hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 廿分班巴士,輪椅等下架
開啟左側

[經歷分享/報告] 廿分班巴士,輪椅等下架

GU9338 發表於 2021-8-20 07:32 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

是咁的
九巴亂派雙輪椅同水塘車都唔係新聞,又,無人解釋到水塘存在既意義係咩

尋日推住輪椅出街搭短途巴士,本身睇 ETA 都知唔係雙輪椅車,結果車黎到,車長指住後面話滿咗搭下架,一望真係咁啱有人用咗喎,更加啱既係,係架水塘 ATENU,成個足夠第二架輪椅擺放既空間白白浪費晒,偶然都聽聞有人遇上兩架輪椅既情況所以上唔到巴士,估唔到今次輪到自己。

目送架車走,但條線 20 分班當然唔會等落去啦,唯有執生走人。

九巴可唔可以正視下呢個問題?唔係要求千幾架 ATENU 都要 90 座減位到 86 座,長途客一定受罪,但最起碼水塘改返做雙輪椅,加上派車配合返長短途需要,應該都可以將尷尬情況減到最少。有啲基本野如果都做唔好,似乎只係非不能也,實不為也。

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
neoplan720p + 3 + 10 非不能也,實不為也

查看全部評分

lsc04d11 發表於 2021-8-20 07:39 | 顯示全部樓層
冇計嫁喎  74D 60分鐘一班 係咁岩有個九龍坑上左 科學園既輪椅朋友都係咁架啦…

”好彩”起上黎 或 遇上覆診高峰時段 或有可能俾夠3輪椅位4輪椅位你都係冇嫁播

復康巴士或多左類似關愛服務出現 都係因為咁
S3bl430 發表於 2021-8-20 09:11 | 顯示全部樓層
首先,邊條線先?
另外,醫院線需要上落輪椅客唔出奇,
但一般路線恐怕那個輪椅客使用率並不高, 每架車一日可能只有1-2個人有人要使用輪椅

建議將水塘改返做雙輪椅,本意唔係唔好,
不過, 到底架車一日頂閘要塞多1-2個客(個輪椅pan都佔空間嫁)機會率高d,
或是一般路線同時出現2個輪椅客的機會率高一點?

大家可以思考下這個問題
錯字連篇
kay 發表於 2021-8-20 09:55 | 顯示全部樓層

其實睇咩路線
同有無平衡其他服務
(例如冠忠)

有冠忠我唔會揀巴士
世界很簡單 人類很複雜
mrm23 發表於 2021-8-20 09:56 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-8-20 09:11
首先,邊條線先?
但一般路線恐怕那個輪椅客使用率並不高, 每架車一日可能 ...

其實輪椅客使用率冇想像中咁低,
不過佢地絕大多數唔會響繁時搭

arfung 發表於 2021-8-20 10:24 | 顯示全部樓層
mrm23 發表於 2021-8-20 09:56
其實輪椅客使用率冇想像中咁低,
不過佢地絕大多數唔會響繁時搭

我也見過輪椅客因車上已有輪椅而無得上車,見到佢/同行者都幾無奈。
好彩那一次是60M/60X…應該下一班唔駛等太耐。

那些年仲有白豪服役(AV)的末年,經常做68A的後備車,試過見到報紙刊登了輪椅客/陪伴者投訴,話等了一小時多連續幾班都無低地台車。
現在就已經進化到即班有無得上…

不過若水塘車的改裝成本和雙輪椅位相若,我個人贊成改得既就寧願做雙輪椅位。
JC8385 發表於 2021-8-20 10:34 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-8-20 09:11
首先,邊條線先?
但一般路線恐怕那個輪椅客使用率並不高, 每架車一日可能 ...

雙輪椅原意唔係唔好
問題係無針對性,又缺乏配套
到最後咪變成靠害

Let say P線本身話做預約
其實個case套落輪椅到都係件好事
kay 發表於 2021-8-20 10:37 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2021-8-20 10:34
雙輪椅原意唔係唔好
問題係無針對性,又缺乏配套
到最後咪變成靠害

D人鐘意WALKIN

不過香港地越來越多老友記
類似樓主情況只會更多

搵巴士做有一日都會做唔掂

但另一問題係冠忠堆服務又好似唔多人搭
南區計復康專線多人搭過冠忠
重疊路線下冠忠載空
世界很簡單 人類很複雜
Ohm 發表於 2021-8-20 11:07 | 顯示全部樓層
有無可能做到將有無輪椅客嘅數據傳送返server,畀乘客可以喺app睇到? 當然如果咁唔好彩偏偏係前一個站就有另一位輪椅客咁都無辦法
ky927 發表於 2021-8-20 11:51 | 顯示全部樓層

如果係行D 30分鐘以上一班嘅路線,即係本身呢D線人流唔算多啦,咁呢D線應該派雙輪椅甚至開多款3輪椅車款添。