hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵送出十萬張免費單程票 慶祝港隊奧運傑出表現 ...
開啟左側

港鐵送出十萬張免費單程票 慶祝港隊奧運傑出表現

I20091157 發表於 2021-7-28 07:49 來自手機 | 顯示全部樓層

一陣間何詩蓓如果又攞牌(無論金銀銅),又唔好走數喎..... XD
kei_hk 發表於 2021-7-28 09:48 | 顯示全部樓層
KelvinSJ743 發表於 2021-7-28 06:37
或者可以分時段,每個時段 25000 張分 4 次
MTR Apps+八仔 APPS 各派 12500 張

唔關大家點去搶票/唔關佢點去分時段放票的問題。

而係﹐你成功搶到之後﹐MTR apps 隔幾日之後就會多左個獎償﹐就係免費車程一次。
(*以上次屯馬線派車票的安排來講)

換領方法只有一個﹐就係去車站的MTR Club自助機去換。
但係﹐唔係每一個車站都有這部機﹐幾有人性化呢.......
去到車站﹐又要去搵番部機去換領﹐真係浪費時間及腳骨力。

又因為要去部機換﹐唔可以為家人/朋友的八達通換領免費車程(自己唔去車站搵機換領)。

平時坐車儲分﹐佢又識得比你選擇﹐優惠經八達通apps 存入八達通。
這樣﹐anytime 都可以換取﹐唔需要去到車站再搵部機去領取。
你行緊去車站(甚至未出門口)﹐已經可以經apps將優惠存入八達通卡內﹐去到車站已經可以直接入閘﹐省時省腳骨力。

又可以隨時隨地將優惠轉贈他人使用﹐自己唔駛去車站處理。

kei_hk 發表於 2021-7-28 09:59 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2021-7-28 00:18
當呢間鐵路公司由真係搭車班長期熟客,鐵迷,返工客真係實體票俾它到儲下票改到現時改到用八仔換飛下仲點會 ...

佢叫做有進步架啦﹐不過遲左好多年﹐同埋做得未夠好。

最起碼﹐你而家可以選擇自己透過apps 去換取優惠﹐將優惠(eg. 免費車程/車費優惠)直接寫入八達通卡﹐唔駛你去車站再慢慢處理。

講處理人流﹐唔少西鐵客比佢玩左好多好多年啦﹐每個月比佢玩一次。
終於﹐可以透過apps 買月票﹐真係唔知遲左幾多年。

就算無apps﹐以MTR的能力﹐點會無能力整部自助機比乘客自己 買/續 月票﹐費用於八達通卡內扣除。
都唔明點解個個月都要玩班前線職員﹐玩你班乘客。

kei_hk 發表於 2021-7-28 10:00 | 顯示全部樓層

I20091157 發表於 2021-7-28 07:49
一陣間何詩蓓如果又攞牌(無論金銀銅),又唔好走數喎..... XD

取了銀牌了

I20091157 發表於 2021-7-28 10:13 | 顯示全部樓層

咁就希望MTR可以俾番佢免費坐十年唔求終身免費
teddybus 發表於 2021-7-28 10:22 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2021-7-28 09:48
唔關大家點去搶票/唔關佢點去分時段放票的問題。

而係﹐你成功搶到之後﹐MTR apps 隔幾日之後就會多左個 ...

應該係系統setting 問題,你見就算扣分換飛,都要事先揀定用apps拎飛定去著數機拍卡就知
kei_hk 發表於 2021-7-28 10:33 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2021-7-28 10:22
應該係系統setting 問題,你見就算扣分換飛,都要事先揀定用apps拎飛定去著數機拍卡就知 ...

呢D咪係佢無人性化囉﹐做得唔好囉。

反正都係你搶完飛之後﹐mark低你有獎償﹐隔幾日才在background run一次存入相關獎償。
佢咪派用apps去換領的優惠囉﹐又或者你去搶車票時一併要選擇埋﹐按你要求去去派獎償囉。

AtrHenu 發表於 2021-7-28 11:59 | 顯示全部樓層
I20091157 發表於 2021-7-28 10:13
咁就希望MTR可以俾番佢免費坐十年唔求終身免費

我諗黨鐵只會俾姓何呢位少女俾它5年來任搭鐵就算,不過最重要係OlY站個堆展板係時候要Update資料講埋今次奧運的歷史上佳績.(當然要講埋李氏係04,12年個次的史蹟)
teddybus 發表於 2021-7-28 12:08 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2021-7-28 10:33
呢D咪係佢無人性化囉﹐做得唔好囉。

大家都秒搶,仲慢慢揀領取方法?
到時人哋搶埋你張飛就唔好怨
kei_hk 發表於 2021-7-28 13:59 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2021-7-28 12:08
大家都秒搶,仲慢慢揀領取方法?
到時人哋搶埋你張飛就唔好怨

有選擇 & 秒搶﹐兩者無衝突的。

唔通﹐上網買演唱會唔係秒搶咩?
要入的資料仲多啦。

搶票係講運氣的﹐你有運氣就一擊即中﹐無運氣你點F5都無用。
成功取到票咪開心囉﹐未能成功咪由得它囉﹐有乜好怨?
要付款的情況下都未必搶到﹐更何況而家不需要錢