hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 報站系統不人性化
開啟左側

報站系統不人性化

關閉 [複製鏈接]
eternalflame 發表於 2021-7-26 23:41 | 顯示全部樓層

timewater 發表於 2021-7-26 15:11
其實每架列車同月台裝個timetable 已經得

月台既pseudo code 可以係:

因為唔係寫個if then else咁簡單
係講緊成個行控系統都要改

樓主| Mtrkcrtvbatv 發表於 2021-7-26 23:46 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2021-7-27 00:04 | 顯示全部樓層
Mtrkcrtvbatv 發表於 2021-7-26 14:40
之前就話改一改都要錢, 而家又話高鐵只係暫停所以唔需要改, 邊個先係真呀 ...

兩樣野都無必要關係
無人預計到高鐵停足年半都未開得返
如果當時高鐵只係停得一個星期,唔通又花一大筆錢去改 PA?
嗰筆錢唔係你落街買支野飲咁平喎而家
將件事馬後炮式去講係無意思
梓淵 發表於 2021-7-27 00:13 來自手機 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2021-7-26 23:40
公道啲講, 辦法係總比困難多, 但係唔係做唔到未做到就叫「無心」呢? 事情並唔係咁簡單
而且現實世界比起 ...

所以就仲停留緊喺幾十年前..

你講得啱, 佢覺得冇成本效益所以唔做
佢覺得唔重要 所以唔做
賺唔到錢 所以唔做
不為非不能呢種can't do嘅思維 唔少大公司都會有

不過就係咁囉 黨鐵唔怕
獨市生意冇競爭嘛 少做少錯
無論做成點 新鐵路路線都係我架啦
都冇比較 做得更差都冇問題
有聲有畫面,仲想點?

其實呢啲都唔係啲咩新嘢
如果有當過係requirement
就唔會今時今日唔會都仲係咁嘅樣

當輕鐵PIDS 都已經唔係business嘅一部分
仲可以強求啲咩?
 樓主| Mtrkcrtvbatv 發表於 2021-7-27 00:26 來自手機 | 顯示全部樓層
梓淵 發表於 2021-7-27 00:26 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2021-7-27 00:04
兩樣野都無必要關係
無人預計到高鐵停足年半都未開得返
如果當時高鐵只係停得一個星期,唔通又花一大筆錢 ...

諗起喺港鐵入面做都幾爽
有人問就答, 「係呀cater唔到架」
「呢個係system feature 嚟, 唔係defect」「架車去到鑽石山自然有人趕落車架啦」
「啲人去到紅磡 見冇東鐵咪坐返轉頭或者去大圍轉囉」
「屯馬線LCD 啲站太密?架車到站自然睇到架啦,閃燈圖都睇左咁多年啦」
「吓,要大改喎,你真心?」
「評估過有risk, 唔做喇」

樂仔〞 發表於 2021-7-27 00:31 | 顯示全部樓層

Mtrkcrtvbatv 發表於 2021-7-27 00:26
講緊係疫情呀!冇人預計到半年都未開得返? 就算一日冇開站,個廣播都唔應照播啦,而且宜家係喺冇高鐵搭 ...

當年 SARS 都只係搞 3 個月左右
點知一個武肺咁搞耐 ? 777 一開波都話 D 官戴口罩都要佢除返啦
而且文法上「此站連接西九龍站及高速鐵路」無人話佢開唔開,呢個站的確係連到西九站喎
你話西鐵班司機係咪每次應該要好似尾車咁 cut 報站,呢個我無乜意見
但唔可能下下當自己有水晶球咁,今日預計一年半後發生嘅事囉
 樓主| Mtrkcrtvbatv 發表於 2021-7-27 00:34 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2021-7-27 00:35 | 顯示全部樓層
梓淵 發表於 2021-7-27 00:26
諗起喺港鐵入面做都幾爽
有人問就答, 「係呀cater唔到架」
「呢個係system feature 嚟, 唔係defect」「吓 ...

嗱我從來只係針對個報站
屯馬短途車但個死人 mon 照出全線就應該抵打,因為東鐵都做到
只係客觀而言,成個 project 郁一郁就洗緊六七位數字,即使要改都係諗好哂 D 野先改
唔係巴士電牌咁吉隻 USB 落個 hardware 到就 update 到
樂仔〞 發表於 2021-7-27 00:37 | 顯示全部樓層

Mtrkcrtvbatv 發表於 2021-7-27 00:34
「嗰筆錢唔係你落街買支野飲咁平喎而家
將件事馬後炮式去講係無意思」
1. MTR唔係冇錢,車費唔係平,又有 ...

鐵路迷我就唔敢當啦,我對鐵路嘅野認識極少
只係持平去講每一件事啫
你中意上崗上線隨得你,反正你呢到嘈都影響唔到港鐵
大公司先無咁得閒同你上 iTalk 留意 D 人嘅一舉一動