hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 30X 更改行車路線
開啟左側

[服務調整] 九巴 30X 更改行車路線

toyl 發表於 2021-9-6 01:29 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2021-9-5 12:38
尋晚十點幾楊屋道街市都上左十幾個,橫龍街上多兩個

都吸到新客

1號放工搭過,橫龍街有5個唔上33A上30X,其中有個師奶大大聲話33A好慢。
事實係呀,架33A孖住30X行頭,30X去到美孚架33A都仲有18分鐘先到美孚。
咁就位位賺多2.6,除咗幫輕咗部份人唔搭238X實際又貴過238X,仲令33A響葵涌邨多幾個人有位坐
S3V1742C 發表於 2021-9-8 14:50 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
cz9328 發表於 2021-9-10 00:59 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-8-28 20:59
當年好多版友係要求 楊屋道 + 大河道 + 西九龍走廊 直出旺角
果班人去哂邊 ?

68x做嘅係發大財嘅元朗區,
位位$15回車又算快,梗係有心機投放資源做,仲要改快彌敦道一段嘅行程來留住乘客。

其它區的確好難複製68x嘅改快模式。

jpoon 發表於 2021-9-10 03:03 | 顯示全部樓層

toyl 發表於 2021-9-6 01:29
1號放工搭過,橫龍街有5個唔上33A上30X,其中有個師奶大大聲話33A好慢。
事實係呀,架33A孖住30X行頭,30 ...

問過一個揸開30X嘅朋友,佢話以往如心好好客,改路後雖然快咗但客就少咗
http://jpoon9394.blogspot.com/
YY487 發表於 2021-9-10 12:24 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Ricky403 發表於 2021-9-10 15:39 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2021-9-10 12:24
你嘅"指指點點"論想表達咩意思?
以後大家發言之前要先申報住邊,然後非當區居民不得討論?
咁你作為"西站霸 ...

嗱,首先我無講過外區人「不准討論」,呢個係你自己對號入座
你可以講得謙遜啲,無人會排你,正如特工兄等部分站友一樣反對加車,點解待遇大不同?

其次,唔好話其他壇其他站友,就連AVD1兄都明確表達過補償深長荔係同意改動嘅前提
2013 RDP改動直接削走荃景圍來往深長荔直達服務,就顯然唔符合呢個前提
前提都滿足唔到嘅,結果唔駛多講
你由AVD1同意2013 RDP 30X定線黎推論2013 RDP 30X定線滿足荃景圍「直出」需求,咁係斷章取義
至於點解我話荃景圍只接受直出美孚
假設唔郁其他野 (30/39A etc),綜合荃景圍全部意見,1. 想快 2. 要去得哂而家30X沿線
咁直出美孚明顯係第一個會諗到嘅野
合唔合理係另一回事,但你過往發言展示咗自己成見,相信無人有興趣同你討論

梨木樹問題,又係閣下斷章取義
我嘅理論並非建基於某一位特定站友嘅言論
無論佢有冇出過聲,我嘅立場始終係根據過往觀察,梨木樹要補番總站車條氣先順啲
只係咁啱嗰位站友即刻回覆咗佢,所以先同佢提起
掉返轉,你走去引經據典,點知完全唔睇上文下理扭曲哂背後意思,咁不如慳番

至於鐵路直達,真係好心你
AVD1兄都駛早講過一句 (雖然唔係同你講但你應該都係受眾),唔駛等登搵我都記得:
「如果港鐵真係起荃景圍站,成條30X取消咗去又點話」
好明顯佢都知道假如真係鐵路直達,削減資源在所難免
問題係,荃景圍站無重啟計劃,而幾乎所有荃景圍人都唔會接受你嘅「鐵路直達」定義
其他站友都講過,荃景圍唔喺荃灣站500米半徑範圍內,唔應該被視為車站嘅服務範圍

你講得出結果論,咪即係曲線承認自己喺人地傷口上灑鹽
我仲記得之前閣下講過啲乜「荃景圍反對直達尖沙咀」呢啲酸民無邏輯言論 (爭在未係仇恨言論),建議你盡快洗走去
會理解做「不准討論」,或者咪係因為驚被攻擊非當區人會失去灑鹽嘅「權利」齁
呢個我都係睇你噏兩句估估下,究竟係睇荃景圍唔順眼到咁,定係過往出建議常客嘅你眼見重組買少見少,(最後出臺嘅亦唔係你口味),咁啱有區反對重組最後食垃圾服務好心涼,你自己先知啦

P.S.: 40改路後去九龍城轉乘有2A、6D兩飛補償,荃灣亦有紅小直達
仲有另一個大位係觀青,但亦已經有紅小直達,而幾乎無人會忘記觀青無咗直達,只係觀青直達太難做
另外,我雖然算一段時間嘅既得利益者,但我唔同意以而家標準計40/6D重組係合理,唔好塞字入我口
.
YY487 發表於 2021-9-10 17:53 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
toyl 發表於 2021-10-7 17:10 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2021-9-10 03:03
問過一個揸開30X嘅朋友,佢話以往如心好好客,改路後雖然快咗但客就少咗 ...

事隔一個月,改路頭兩日放工搭過係全車無乜人。
呢個星期一/二所見,橫龍街17:45上車都大概有15人,另全車上完尾站接近坐滿。
可見如心客開始返咗去楊屋道搭,另外都吸收咗部份33A頭站去九龍客每位賺多D。
arfung 發表於 2021-10-8 09:16 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2021-10-7 17:10
事隔一個月,改路頭兩日放工搭過係全車無乜人。
呢個星期一/二所見,橫龍街17:45上車都大概有15人,另全車 ...

朝早上班時間經過橫龍街車站,排隊線已劃了30X自己一行,都有10個8個客等車。
那個站應該做到該區私樓/居屋上班,和工廠區收工,上下午2轉客。
andy92 發表於 2021-10-8 09:57 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2021-10-8 09:16
朝早上班時間經過橫龍街車站,排隊線已劃了30X自己一行,都有10個8個客等車。
那個站應該做到該區私樓/居 ...

應該吸左部份原本行去龍德街站既 238X 客

行少一段路方便唔少