hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 報站系統不人性化
開啟左側

報站系統不人性化

關閉 [複製鏈接]
teddybus 發表於 2021-7-26 14:20 來自手機 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2021-7-26 12:54
又唔駛去到人身攻擊嘅, 但系統改動一定會牽涉到成本同時間
真係唔係你話改就改到, 都要俾返個合理嘅範圍 ...

乜野if then else喎
係咁簡單晨早做咗啦
駛乜班小朋友打咀炮嘖

佢篇回文好明顯駁唔過人就人身攻擊
乜嘢「垃圾」「劣行」「賴皮」「野蠻」
真係覆都費事
係估唔到小朋友都鐘意自嘲嘖
 樓主| Mtrkcrtvbatv 發表於 2021-7-26 14:27 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| Mtrkcrtvbatv 發表於 2021-7-26 14:29 來自手機 | 顯示全部樓層
hoaaa 發表於 2021-7-26 14:31 | 顯示全部樓層

只系做programming 幾件路過, 以programmer / system integration 看呢件事的一部份.

唔好話我有指定幫mtr, 因為有位真系幫/ 幫唔落.

看resources 啦, 無話做唔到的野, 而系要用幾多時間, hardware resources, training, etc. 做一件事
If then else, 十個站你仲有可能, 再多你點寫點試? 讀下programming course, database course, 開下眼界, .

你做programmer,  你一單野可以煩你好耐, 唔系只對一件事的一部份, 亦有好多management 起上面點你, 每間公司如是.

你試下MTR open data 看下有幾難integrate. (試下你可唔可以用你現在位置, 找最近的車站, 出ETA, 車費, 站中英文名).

看看東鐵月台長的PA key, 多數系8個, 紅磡好似系12/16個.
你話全部用touch screen, tablet 代替, 可不可行? 會唔會更煩更慢?
e.g.
定系應該系一個key, auto check佢邊個總站, 月台長只按一個掣就可以變成:
往__(的9/12/8/...卡)(經___, 不經___) 的列車即將到站, 請勿(超越黃線/靠近幕門), (上車時(小心月台空隙), (濕滑地面)), (本班列車為(落馬洲/過境)尾班車) (乘客可轉乘____線) (____線尾班已過) (列車以本站為終點站, 乘客請離開車廂)(往___至___的乘客請等下一班車) .....?

(+英/ 普) PA?

要幾多人講至講得出真正要用幾多野? 可否全線unify? 要幾耐整, Integrate other system?

香港可能integrate 得不太好 (或者說是很差), 但坐過London tube 更想差, 去Zone 1 幾條線同一月台試下, 點解control 入閂機的PC 仲好似用緊DOS? 日本系唔系好些, 我又唔覺特別好. 點解團體唔使出入閂? 唔明....

P.S. KCR 年代, 照顧一條線, 不難.

KCR 當近郊線處理, signal system 系近乎可以任何站開始同完, 雙向,
MTR 當年唔系咁玩, signal system 差唔多全單向.

Kelvin15190 發表於 2021-7-26 14:33 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2021-7-26 12:54
又唔駛去到人身攻擊嘅, 但系統改動一定會牽涉到成本同時間
真係唔係你話改就改到, 都要俾返個合理嘅範圍 ...

這我明白,修改這些要一段時間,東鐵不到紅磡的日子我可以接受西鐵的廣播保持不變。但屯馬綫全綫通車時也要改東涌綫和西鐵的廣播,反正高鐵恢復使用遙遙無期,為何不順便改埋呢?
teddybus 發表於 2021-7-26 14:37 來自手機 | 顯示全部樓層
Kelvin15190 發表於 2021-7-26 14:33
這我明白,修改這些要一段時間,東鐵不到紅磡的日子我可以接受西鐵的廣播保持不變。但屯馬綫全綫通車時也 ...

因為屯馬線係永久改變,但高鐵只係暫停
 樓主| Mtrkcrtvbatv 發表於 2021-7-26 14:37 來自手機 | 顯示全部樓層

樓主| Mtrkcrtvbatv 發表於 2021-7-26 14:39 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| Mtrkcrtvbatv 發表於 2021-7-26 14:40 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| Mtrkcrtvbatv 發表於 2021-7-26 14:52 來自手機 | 顯示全部樓層