hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 強烈要求巴士鐵路渡輪公司將小童收費適用年齡提升至17歲 ...
開啟左側

強烈要求巴士鐵路渡輪公司將小童收費適用年齡提升至17歲

eternalflame 發表於 2021-7-28 00:10 來自手機 | 顯示全部樓層

SaintAngolmois 發表於 2021-7-27 23:58
呢個Post已經出現幾個只有表情符號同標點嘅reply
係咩討論方式嚟

佢當左係聊天區咁用
暑假就係太多學生

仲要提提樓主
共筆型網站非可靠來源
jacky03 發表於 2021-7-28 08:35 | 顯示全部樓層
User12345678910 發表於 2021-7-27 18:48
但本人出文前其實有查看維基百科,「兒童是指18歲以下的任何人,除非對其適用的法律規定的年齡不到18歲 ...

點解我同佢嘅版本咁唔同嘅? A6974557-40FC-4D01-B1AF-E0B8EE4BADC4.png

強烈建議重組將軍澳區巴士路線
kkwong80 發表於 2021-7-28 10:27 | 顯示全部樓層
應該學台北捷運,用 "全票" / "半票" 貼切 D
jhtseng13 發表於 2021-7-28 17:20 來自手機 | 顯示全部樓層

唔通閣下係圖中嘅中五小童??
 樓主| User12345678910 發表於 2021-7-28 18:12 | 顯示全部樓層
jhtseng13 發表於 2021-7-28 17:20

唔係
LH797 發表於 2021-7-28 18:12 | 顯示全部樓層
jhtseng13 發表於 2021-7-28 17:20

人哋其實係準中四學生
chinahk30 發表於 2021-7-29 15:32 | 顯示全部樓層

根本就無義務比小疃有搭車優惠
發神經
currypig 發表於 2021-7-30 09:48 | 顯示全部樓層
chinahk30 發表於 2021-7-29 15:32
根本就無義務比小疃有搭車優惠
發神經

有無義務都好,樓主都只不過係建議/ 強烈要求
我地可以唔支持,反對,呢度係討論區,
唔岩咪發表你地既意見啦,何必口誅筆伐,甚至人身攻擊

回歸正題,呢件事其實係好大討論空間
學生以前有半價優惠,而家無,得車船津貼
即係只係包你返學來回有補貼,出街玩就食自己

長者以前得條毛,之後有半價,而家仲有$2 搭車添

隨住時代變遷,思想改變,政策都會調整
世事唔會有絕對,一刀切對與錯

希望大家學懂尊重,以理服人

就樓主既提議,以家長角度的話,的確有半價係可以幫補一下
出街搭車有時都幾甘下,當然,可以講,你自己生得佢出,
你包得佢食,瞓,屙,搭車緊係你自己搞掂埋架啦,
點解要人貼你?   但著數既野,無人嫌少
不過假設堆政棍逼到學生優惠推出,好大機會都係政府埋單
cky 發表於 2021-7-31 01:25 來自手機 | 顯示全部樓層
又用另一個角度諗
宜家學生有車書津貼外,又有書簿津貼,午膳津貼,上網津貼,話明全部都要做資產審查,不過只要問下晌學校做的朋友就知,幾多家庭「報」到拎到半額全額的比比皆是,呢度補另一邊,山大都斬到柴
老人家呢?俾盡咪生果金,叻啲咪 R 度綜援囉,咁整 2 蚊乘車又真係唔過份。
cky 發表於 2021-7-31 03:01 來自手機 | 顯示全部樓層

再者,樓主以12至18歲的經濟能力同 12 歲以下相等都好有商確,尤其是 16 17 歲,有啲已做兼職,甚至有全職出嚟做嘢,以此準則,跟本就唔可以等同。