巴唔駁去康城站就算,要方便員工點解又唔整多幾條線,淨係限死將軍澳站都唔方便人
ccchhhuuunnn 發表於 2021-7-25 18:57 來自手機 | 顯示全部樓層

li1872903 發表於 2021-7-25 18:43
其實點解工業邨入面啲廠巴唔駁去康城站就算,要方便員工點解又唔整多幾條線,淨係限死將軍澳站都唔方便人 ...

其實得TVB去將軍澳站
lsc04d11 發表於 2021-7-25 19:10 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-7-25 18:57
其實得TVB去將軍澳站

你冇去過將軍澳站個公眾停車區喇  除左628仲有幾個排隊位 一返工排到好亂
應該至少有星島,蘋果(唔知宜家仲有冇)及邵氏片場
之前popcorn 1既首都線都搬埋過黎。。。。。。。

不過我都知調景嶺站有一堆。。。
然而點解唔駁去康城  係因為員工覺康城站唔方便而工會出力ban.....
GZ4031 發表於 2021-7-25 20:50 | 顯示全部樓層
番得早而有274, 會唔會274 轉99 轉792M轉298EF
如果唔係就東鐵屯馬再加98...?
ricky 發表於 2021-7-25 21:28 | 顯示全部樓層

User12345678910 發表於 2021-7-25 11:56
其實我都講過,絕大部分香港人都係保鐵人士,佢哋覺得鐵路一定係最快嘅交通工具,無論走線如何,巴士車程10 ...

依賴鐵路好多時只係佢地係搭車盲。
前荃葵青區居民