hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴新墟街市種站柱
開啟左側

城巴新墟街市種站柱

JC8385 發表於 2021-8-1 15:52 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-8-1 10:38
如果城巴插到旗會係一件好事

因為背景上城巴新巴係港島無哂獨市位 , 危機唔細

我同意一半,但絕對唔係無條件咁俾屎水
明眼人都知而家港島基本上已經同黑洞無咩分別
除非屎水係可以完成港島嘅重組控制虧損
甚至直接拆個港島區專營權出去自己內循環
否則只係打劫緊新區居民補貼香港島
YY487 發表於 2021-8-1 16:21 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb63x 發表於 2021-8-1 16:25 來自手機 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2021-8-1 15:44
去程都碌青公呢吓實在欺人太甚

n969天水圍開20分鐘應該可以去到天水圍西鐵站…

好似na37咁行洪天路落藍地屯公三站真係最盡可以容忍

天水圍碌去屏山果段咁碌仲慘過以前63x去到西九龍走廊入口屈返入塘尾道碌去美孚,而且洪水橋至屏山將會有n368,n969何必又兜埋屏山至大道村
User12345678910 發表於 2021-8-1 16:29 來自手機 | 顯示全部樓層

搭單講,幾日前喺寶翠公園對面見到仲咩種柱
 樓主| 天空之神 發表於 2021-8-1 16:30 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2021-8-1 15:52
除非屎水係可以完成 ...

打劫新區補貼都無所謂

至少新區有妥善合理服務先

基本上平價服務都預左蝕做要果 25% 賺錢線補貼
.
99MAN 發表於 2021-8-1 16:31 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-8-1 15:41
咁老實講
天水圍自己又真係撐唔起條N線
同時改經屯門又可以開源節流

認真,個人認為N969,N962應該學N368咁改行紅隧,反正深宵時段又慢唔得幾多。
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
JC8385 發表於 2021-8-1 16:33 來自手機 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2021-8-1 16:21
你咁講狗巴嘅九龍咪一樣係黑洞

我就淨係知九巴有月票
而且月票暫時仲要係唔使加價嘅
你屎水offer到D乜嘢先
JC8385 發表於 2021-8-1 16:35 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-8-1 16:30
打劫新區補貼都無所謂

至少新區有妥善合理服務先

新區居民有咩道義責任要幫你港島埋單先
專營權路線組合入面有賺有蝕好正常
但絕對唔係一面倒咁一邊補貼另一邊㗎喎

如果最後situation係如你所講嘅
咁咪就係點解話根本唔應該批線俾屎水囉
S3BL343@66 發表於 2021-8-1 16:43 | 顯示全部樓層

就算跟你建議去做港島內循環,咪變做柴小補貼其他區
專營權精神就係有補貼啦

he_01 發表於 2021-8-1 16:45 來自手機 | 顯示全部樓層

拆港島區專營權出去有冇人肯接手先