hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) P960 P968 幾時執?
開啟左側

P960 P968 幾時執?

leefung 發表於 2021-8-7 09:34 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2021-8-6 23:16
但而家連一半嘅一半都冇呢...
960 968兩線里數長,隧道費貴,月票客多
賺錢就梗嘅 但未至於特大金礦囉...

月票客除返23日,都有16個幾一程
點都好過比鐵路搶埋走

另外成本高,但收入亦高
一架12米8坐滿,都有2千幾蚊收入(假設冇月票)
巿區線邊有咁高收入.....
天空之神 發表於 2021-8-13 18:54 | 顯示全部樓層
其實,而家 P968 連西隧口上車都難

今日下繁有一班車上左一個客就截龍

當然唔會有人願意等成條隊唔見左啦

咁樣趕客得老九先做得出
.
cz9328 發表於 2021-8-14 02:09 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-8-13 18:54
其實,而家 P968 連西隧口上車都難

今日下繁有一班車上左一個客就截龍

依家仲有冇得預訂 P960/P968??

下繁西隧/九龍站返屯門元朗,想有位坐嘅可能預訂(如有)會穩陣啲,但唔知有冇話要上車前幾多分鐘要
訂位??
ATENU135 發表於 2021-8-14 03:07 | 顯示全部樓層

cz9328 發表於 2021-8-14 02:09

下繁西隧/九龍站返屯門元朗,想有位坐嘅可能預訂(如有)會穩陣啲,但唔 ...

冇得預訂
天空之神 發表於 2021-8-14 10:10 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2021-8-14 02:09

下繁西隧/九龍站返屯門元朗,想有位坐嘅可能預訂(如有)會穩陣啲,但唔 ...

由開線到而家都無得訂
.
cz9328 發表於 2021-8-14 20:32 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-8-6 09:09
前資深會員話平均每小時
要有$530收入勉強打和,不過
P960/P968要考慮埋隧道費。

假如所有路線嘅車輛,都係每小時收$530至打和,咁應該一大堆路線都係蝕緊錢。好多線就算繁忙時間有番咁上下人氣都未夠打和。

沙田堆一小時一單嘅九龍區路線,九龍城嗰堆85系為例,繁忙時間有幾可做到一個單上咗74個全費客?就算繁忙方向賺到,下一個小時非繁忙方向已經蝕番晒。

講埋昔日線皇87D,錦英>紅磡>錦英計做一轉要3小時咁計,夜晚時段我當出九龍都有30人共收$300,之後繁忙方向嗰單要賺$1290,129個全費客,依家仲邊有可能架架87D夜晚繁時都塞滿晒頂晒閘...???

隔離270A好少少,當3.5小時一轉,$1855估計成本,要搵120個客,出九龍10個客+返北區110個客,晚繁應該可以達標。

新界東,反而圍邨282號電梯線可能仲似樣啲。
1小時當做到兩圈咁計(實際上如果11分鐘一班咁部車要用66分鐘至做到兩圈),簡單啲530/4.1 = 130人, 但分開兩圈做...每日下午4-5點開始至夜晚,1班282上65個客唔係太難;只不過係同邨87B同281M線少客蝕番晒,81K線多八達通轉乘優惠客其實都係難回本。

但冇乜幾多邨可複製282 線模式(聽聞荃景圍都OK),就連遲啲281線把圍邨&圍坊 「連城一線」亦唔見得 40 分鐘內會賺到$354呢個數。

Anyway 我覺得$530一小時,在某些處境下會over-estimate.

但無論如何,假如$300一小時到今時今日已經唔夠維皮,咁唔怪得要開啲收$30幾蚊位嘅P字頭線啦。

cz9328 發表於 2021-8-14 20:58 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-8-14 10:10
由開線到而家都無得訂

開線前傳說過有預約訂位系統,結果開線時冇搞??
ccicoltd 發表於 2021-8-14 21:10 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2021-8-14 20:58
開線前傳說過有預約訂位系統,結果開線時冇搞??

九巴 IT,慢慢等吧。彩 mon 報站幾年了還是測試中,P 車訂位系統要開放,一萬年內應該能成事的。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
GA6072 發表於 2021-8-14 21:57 來自手機 | 顯示全部樓層
ccicoltd 發表於 2021-8-14 21:10
九巴 IT,慢慢等吧。彩 mon 報站幾年了還是測試中,P 車訂位系統要開放,一萬年內應該能成事的。

...

運吉會批訂位系統咩

不如全條Cap.230連Cap.374取消埋去
盡d既比埋巴士司機揸槍

邊個唔搭九巴既拉去槍斃,好未
HR1377 發表於 2021-8-14 22:50 | 顯示全部樓層

請問自從有月票補錢後,P960會不會多左人搭?

如否建議P960修改路線做中產區一帶,兆康開出後經富泰、景峰、新墟(V City),屯門市中心後直接上公路