hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 274 線全日服務
開啟左側

[建議] 274 線全日服務

天空之神 發表於 2021-7-31 19:04 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

前言
由於 274 / 274P 以及 806ABC , 26 覆蓋不足夠
北區多次要求有直車來往馬鞍山及白石角
同時 73B 不是全日線及 W3 未能全面改道下
部分連結未能正常化
建議將 274 全日化, 並繞經大埔超級城往往大埔泥涌

詳細建議
274 上水太平往大埔泥涌 , 經馬鞍山市中心

往大埔泥涌方向
https://goo.gl/maps/nmkJHBzM5Hth6kfQ6

往太平方向

https://goo.gl/maps/vrvpodMQCcHFtgKs8

上水站/彩園 , 百和路 , 粉嶺南 , 粉嶺公路, 吐露港公路 ,

大埔太和路 , 南運路 , 廣福道 , 吐露港公路
創新路 , 大老山公路 , 德信中學 , 欣安邨
馬鞍山市中心 , 富寶花園 , 鳥溪沙站

全程收費 $15.6
上水官中往大埔泥涌 $13.9
太和往大埔泥涌 $8.9
白石角往大埔泥涌 $8.4
德信中學往大埔泥涌 $4.6
北區上車往廣福 $8.9 (下車雙向分段)

烏溪沙站往北區 $13.9
廣福往北區 $8.9
花都往往北區 $5.0

班次
0645 - 2045 全日 30 分鐘一班

派車 6 架
由 286M (或其取消後之車輛), 277X , 74X 抽調車輛行走

歡迎賜教

.
ATSE40 發表於 2021-8-1 19:06 | 顯示全部樓層
用 6 部車嚟執雞不了,當 806B 都差過 806A 咁多,點肯定貴過又疊住 26 同 806B 咁多嘅線會執到夠客?
腦補當真,真要補腦
LauCT 發表於 2021-8-1 23:41 | 顯示全部樓層
即使唔全日都應該好似263C咁繁忙時間雙向服務,方便馬鞍山甚至西貢居民往返北區
西貢區居民
elmmoo 發表於 2021-8-1 23:52 來自手機 | 顯示全部樓層

價錢牌方面有啲嚇人 26 又快仲平 呢啲唔係獨市嘅線收咁盡一定吸唔到客,263收呢價做得大因為快同獨市,但274唔係。收原價13.9 左右就差唔多,上水望到$15.6 第一下已經趕走咗人
kitarolo 發表於 2021-8-2 00:05 來自手機 | 顯示全部樓層
elmmoo 發表於 2021-8-1 23:52
價錢牌方面有啲嚇人 26 又快仲平 呢啲唔係獨市嘅線收咁盡一定吸唔到客,263收呢價做得大因為快同獨市,但27 ...

話就話里數表可收$15.6
但與北區出九龍嘅270A/B同價
又真係過份咗啲,唔停大埔市中心
唔夠客,即使吸引到唔想三程車由
北區往返科學園/馬鞍山嘅客非繁
都唔會多,九汽都未必想開。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Justshamxx + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

kmb71k 發表於 2021-8-2 00:10 | 顯示全部樓層
仲抽74X車係咪仲想俾人問候
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| 天空之神 發表於 2021-8-2 07:34 來自手機 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2021-8-2 00:10
仲抽74X車係咪仲想俾人問候

本身 274 都唔關 74X 事,上繁都抽左 2 架車走
只係想拉埋 277X 落水同比返合理服務
 樓主| 天空之神 發表於 2021-8-2 07:41 來自手機 | 顯示全部樓層
elmmoo 發表於 2021-8-1 23:52
價錢牌方面有啲嚇人 26 又快仲平 呢啲唔係獨市嘅線收咁盡一定吸唔到客,263收呢價做得大因為快同獨市,但27 ...

隔離區好多板友話好多人搭巴士唔睇價錢牌架

274 最主要係cover 哂小巴既盲點同自身網絡上既缺陷

原線又唔停上水站,兜埋加價大家先覺得貴
同埋其實 $15.6 有幾多客要比?

返北區烏溪沙已經 $13.9
返馬鞍山過左上水站又變返 $13.9
我預條線延長入 14 鄉先set 定出黎
kmb71k 發表於 2021-8-2 20:40 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-8-2 07:34
本身 274 都唔關 74X 事,上繁都抽左 2 架車走
只係想拉埋 277X 落水同比返合理服務 ...

只係攝一單274
之後佢哋會行番主線74X
但你個建議好似係直情直接抽走74X啲車

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| 天空之神 發表於 2021-8-2 21:32 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2021-8-2 20:40
只係攝一單274
之後佢哋會行番主線74X
但你個建議好似係直情直接抽走74X啲車

274>274P返到大埔做 74X 過哂上繁
同無左架車有咩分別

但呢 2 條線完全唔關大埔居民事
.