hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 報站系統不人性化
開啟左側

報站系統不人性化

關閉 [複製鏈接]
timewater 發表於 2021-7-26 15:11 | 顯示全部樓層

hoaaa 發表於 2021-7-26 14:31
只系做programming 幾件路過, 以programmer / system integration 看呢件事的一部份.

唔好話我有指定幫mt ...

其實每架列車同月台裝個timetable 已經得

月台既pseudo code 可以係:

if coming_desination <> "不載客列車"
then play( "往[coming_destination] 嘅[next_car_num]卡列車即將到站")

if [coming_destination] <> [termainal]
then play("前往[coming_destination+1]至[termainal]嘅乘客請乘搭下一班列車)

車箱廣播既pseudo code 可以係:

if not [connecting_line].suspend()
then {
if [current_time] < [connecting_last_train_time] - 10 min
then play("乘可以轉乘 [connecting_line] ")
else play("[connecting_line] 於 [connecting_last_train_time],前往 [connecting_line_terminal] 方向嘅乘客,請轉乘其他交通工具)}

呢個廣播系統應該可以係ive既fyp 或者係大學既assignment 級數
唔明港鐵點解唔肯整

梓淵 發表於 2021-7-26 15:34 來自手機 | 顯示全部樓層

短途車都係一樣
既然已經係本身常規/可預見嘅特別班次,
點解可以develop 嘅時候冇諗呢啲case

e.g.
去鑽石山嘅車... 大LCD路線圖繼續出烏溪沙
細LCD 直頭唔出終點站轉牌

先唔講中間skip站/站有特別announcement
唔同嘅終點站 其實已經好基本

講到尾 都係鐵路公司唔重視乘客資訊
不為 非 不能
梓淵 發表於 2021-7-26 15:40 | 顯示全部樓層
hoaaa 發表於 2021-7-26 14:31
只系做programming 幾件路過, 以programmer / system integration 看呢件事的一部份.

唔好話我有指定幫mt ...

咁其實呢個世界大把system project 都係難做嘅system 之間要有integration, training 都係常事

business 嚟架嘛
如果乜都可以一句煩就唔做
Product Development 嘅人生活不知幾美好

樓主| Mtrkcrtvbatv 發表於 2021-7-26 15:49 來自手機 | 顯示全部樓層

roylai133 發表於 2021-7-26 18:20 來自手機 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2021-7-26 01:46
廣播系統呢樣嘢以前九鐵就一定做得全面過党鐵好多
最簡單之前反修例運動期間,西鐵有時喺中途站做總站
個廣 ...

港鐵一直都有故障嘅預錄廣播
唔記得邊年話預錄廣播內容唔夠清晰定乜,先開始改由控制中心真人廣播
依家通常故障開頭都仲聽到預錄廣播
AlexLee 發表於 2021-7-26 19:16 來自手機 | 顯示全部樓層
I20091157 發表於 2021-7-25 22:42
佢以為MTR有好大個記憶體去儲存唔同廣播,故障喺邊度作臨時總站又一個,開咗尾車又要一個......
...

都唔係嘅
有啲廣播整完都係得個擺字
其實有好多廣播已經整咗
但係有無手動播其實係要睇車長
AlexLee 發表於 2021-7-26 19:19 來自手機 | 顯示全部樓層

梓淵 發表於 2021-7-26 00:16
老實講其實只係重唔重視同冇心去改善

已經2021年... 如果套system仲係要一啲都算幾dynamic 既嘢都要hard ...

係有針對突發故障嘅廣播嘅…

但係內容… 咪就係 請留意車站廣播
AlexLee 發表於 2021-7-26 19:21 來自手機 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2021-7-26 00:29
講得岩!當屯馬綫開通,全世界啲車既廣播都可以一夜之間改晒,點解紅磡東鐵停駛西鐵仲係咁播比人知可以轉 ...

有車長會記得手動Mute嘅…

廣播就似乎得「某某綫尾班車已開出」
無「某某綫某某站全日暫停」
AlexLee 發表於 2021-7-26 19:24 來自手機 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2021-7-26 01:46
廣播系統呢樣嘢以前九鐵就一定做得全面過党鐵好多
最簡單之前反修例運動期間,西鐵有時喺中途站做總站
個廣 ...

其實有啲故障/延誤
例如 有人誤闖軌道 、 信號故障、供電故障
都係有自動廣播可以應付到

但係今年作法似乎係懶「人性化」
所以先搵職員開金口
eternalflame 發表於 2021-7-26 23:40 | 顯示全部樓層

梓淵 發表於 2021-7-26 15:40
咁其實呢個世界大把system project 都係難做嘅system 之間要有integration, training 都係常事

business ...

公道啲講, 辦法係總比困難多, 但係唔係做唔到未做到就叫「無心」呢? 事情並唔係咁簡單
而且現實世界比起大家想像中複雜好多, 例如每條行車線嘅PA、數據傳輸等系統隨時用左幾十年
係唔係咁樣都interface去得到新系統, 做到大家想要嘅效果呢? 看倌一定會講, 換左嘛得囉
但所有野都會有justification, 例如換左PA系統會有幾大效益, 係咪用得其所, 就會從商業角度出發

要做到係月台知道係咩車而出咩廣播, 可以臨時改PA, 一次過可以根據車次等更新PA
睇怕係要將OCC入面成套野換過晒至得, 所以我先至講JR東個ATOS