hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議修改新巴第X9線的走線及服務
開啟左側

建議修改新巴第X9線的走線及服務

PV4082 發表於 2021-8-3 12:58 | 顯示全部樓層

Bruh 發表於 2021-8-3 00:19
好高興同感謝你肯發表真正具建設性嘅意見, 而唔係啲咩X9全日服務呢啲不設實際嘅諗法. 我就你提供嘅points ...

1+2: 呢條線用黎比人轉車,唔係靠停站個位搵食,灣仔完全唔需要停。3:東行本身就唔太預好多人會上車,你停筲箕灣唔收筲箕灣價d客咪照等9號
5. 行山客睇下9號多唔多人係個邊d站上車先,如果2點10個人都冇,點解我要早多幾個鐘開?

X14?傻啦快得去邊,叫新巴自己開特算。
 樓主| Bruh 發表於 2021-8-3 16:46 | 顯示全部樓層
PV4082 發表於 2021-8-3 05:58
1+2: 呢條線用黎比人轉車,唔係靠停站個位搵食,灣仔完全唔需要停。3:東行本身就唔太預好多人會上車,你停筲 ...

1+2. X9西行停唔停灣仔冇咩所謂, 因為本身西行多人坐. 但至於東行, 你都識得講, 話東行唔多人上車, 咁我本身建議改線後都已經要行告士打道, 我用多少少時間喺灣仔順路停多2站, 有機會吸到多啲人搭, 何樂而不為?
3. 呢個就要視乎新巴肯唔肯學嶼巴1R到東涌後轉成23收費嘅情況, 咁當然係最好, 又或者學275R回程大美督嘅分段收費收貴75K少少(多1-2蚊), 都會吸引到啲水魚搭. 東行喺北角少人嘅情況下要兜入去, 冇咗連續行高速公路嘅感覺, 其實都唔太開胃.
5. 咁啲客唔一定只係因9號太多人而搭X9嘅, 未來香港容許番外國遊客到港旅遊時, 佢哋有機會因為見到有直車出市區, 唔洗轉嚟轉去而肯做水魚, 直接搭X9, 尤其依家愈來愈多外國旅客都知道龍脊呢個景點, 所以提早X9西行開出時間都有佢嘅好處.

不過講真, 我真係唔知X9快咗幾多, 特別係石澳段, 飛啲站本身又唔係多人等車或者似亞皆老街堆站有車龍要塞好耐. 明顯X9更主要嘅目的係吸納想轉少次車嘅乘客, 掠佢哋錢. 所以有朝一日, 新巴學X9開條完全唔快嘅X14掠水, 真係唔出奇, 不過如果入埋赤柱, 因為嗰度有大量替代交通工具, 所以其價錢就更顯不值.
LauCT 發表於 2021-8-3 17:17 | 顯示全部樓層
Bruh 發表於 2021-8-3 00:19
好高興同感謝你肯發表真正具建設性嘅意見, 而唔係啲咩X9全日服務呢啲不設實際嘅諗法. 我就你提供嘅points ...

樓主忽略居民需要可恥!我發表嘅意見並非不設實際!本人從申:我從來冇話過要X9全日服務,每天服務不代表全日服務
本人認為X9應該向通勤這一方面發展,好似第一代中巴90號線咁,吸引駕駛私家車的居民改乘巴士,並解決石澳、鶴嘴一帶交通不便、居民出入困難的問題。

X9作為一條鄉郊路線,唔應該只係方便市民旅遊,應該喺平日開一班半班方便沿途居民通勤通學!

這是一個真正具建設性嘅意見!X9應該每天服務,方便市民於星期六、日及公眾假期郊遊嘅同時,亦於星期一至五繁忙時間方便石澳、鶴嘴一帶居民返工返學!

我極度唔希望你喺度建議開咩新嘅旅遊路線,因為對沿途居民一啲用都冇,而且好呃錢。希望新巴未來唔好開咩X14

西貢區居民
LauCT 發表於 2021-8-3 17:30 | 顯示全部樓層

cky 發表於 2021-8-2 18:55
石澳 2016 年人口普查連 2500 人都唔夠
而使用私家車比率比赤馬更高
跟本 X9 開平日繁忙時間係多餘

X9 只係做平日係養唔起嘅,呢點喺中巴年代已經證實左
但係假日遊客人數眾多, 9 同X9嘅客量會有所提升
增加嘅收入就可以養得起 X9 平日呢班車
所以居民同遊客係互相幫補嘅;如果唔係就好似698R取消

西貢區居民
ate214 發表於 2021-8-3 17:32 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2021-8-3 17:17
樓主忽略居民需要可恥!我發表嘅意見並非不設實際!本人從申:我從來冇話過要X9全日服務,每天服務不代表 ...

你解答到2500人(有車人士為主)足夠支撐一班X9既問題未?
有假期補貼唔等於平日可以浪費燃油同人力

繼榮譽白芒居民之後想做埋榮譽石澳居民?
LauCT 發表於 2021-8-3 17:36 | 顯示全部樓層
ate214 發表於 2021-8-3 17:32
你解答到2500人(有車人士為主)足夠支撐一班X9既問題未?
繼榮譽白芒居民之後想做埋榮譽石澳居民?
...

答到
單靠2500人(有車人士為主)係不足以支撐一班X9嘅
加埋郊遊人士就支撐到
平日並不浪費燃油同人力,因為方便到沿線居民返工返學,所以平日果一班半班一定有人會搭
西貢區居民
ate214 發表於 2021-8-3 17:39 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2021-8-3 17:36
答到
單靠2500人(有車人士為主)係不足以支撐一班X9嘅
加埋郊遊人士就支撐到

善水發緊窮惡
點解仲要開一定會蝕既平日班次?
有幾多個真係會用到?

奉勸閣下少D將自己區既「慘況」投射係其他地區黎FF
LauCT 發表於 2021-8-3 17:50 | 顯示全部樓層
ate214 發表於 2021-8-3 17:39
善水發緊窮惡
點解仲要開一定會蝕既平日班次?
有幾多個真係會用到?

因為條線叫X9唔叫9R,證明善水有諗過提供通勤服務比居民,唔似得九巴咁。平日班次唔一定會蝕,返工返中上環、中九龍、西九龍及新界嘅居民會用到,仲有部份山翠苑居民包底(如果加站嘅話)
西貢區居民
ate214 發表於 2021-8-3 17:55 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2021-8-3 17:50
因為條線叫X9唔叫9R,證明善水有諗過提供通勤服務比居民,唔似得九巴咁。平日班次唔一定會蝕,返工返中上 ...

X1: Hello

吹都吹得合理D
你大可以自己數下有幾多人住石澳會返到咁遠而唔揸車
WN4156 發表於 2021-8-3 20:05 | 顯示全部樓層

建議將9 平日由石澳 0630-0800班次由15分鐘削減至18分鐘一班,換取一班開0730的X9

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +2 收起 理由
LauCT + 1 + 2 英雄所見略同

查看全部評分