hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [減少彌敦道北行左轉亞皆老街車流建議(二)] Re: 隧巴104 ...
開啟左側

[減少彌敦道北行左轉亞皆老街車流建議(二)] Re: 隧巴104線

cz9328 發表於 2021-7-29 17:02 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

1. 現時彌敦道北行較接近亞皆老街之「奶路臣街」巴士站,無論人流或車輛停靠密度方面均與日俱增。

2. 彌敦道北行左轉亞皆老街車流日增,建議選擇部份路線分流。

所以,建議修改104號線在該處之站位及走線,北行方向不經新填地街,改經荔枝角道>上海街>旺角道,然後返回原線。

104線往九龍方向,彌敦道至大坑東道一段之建議走線:

https://maps.app.goo.gl/nMVc2hRnzkYw7LB49

建議取消車站:
1. 旺角奶路臣街

建議新增車站:
1. 旺角快富街 (與新界市區路線41號同站)
2. 荔枝角道 「基榮小學」(與隧巴117,118線同站)

現行由港島開往旺角之短途班次亦*建議*延長至「基榮小學」為終點站。

後記:
原本想進一步建議把104號線完全撤離旺角道,但這涉及更大幅度的站位移動 (連帶洗衣街各站,及旺角警署/太子站均須作大幅改動),故此只打算把概念畫出,並未打算詳細地列出大幅度的改變。
https://maps.app.goo.gl/fFFG5SN26QNZdroY7
當然,如果唔怕複雜,由堅尼地城開出往白田的正線,分拆一半班次,原線叫104,改經基榮小學嘅班次命名為104A之類,與104線相間開出......

至於幻想出來嘅隧巴104A班次,停完 「旺角快富街」及 「基榮小學」之後,由荔枝角道>太子道西>轉入 砵蘭街後停靠「運動場道」站(與九巴42線同站,近太子站D出口),然後返回界限街後才停靠104原線車站。

咁樣分拆班次表面上複雜了一些,但好處是104A線有助加快回車返白田,
(特別在新填地街及旺角道大擠塞時),
有助穩定後續由白田開出往港島方向的班次。

kingprowm 發表於 2021-7-30 19:29 | 顯示全部樓層
咁樣行法里數會長左

我覺得應該改到好似以前建議過跟 87D 281A 咁行去到接近花墟回原有路線

但好似有人反對才唔成事
 樓主| cz9328 發表於 2021-7-30 21:00 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2021-7-30 19:29
咁樣行法里數會長左

我覺得應該改到好似以前建議過跟 87D 281A 咁行去到接近花墟回原有路線

把104往白田方向,改到好似87D/281A咁行,可能影響洗衣街一帶乘客(人數未知)及太子站一帶嘅乘客 (假如用基榮小學外巴士站當係做咗太子站)。

所以先至提議用一半班次做洗衣街/太子,另一半班次避開擠塞街道,來加快回車。

跟九巴42號咁行並停 「運動場道」站能較為接近原有旺角警署站,但自1999年左右開始33A線已不再行砵蘭街,印象中11米巴士好似試過由荔枝角道一帶轉入砵蘭街,但12米車唔太肯定。

如果12米車離開荔枝角道後要跟87D/281A咁行才能較為順利地返回界限街,咁分流建議唯有跟87D/281A咁改;然而另一問題係,回車有望加快,但因為冇乜信心俾12.8米車由汝州街轉去界限街,一半班次改快一些但引發車型限制,又係另一個考慮,除非104號線全程班次嘅用車未必有需要加大碼。

2076 發表於 2021-7-31 01:23 | 顯示全部樓層

cz9328 發表於 2021-7-30 21:00
把104往白田方向,改到好似87D/281A咁行,可能影響洗衣街一帶乘客(人數未知)及太子站一帶嘅乘客 (假 ...

其實104下年都應該去到執笠邊緣,唔執笠都會大減班次,到時104都冇乜拆104A的必要性了。
反而1A先至係最多車左轉的一條路線....
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| cz9328 發表於 2021-7-31 13:01 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-7-31 01:23
其實104下年都應該去到執笠邊緣,唔執笠都會大減班次,到時104都冇乜拆104A的必要性了。
反而1A先至係最 ...

1A號線,其實可以諗用相同原理,往觀塘方向整一半班次做1B不經洗衣街and太子站,加快回車,減少1A線到中秀時過晒鐘嘅車數。
TommyS58 發表於 2021-7-31 18:07 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2021-7-31 13:01
1A號線,其實可以諗用相同原理,往觀塘方向整一半班次做1B不經洗衣街and太子站,加快回車,減少1A線到中秀 ...

咁原本三站D客點算?無啦啦少咗一半班次喎
~~
HM3044 發表於 2021-7-31 18:50 | 顯示全部樓層

不如行到長沙灣道左轉白楊街咪算囉
 樓主| cz9328 發表於 2021-7-31 23:14 來自手機 | 顯示全部樓層
TommyS58 發表於 2021-7-31 18:07
咁原本三站D客點算?無啦啦少咗一半班次喎

果3個站嘅需求...7 分鐘一班會不會過盛呢?

就算係得一半班次, 1A線講緊仲做到14-16分鐘一班。如果因新填地街車多交阻而延誤,就只能愛莫能助。7分鐘一班過盛服務入旺角道都可以係塞車幫凶,導致惡性循環。

當然,我唔敢搵班次較疏嘅1號線搞。不過, 假如1A線依然有米地預塞車預多幾架車都唔怕, 咁唔改都冇乜所謂, 都係拋啲概念出嚟。

gu9434@24 發表於 2021-8-1 18:52 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2021-7-31 23:14
果3個站嘅需求...7 分鐘一班會不會過盛呢?

就算係得一半班次, 1A線講緊仲做到14-16分鐘一班。如果因新填 ...

104係建議過跟樓主咁改
結果上RDP被Ban
原因正正就係你口中果三個站  提出反對

樓主| cz9328 發表於 2021-8-1 20:35 來自手機 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2021-8-1 18:52
104係建議過跟樓主咁改
結果上RDP被Ban
原因正正就係你口中果三個站  提出反對

咁佢cut晒所有班次都唔經,至俾人ban 啫。

保留一半班次行原線,咪可以在RPP寫一句:「經諮詢後,當局仍保留原有方案」

104做晒全程(去到白田)嘅班次開幾密,我好少 update. 但另一條1A線,日常見親都7-8分鐘就有一班,留番每16分鐘一班經洗衣街及太子站,咪可以上區會闖關囉。