hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 33B 消息
開啟左側

[小道消息] 九巴 33B 消息

GW4866 發表於 2021-9-3 03:44 | 顯示全部樓層

對於長安黎講,42C點都係快過X42C,路線算係直接順路,無咩可能叫後者食返長安
就算係X42P,快得42C幾多?我諗正常都唔會肯無情情咁加一蚊換條所謂快線
荃富街又無可能棄42C,結論42C都係要留返低,然後縮短青衣走線
跟住上路流水,青衣區內全部去哂長安轉返42C就得,唔使搞太多麻煩野
反對全面拆線聲音都細好多,青衣中/南亦唔使怕被加價(嫌X42C貴一蚊可使用BBI搭返42C)
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2021-9-3 04:17 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2021-9-2 23:32
其實最想睇既係241X 全日, 奈何ban左
同時如果唔係因為愛民, 我本身都聽過將41 九龍段轉成61X 之類既行法 ...

條41C唔係行聯合道落九龍城土瓜灣唔開好過
大半條聯合道搭鐵又兩頭唔到岸先叫做有得做下
行窩打老道正如樓上話客都唔多個,城大浸大唔願行出去等,學生搭鐵又有半價

41何文田除咗返放學時間多d人搭之外,需求似乎唔大,直接斬咗佢分車比兩邊,
其中2部車分比45推密返佢更加有效益,加埋241X繁時開兩三班車留係到愛民都無咩好嘈
(荔景山執埋條46咁45又可以再密d)
LessIsMore 發表於 2021-9-3 05:46 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2021-9-1 23:21
令所有地區既行車時間最合理既方法 的確大約係咁
差在條40A 會唔會同38 換埋總站會再順路少少咁解, 同埋大 ...

荃葵青往返何文田土瓜灣,喺屯馬線通車嘅環境下想要新服務好似好難?同埋唔見得兜完華員邨歌和老街窩打老道等等之後,兩邊往返喺時間上對鐵會有競爭力。
無敵風火輪 發表於 2021-9-3 12:30 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2021-9-3 03:44
對於長安黎講,42C點都係快過X42C,路線算係直接順路,無咩可能叫後者食返長安
就算係X42P,快得42C幾多?我諗正 ...

講左N次, 青衣冇能力搞呢啲BBI

而且上路客係比前幾年多, 多到啲客差啲留後, 不過九巴對42C都幾好, 下年可能會再加車比X42C
10598C 發表於 2021-9-3 15:22 來自手機 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2021-9-3 03:44
就算係X42P,快得42C幾多?我諗正 ...

其實未必,有陣時荃青交匯處塞車,兩繁去長安X42C唔衰得過42C
X42P掠水就真嘅,但佢走線都擺明係繁時款,用嚟比當時X42C撤出長安做補償
不過飛走荃富街同龍翔道,加上長安總站有位坐,都有啲優勢

正路真係應該42C飛走青衣中南,長安直去長亨,X42C擺青衣站,變相青衣站有車之餘,長安都有兩部車揀
不過會有人話42C密車阻住長亨啲位

印象中薈藍會有新PTI,唔知新站係for小巴only,定係巴士小巴都會有得用?
dcyw 發表於 2021-9-3 16:49 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2021-9-3 15:22
其實未必,有陣時荃青交匯處塞車,兩繁去長安X42C唔衰得過42C
X42P掠水就真嘅,但佢走線都擺明係繁時款, ...

薈藍地下的公共運輸交匯處只得三個專線小巴上落客位,連泊車位都沒有預留。

metazure_pti.jpg 取自:薈藍售樓說明書
ATENU364TC196 發表於 2021-9-3 20:29 | 顯示全部樓層

無敵風火輪 發表於 2021-9-3 12:30

而且上路客係比前幾年多, 多到啲客差啲留後, 不過九巴對42C都幾好, 下年 ...

咩叫青衣冇能力搞呢啲BBI?

上路客比以前多又點?夠東九客多咩?做乜要為咗一粒米而放棄成煲飯?

咁關顧上路客咪最多開返條42S⋯⋯
GW4866 發表於 2021-9-4 01:03 | 顯示全部樓層
無敵風火輪 發表於 2021-9-3 12:30

而且上路客係比前幾年多, 多到啲客差啲留後, 不過九巴對42C都幾好, 下年 ...

個BBI係講緊補償青衣區內往來上路喎
你係咪搭錯線
GW4866 發表於 2021-9-4 01:23 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2021-9-3 15:22
X42P掠水就真嘅,但佢走線都擺明係繁時款, ...

就算當你荃青交匯處塞車,繁時長安搭X42C唔衰得過42C
都係同X42P同一問題,車程無大優勢,本身42C又密車,最終長安都係會攬返住42C

至於42C長亨直落長安+X42C改去青機開,我一直都係支持咁做
什至調返轉係將42C改去青機,X42C不變,係青衣城個競爭力更大
只係長安無可能用X線完全取代,因無絕對優勢
無敵風火輪 發表於 2021-9-4 20:48 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2021-9-4 01:03
個BBI係講緊補償青衣區內往來上路喎
你係咪搭錯線

吓, 嗰堆咩垃圾243M 43B都冇能力運翻呢啲BBI客啦