hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) E11B 不日開辦?
開啟左側

[路線計劃/RPP] E11B 不日開辦?

E21A 發表於 2021-8-15 12:07 | 顯示全部樓層

N38 發表於 2021-8-15 10:38
未有E11S既年代0066未有月票。呢家0066有月票,已經搶左好多巴士客。呢家E11S果班客好大機會係部分以前搭 ...

月票都有bugs既,一來東涌西轉埋38要補錢(不過補2.4定3.4?我聽人講係冇轉乘優惠),二來朝早東涌線真係好逼下,大把人唔介意比多幾蚊揀巴士,就算要企都冇企得咁辛苦。
GU9338 發表於 2021-8-15 12:12 來自手機 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2021-8-15 12:07
月票都有bugs既,一來東涌西轉埋38要補錢(不過補2.4定3.4?我聽人講係冇轉乘優惠),二來朝早東涌線真係 ...

月票適用範圍內 (e.g. 中環,唔使補錢) 無優惠,適用範圍外 (e.g. 金鐘,要補錢) 有優惠
朝早東涌綫想坐一定係要第二班車
N38 發表於 2021-8-15 12:13 來自手機 | 顯示全部樓層
月票都有bugs既,一來東涌西轉埋38要補錢(不過補2.4定3.4?我聽人講係冇轉乘優惠),二來朝早東涌線真係 ...

要視乎0066果和駛唔駛補錢,如果0066出閘唔收錢,就唔會比38轉乘優惠你。
我都試過用0066月票返工,計埋38加月票補錢都平過E11系。就係唔想打38蛇餅港鐵又要轉又要行一大餐先選擇E11S.
N38 發表於 2021-8-15 12:16 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2021-8-15 12:12
月票適用範圍內 (e.g. 中環,唔使補錢) 無優惠,適用範圍外 (e.g. 金鐘,要補錢) 有優惠
朝早東涌綫想坐一 ...

我計過,以上環為例,用南昌月票係平過香港站月票
喜愛過的花兒 全都被人摘去了
Chnnr 發表於 2021-8-15 12:29 | 顯示全部樓層
其實 E11A 回程而家消防局落車人數同東涌北人數係 50/50, 如果改完線仲兜埋迎東, 東涌西班客倒唔倒返落地鐵真係唔知
搭左兩三年, 呢個系列既客量見到係開始升緊,
以往 E11 係比人話返放工都無人, 而家個情況都唔係好多人想像中咁差
入機場: 半滿至全滿, 有幾班可以西隧企人, E11 更加係青馬一定清到轉車站條人龍
出港島: 講 E11A 未服務之前既時間, 頭班車可以上層差唔多滿, 第二班車起碼都坐滿哂窗口,
之後就算東涌西同北有 E11S, 7 點就算開緊廿分班既時段, 東涌三站都上大半滿客, 有幾次可以坐滿上層
放工時間, 五點幾個兩三班係可以坐滿, 呢個現象係由兩年前示威開始無耐晚晚累積到咁, 以前搭 E11 放工坐滿窗口已經嗌多人
一直去到夜晚七點其實都係坐滿窗口多啲, 夜晚就算開到半粒鐘都仲有廿個出港島, 隔離 E23 都未必有咁多客
假期禮拜日頭幾班可能差, 之後都係坐滿窗口至大半滿入機場, 下晝出返黎更加可以坐滿
E11A 朝早機場頭車入到東涌北已經坐滿成個上層, 市中心三站岩岩好企滿, 之後成個上晝客量其實都唔差
假期出港島連隔離 E21,E22,E23/A 都係開緊 25-30, 唯獨 E11A 係開廿分, 善水係唔會做蝕本生意, 假期的確係坐滿企人出港島
平日回程5點幾就開 15 分班, 繁忙時間後開廿分班, 如果真係無客, 善水都唔會捨棄個肺炎時間表暗中加密
東涌尾站出港島頭站, 唔塞車其實係半個鐘多啲, E11 系賣點係比較直接, 有位坐, 其實搭得多, 就會知慢唔過東涌線太多
搭親東涌線可以撞上青衣車, 唔平均既班次, 試過下晝香港站等一班東涌車差可以 10 分鐘以上, 巴士有 ETA 我舒服一程點解唔好 ?
唔知佢開 E11B 會變到點, 剩係覺得維持返呢個平衡其實唔錯, 但我自己會跳槽去地鐵先
40 分一班 E11A, E11B 無加轉乘優惠, A 車斬到近乎取消, 擺明係著重於全東涌客
但 無論 E11A/B 都好都係先東涌北, 所以最大機會反而係倒返平日消防局個半車 E11A 返地鐵, 講埋觀察數據, 個半車客係大多數都多於東涌北個半車

kay 發表於 2021-8-15 12:40 來自手機 | 顯示全部樓層
其實e11ab出市區先經消防局再經東涌北,起碼保證有位,而東涌北兜完就走,留住直出,不過將來東涌北可能尾站就要企
thorchan 發表於 2021-8-15 14:04 | 顯示全部樓層

38全費係3.4。2.4即係有優惠,減1蚊。

thorchan 發表於 2021-8-15 14:10 | 顯示全部樓層
N38 發表於 2021-8-15 10:38
未有E11S既年代0066未有月票。呢家0066有月票,已經搶左好多巴士客。呢家E11S果班客好大機會係部分以前搭 ...

E21A同E31個範圍0066點都要轉車,無論如何一定會有個基本盤,0066點都唔夠巴士直接。淨係講去楊屋到街市,E31一定直接過同近過0066,仲未計車費,除非用全月通。
反而過海線就真係會有危機。

E21A 發表於 2021-8-15 14:31 | 顯示全部樓層
thorchan 發表於 2021-8-15 14:10
E21A同E31個範圍0066點都要轉車,無論如何一定會有個基本盤,0066點都唔夠巴士直接。淨係講去楊屋到街市 ...

過海線都唔會死,正如E11時代同東涌線直接競爭一樣生存。而且正如我之前所講,東涌線而家繁時真係幾逼,係人口增多而鐵路無法加班既情況下巴士仍然有一定角色。
Sita1004-1017 發表於 2021-8-15 14:32 來自手機 | 顯示全部樓層

N38 發表於 2021-8-15 12:16
我計過,以上環為例,用南昌月票係平過香港站月票。

上環就直接香港站行去算啦