hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解當初嶼巴入唔到MAN RR8, 而家Coaster又出到牌? ...
開啟左側

[問題] 點解當初嶼巴入唔到MAN RR8, 而家Coaster又出到牌?

嶼南唯一 發表於 2021-8-16 18:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

如題

當初老嶼用唔到RR8唔係因為新專營權唔俾用非低地台車輛咩...?

VK4642 發表於 2021-8-16 18:39 | 顯示全部樓層
Coaster係二手野喎
Justshamxx 發表於 2021-8-16 18:44 | 顯示全部樓層
簡單答案:
嶼巴其實自己兼任「小巴服務」。
例如34咁,因為只可以用豐田Coaster,變相同小巴路線無異,但係同其他可以用大巴嘅大嶼山路線同一編號方式,所以無人會當佢係separate嘅小巴咁處理。(須知離島區首條,亦係唯一一條真正嘅小巴係同系「冠亮發展」嘅901)
愉景灣嘅情況類似,「愉景灣交通服務」獨攬當區內外公共交通,區內線(運輸署叫DB00R)大巴小巴同一種編號法;愉景灣仲要係全港唯一,全球少數有用高爾夫球車做交通工具嘅社區,遐邇馳名添

所以我成日話離島區嘅公共交通喺香港嚟講係最「不香港」,既無清晰嘅巴士小巴之分(巴士應指雙層巴士),又有唔少當區獨有嘅事物(包括昂坪360、高爾夫球車、「旅遊巴作專營巴士」)……加上又係國際機場所在地,係唔少外地旅客到涉嘅第一站……
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
VA73@2A 發表於 2021-8-16 19:36 | 顯示全部樓層

所以一直都諗係咪用二手途徑可以豁免,但係咁又唔見嶼巴呢幾年都冇喺冠忠換新d嘅旅遊巴黎

雙層巴士高載又低地台,但爬坡表現麻麻地
低地台單層班客又呻無位坐
真係得旅遊巴先啱
HE7921 發表於 2021-8-16 20:11 來自手機 | 顯示全部樓層
照咁睇部WV9713可以從錦繡花園調往嶼巴做專利車
JH_LE4612 發表於 2021-8-17 05:19 來自手機 | 顯示全部樓層
VA73@2A 發表於 2021-8-16 19:36
所以一直都諗係咪用二手途徑可以豁免,但係咁又唔見嶼巴呢幾年都冇喺冠忠換新d嘅旅遊巴黎

雙層巴士高載又低 ...

上次食二手旅遊巴 (R33?)其實都只係四年前,咁之後入親嘅大多都係比啲 B線/3M嘅雙層嚟嘅,旅遊巴未夠鐘退都唔使急住換 (等通關先換都唔遲,隨時依家都有啲跑狗雪緊)。將來五年我都唔覺得大澳會有大規模低地台嘅一日 (連用輪椅升降架嘅旅遊巴都難,因為貴,用翻 RR8好過)。
kei_hk 發表於 2021-8-17 16:01 | 顯示全部樓層

VA73@2A 發表於 2021-8-16 19:36

雙層巴士高載又低 ...

可唔可以用最簡單的方向去想﹐點解可以買部(2手)Coaster?

嶼巴話某一兩條線﹐地理客觀環境問題﹐只能用細車。
市場上只有高地台小巴(包括三菱)﹐可以提供可靠的出車率。

政府只求有可靠服務提供﹐佢自己又搵唔到可靠的低地台車/代替車款﹐就只能夠批准用非低地台的小巴車款提供服務。

雖然﹐已經有類似小巴的低地台車款在香港出現。
但係可靠性唔係太理想﹐嶼巴一定有話部車入廠﹐要訂件維修﹐到時用什麼車提供服務?
政府就只有妥協﹐最多每隔一定年期再檢討。

至於嶼南方面﹐現時行到雙層的區域﹐應該日後都要低地台化﹐焗買雙層車。
而未能用雙層車的區域﹐應該會依舊容許買高地台車﹐以持續提供服務。

嶼南幾時可全面低地台﹐似乎就要政府自己做好道路改善﹐才有條件叫嶼巴全面低地台化。

AtrHenu 發表於 2021-8-17 16:11 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2021-8-17 16:01
可唔可以用最簡單的方向去想﹐點解可以買部(2手)Coaster?

嶼巴話某一兩條線﹐地理客觀環境問題﹐只能用 ...

嶼南個帶的道路同大潭道設計一樣唔少係郊野公園範圍所以唔可隨便話申請擴闊改善的,若果政府真係要改善嶼南線低地台輪椅問題運吉應該叫柏良哥買多幾架無障礙小巴另設特別線專行大澳/昂平線或直接買多10-20架RC2行1,23,11解決問題.
 樓主| 嶼南唯一 發表於 2021-8-18 09:16 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2021-8-17 16:01

嶼巴話某一兩條線﹐地理客觀環境問題﹐只能用 ...

咁RR8依然死得好冤…
PK9394 發表於 2021-9-3 19:48 | 顯示全部樓層

咁又有d吾明維可車做好晒伲到先話高地台吾出得,訂車時無攪清楚先?