hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 長途巴士新型服務遠離施政報告原意, 誰應問責? ...
開啟左側

長途巴士新型服務遠離施政報告原意, 誰應問責?

天空之神 發表於 2021-8-20 17:47 | 顯示全部樓層

珀島魚蛋 發表於 2021-8-20 15:12
260開緊20
968 3>7好正常,鬧乜9
快咪坐P968,補9.8咋嘛

鬧乜9? 到底係咩意思我唔明白

P968 補既錢你比?
.
珀島魚蛋 發表於 2021-8-20 17:56 來自手機 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2021-8-20 18:06 來自手機 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2021-8-20 15:58
但非專旅遊巴雖然係零企位但用3+2座椅而且又唔拎得交津又係一個問題(除非好像城巴/老冠部份線用雙層車/2+ ...

呢個係政策問題唔係營運商問題
政府喺小巴裝ETA都唔裝上載客量更多嘅邨巴度
cky 發表於 2021-8-20 18:41 | 顯示全部樓層

珀島魚蛋 發表於 2021-8-20 15:12
260開緊20
968 3>7好正常,鬧乜9
快咪坐P968,補9.8咋嘛

搵赤柱同元朗比
真係面皮厚過批皮
cz9328 發表於 2021-8-21 00:12 來自手機 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2021-8-20 14:46
當時厹公司仲訂左中型巴士, 但最後退單走埋數tim

中型單層巴士服務,根本好難賺番皮費番嚟。

九巴72A都轉番晒雙層好一段日子(用古董懷舊車係後話),起碼唔會趕走下繁班中大客。(在中大上課日,同時間嘅72下午出九龍方向有幾班車係頂住閘咁在源禾路落客)

另外,一次過講埋新型長途巴士服務,除咗P960同P968外,落馬洲附近經西隧過海都算係新型服務嘅,976 (另加989) 嘅定線在2000年代初期嘅眼中,肯定有人會講...巴士公司唔係開善堂。

再講吓另一些例子,e.g. 過海934,936線開下午回程亦都係90年代-2000年代難以想像嘅做法,當然公道講,以前需求極度密集而且慢慢碌嘅走線亦都唔休賺嘅年代,一班車20個客過海嘅長途服務在當年梗係唔吸引,但現在巴士乘客較為分散(不及以往集中)嘅情況下,20分鐘一班用ETA儲客嘅長途高價錢牌服務,成本效益可能高過好多昔日大量用人用車嘅低價錢牌老牌大線。

cz9328 發表於 2021-8-21 00:35 | 顯示全部樓層

有網民講開赤柱,遲啲會唔會試吓開幾班 假日下午赤柱經紅隧往旺角/深水埗,位位收$19(大約價錢);或者整一兩班赤柱經大潭及東廊東隧去觀塘市中心,位位收$20。大潭水壩有時假日下午散隊時出市區想搵架車都難,天氣好嘅日子或者有人落疊。

假日過海特別班次,都算係「新型長途服務」嘅。(油錢可能平過做新界西呢,當然以前T6/698R回車太慢,新版本梗係以快速回車為重點)呢個項目早上需求相對分散,但假日傍晚嘅需求都集中嘅,不過可能要望天打卦求晴天/求好天氣囉。

不過,過海隧道有冇quota呢樣嘢就...對家條92R避開晒彌敦道,人地又真係煩少啲嘢嘅。
S3BL343@66 發表於 2021-8-21 00:47 | 顯示全部樓層

cz9328 發表於 2021-8-21 00:35
有網民講開赤柱,遲啲會唔會試吓開幾班 假日下午赤柱經紅隧往旺角/深水埗,位位收$18(大約價錢);或者整 ...

唔得架。X9/260已經被赤石之聲話搶錢!無良!逼害赤石居民!

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +5 收起 理由
ate214 + 2 + 5 榮譽石澳居民(笑)

查看全部評分

cz9328 發表於 2021-8-21 00:57 | 顯示全部樓層
S3BL343@66 發表於 2021-8-21 00:47
唔得架。X9/260已經被赤石之聲話搶錢!無良!逼害赤石居民!

都係假日試兩三班啫。

另外,石澳去中環收$18.8有人嫌貴,觀感上又的確...

但赤柱收$19.8去旺角咁計,又唔係太無良啫(不過可能會顯得X9貴咗少少),不過真係要睇時段,要諗埋自己喺赤柱時已經袋晒落錢箱好啲,定係介意/唔介意「金鐘/灣仔-旺角」嗰程未必落自己袋。

cz9328 發表於 2021-8-21 01:40 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-8-20 17:12
你肯定有訂過?

有冇退過單層新車嘅單,我冇時間考究,
但係電動單層車呢樣物體,未來都無可避免要訂吧。

至於邊個地方適合玩 「新型單層服務」(唔係拆樓),紅公司計暫時未諗到。

上次284線與280P線車隊名份藕斷絲連咗10幾年之後,有朝一日了斷嗰陣乘機順手塞幾架單層電動車落地區...呢類動作日後若要大規模複製,難度可能唔細...

至於現有嗰啲30號,46號線如果有短車身電動車可以試用,自然會有柴油單層車甩牌出嚟 「試新線」(假如真係搵到地方玩新花臣)
cz9328 發表於 2021-8-21 01:46 來自手機 | 顯示全部樓層

Kj2052 發表於 2021-8-20 15:02
968朝早由3變7你都想像到咩情況
你咁想推人上豪華巴士不如全部密線減一半班次開P線(包括南區路線) ...

港島區要玩P968嗰個遊戲其實唔容易。

港島90號線與590線在鴨利洲邨呢個站都有少少似P968嗰種升級服務關係,但590線下場係點大家有眼見的。

另外,西鐵在元朗區站點位置唔係最靚,P968梗係有位入;但港島區鐵路站點位置嘅方便程度...