hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) E11B 不日開辦?
開啟左側

[路線計劃/RPP] E11B 不日開辦?

Sita1004-1017 發表於 2021-8-15 06:54 來自手機 | 顯示全部樓層

E21A 發表於 2021-8-14 23:37
作為東涌西人,唔可以否認既係:東涌北的確為E11帶來咗好明顯既客源。而家E11A下午2點時段已經可以滿窗口 ...

我上星期見E11S 每車離開北大30人左右

其實條線主要補償映灣園村巴,加上東涌北私樓客直出對佢哋來講係吸引過搭地鐵嘅

但係而家嗰方案係為咗東涌北而放棄其他地方,咁即係等於變E32A,將其他客倒返落地鐵;更加唔明兜入迎東做乜嘢

同埋城巴根本唔睇好客量,所以咪一部車都唔加
珀島魚蛋 發表於 2021-8-15 08:01 來自手機 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2021-8-15 08:25 來自手機 | 顯示全部樓層
作為東涌西人,唔可以否認既係:東涌北的確為E11帶來咗好明顯既客源。而家E11A下午2點時段已經可以滿窗口 ...

E11S開到成五分鐘一架。。咁既客量仲話要加班。。
攞黎開東區線好過
N38 發表於 2021-8-15 08:26 來自手機 | 顯示全部樓層

應該E11s開下繁回程已經解決到問題。
bnr34 發表於 2021-8-15 08:33 | 顯示全部樓層

E11B仲要行市中心都係唔想嗰區反對, 市中心叫做一樣有咁多班次

不過E11A改走線落公路先行東涌北, 取態已經明顯地開始著重東涌北多過市中心
以前都仲話驚輸時間所以繼續落公路先行市中心

可能計數覺得入埋迎東可以撈多啲客, 所以衝埋入去
不過至少對我嚟講, 回程入去同早兩三分鐘有車效果一樣

E21A 發表於 2021-8-15 09:06 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2021-8-15 06:54
我上星期見E11S 每車離開北大30人左右

其實條線主要補償映灣園村巴,加上東涌北私樓客直出對佢哋來講係 ...

最搞笑就係條條線都要入迎東,永不落空。
唯獨金蛋E11S到今日仲免疫
屎水自己梗係心知肚明兜迎東=趕走東涌西甚至映灣園客啦,除非好似E22S咁優勢比起鐵路太明顯。
E21A 發表於 2021-8-15 09:13 | 顯示全部樓層

N38 發表於 2021-8-15 08:26
應該E11s開下繁回程已經解決到問題。

我就一直認為E11S半全日,E11全日復活,E11A取消先係最好。
N38 發表於 2021-8-15 09:41 來自手機 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2021-8-15 09:13
我就一直認為E11S半全日,E11全日復活,E11A取消先係最好。

不過非繁東涌西又真係未有好大需求來往港島,E11s既出現都係因為映灣園冇左過海邨巴,先諗住做埋東涌西。我每朝搭E11s 0732果班,東涌西都係大約30人咁上下用E11s。區佬成日話有需求要爭取非繁都要有,但喺城巴角度睇,E11/A既實測客量先係事實。至於下繁已經放棄左E11A,因為皇后街上成日冇位坐,有時甚至頂閘。
E21A 發表於 2021-8-15 10:12 | 顯示全部樓層
N38 發表於 2021-8-15 09:41
不過非繁東涌西又真係未有好大需求來往港島,E11s既出現都係因為映灣園冇左過海邨巴,先諗住做埋東涌西。 ...

以我所認識既逸東,呢條邨人口咁多,有直車自然就會有需求(當然以E11B既班次同走線就係另一回事,就如E36A般)。正如未有E11S既年代,朝早E11開15分鐘一班溝埋市中心客都只係坐滿出市區。事實就好明顯——城巴堆E線唔入逸東的話好多逸東人係會當佢無到,如果唔係而家E11S逸東班客係邊度黎?唔通呢10年來逸東多咗超多人去港島返工?城仔一定係知東涌西有需求,所以先搞條E11B出黎,如果唔係佢乾手淨腳直接將條E11A改到E23A咁就得。
N38 發表於 2021-8-15 10:38 | 顯示全部樓層

E21A 發表於 2021-8-15 10:12
以我所認識既逸東,呢條邨人口咁多,有直車自然就會有需求(當然以E11B既班次同走線就係另一回事,就如E36 ...

未有E11S既年代0066未有月票。呢家0066有月票,已經搶左好多巴士客。呢家E11S果班客好大機會係部分以前搭去市中心轉E11果班客。

E11B吸引力真係唔大,就算直車,只兜市中心仲可以接受,東涌西既人係對兜東涌北好反感。
加上遲啲0066入埋東涌西。E11系,E21A甚至E31真係無得撈。
E11應該唔好經市中心改經東涌北(唔好我講咁樣會延長後勤客行車時間,E31當初兜埋東涌北,東涌西都要硬食);E11A做東涌西同市中心直出仲好啦。

講開E36A,我覺得最大敗筆係唔行元朗大馬路。

喜愛過的花兒 全都被人摘去了