hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (更新)巴士公司經營成本及盈虧點推算
開啟左側

(更新)巴士公司經營成本及盈虧點推算

S3bl430 發表於 2021-8-13 00:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

承上討論:推斷(1)單向繁忙線和(2)半全日線會否有利可圖?
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2119012-1-1.html

14/8更新了燃油成本假設

昨天探討巴士公司如果只做繁忙路線是否很難回本,得知有些板友對巴士經營成本有興趣.
另外,有些板友亦提供了各家巴士公司的年報供小弟作分析推算,

因此,今日就粗略計算一下香港各家巴士公司的每日經營成本情況
固定成本及每公里油價(from巴士公司年報)

雖然巴士公司没有在年報說明巴士價格和折舊的計算方式,通過年報發現,
九巴(包括龍運)每架巴士購入成本約270-275萬元,折舊約16.5年,即應佔折舊約460元。
上表顯示的折舊是包括其他巴士營運工具產生的折舊支出,相信包括零件,機器等等
個人增加的假設
1.每公里燃油成本:考慮到今年國際油價大幅上升,假設燃油成本較去年增加20%
每公里燃油成本:3.6元(城)/2.6元(九)

2.為計及私牌回廠及其他道路情況,燃料成本計算方式如下:流水線應佔燃油成本 = 每轉里數*每日轉數*1.15 ,
其餘路線應佔燃油成本 = 每轉里數*每日轉數*1.1

為簡化推算過程,假設每一條線每架巴士平均可供營運18小時, 暫時不會為個別路線度身訂造推算
部份路線盈利平衡點所需客量的大概推算

(留意,這些數據並非真實完全反應回本門檻情況, 它只指明方向, 即那些路線需要更多乘客才能回本, 那些較低)

九巴

城巴

歡迎討論

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
nchmt + 1 + 10 absolutely brilliant

查看全部評分

錯字連篇
xdxd 發表於 2021-8-13 00:23 來自手機 | 顯示全部樓層

城記三寶真係有頹嘅原因,
都係得1仔易做少少

Ricky403 發表於 2021-8-13 00:41 來自手機 | 顯示全部樓層
點解ching啲數好似唔啱嘅...
用30X計,3840+2.18x36.7x6=4320
4320/6/9.4=77,唔係excel入面嘅83喎
 樓主| S3bl430 發表於 2021-8-13 00:53 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-8-13 00:41
點解ching啲數好似唔啱嘅...
用30X計,3840+2.18x36.7x6=4320
4320/6/9.4=77,唔係excel入面嘅83喎 ...

因為加左假設去反映今年油價上升,以及反映私牌等情況

睇方向就算,唔好太相信實數, 反正我只是馬馬虎虎推算出來, 參考價值不大
你喜歡的話可以自己估計大概breakeven點係邊度, 反正有曬數字係度

錯字連篇
Quanta 發表於 2021-8-13 02:29 來自手機 | 顯示全部樓層
1A 全程預200分鐘嘅話點會得4轉呢 你見加多1轉都仲可以216分鐘。 另外有啲線連頭車到尾車都冇18個鐘,例如B3X P968。咁用18個鐘計出嚟嘅數並唔反映實際情況

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
S3bl430 + 1 張圖更新左,1A現時推算1日可行6轉.

查看全部評分

Snoopy@FB8617 發表於 2021-8-13 11:09 | 顯示全部樓層
參考返13-14年既情況
原油期貨係9x-10x區間
城一每公里燃油成本係$4.57
我估今年推到4.5似乎有點貴

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Justshamxx 發表於 2021-8-13 11:15 | 顯示全部樓層

前文嘅九巴5A線消失咗,係唔係暗指5A即將消失唔係喎,5C都甩埋喎

話時話:我都幾欣賞你嘅計法,起碼你唔係唔知香港啲專營巴士公司係入免費汽油嘅

當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
 樓主| S3bl430 發表於 2021-8-13 12:17 | 顯示全部樓層

幾點回應:
1. 燃料成本
- 已知歐五柴油係唔收稅的. 不過因為唔清楚每一公升柴油可以行多少公里,因此用返九巴/城巴條數去推算返燃油使用量
- 柴油銷售價格過去1年(20年8月至21年8月)(from消委會)升了15-20%左右, 我認我假設升50%應該是「估多左」,
- 燃料成本相對固定經營成相算是九牛一毛

(見下表, 以九巴1A一日行駛里數為基礎,一日行6轉(175公里),連私牌每日行200公里,
代入我假設的柴油價格變化, 並對比相對固定成本的比率
結論是影響不大)

九巴數據
每公里柴油
成本假設
,2.8
,3.3
,3.8
燃油成本          ,562           ,663            ,763
相對固定成本(3840元)比率
,15%
,17%
,20%
城巴(專一)數據
每公里柴油
成本假設
,4
,4.5
,5
燃油成本          ,803           ,904         ,1,004
相對固定成本(4400元)比率
,18%
,21%
,23%

2. 由上述數據可見, 運輸署單單使用行車里數來製定票價, 完全係過時而不能反映實際經營情況

3. 控制員工成本才是巴士公司能否維持盈利的關鍵
錯字連篇
Justshamxx 發表於 2021-8-13 12:58 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-8-13 12:17
幾點回應:
1. 燃料成本
- 已知歐五柴油係唔收稅的. 不過因為唔清楚每一公升柴油可以行多少公里,因此用返 ...

我都想講句:我從不認同運輸署「單單使用行車里數制定票價」。每間巴士公司嘅車費等級表都已經係分晒類,唔同類別嘅巴士線就算里程相同,價錢都有分別;另外稍為對港鐵票務有認知者,都不斷批評部分鐵路線「短貴長平」。
可能因為港鐵係全電氣化嘅運輸系統,本身毋須考慮燃油成本(當然港鐵巴士要另外考慮燃油成本就無可否認),所以你先至唔講港鐵……
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
Snoopy@FB8617 發表於 2021-8-13 13:13 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-8-13 12:17
幾點回應:
1. 燃料成本
- 已知歐五柴油係唔收稅的. 不過因為唔清楚每一公升柴油可以行多少公里,因此用返 ...

其實而家按里數表收費既話大把線都可以收得貴好多
就講蝕水咁
5B: 4 vs 5.8
10: 4 vs 6.5
20: 5.3 vs 8.9
788: 7.3 vs 8.9
不過倒轉個問題係新線招標就唔敢叫咁貴
現有路線加得多就運吉都唔會批

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過