hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 30X 更改行車路線
開啟左側

[服務調整] 九巴 30X 更改行車路線

樂仔〞 發表於 2021-8-26 00:56 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2021-8-24 21:15
荃景圍成日嫌 30X 慢,結果九巴一下同你改到新界更快九龍更快,班友又唔滿意
今時今日荃景圍冇特快車完全 ...

當年 30X 班碌神對班客嘅觀感都好大影響
雖然班掛牌佬已經四散,但睇怕仲有唔少居民見到都唔敢上 / 早早改用其他方法無回頭
teddybus 發表於 2021-8-26 01:36 來自手機 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2021-8-25 23:24
所以更加應該開放紅VAN上荃景圍, 九巴咁唔想做大可以比紅綠VAN做埋接駁荃灣站/荃灣西站果份
...

有綠小84
dydx 發表於 2021-8-26 12:31 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2021-8-26 00:56
雖然班掛牌佬已經四散,但睇怕仲有唔少居民見到都唔敢上 / 早早 ...

而家仲間唔中搭到一兩個好肯去
不過條線本身慢,又惡等,識飛都冇用
Ricky403 發表於 2021-8-26 12:34 來自手機 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2021-8-26 00:56
雖然班掛牌佬已經四散,但睇怕仲有唔少居民見到都唔敢上 / 早早 ...

30X根本唔係衰走線慢
去程以前夾埋大河道係好客過234X
回程都做到同234X差唔多
係之前66分一單嗰陣成日碌車碌到無定向班次,旺角返荃威可以行成個鐘
又因為黃埔開出經紅磡灣同死亡交叉,等單飛返荃景荃威等於等運到
玩到咁仲邊有客肯搭甚至話敢搭

老實講而家有班客係因為同234X叫兩飛,30X如果行後實有位坐先肯等下
假設將來改埋回程行楊屋道,點睇都係玩班客多過做實事
明明楊屋道三寶係大可以同海濱夾,反正只係當年個垃圾議員唔鐘意益出面區,自從換人之後都無再死攬238X喺自己區
Ricky403 發表於 2021-8-26 12:37 來自手機 | 顯示全部樓層
dydx 發表於 2021-8-26 12:31
而家仲間唔中搭到一兩個好肯去
不過條線本身慢,又惡等,識飛都冇用

慢就唔算好慢,同紅小或鐵比就算行同一段路都實慢過佢,亦明顯係唔夠客旺角就起飛
但係惡等真係無錯,不過九巴為咗取消212,自己揀畀30X長駐黃埔硬食塞車,證明佢都唔care荃景圍回程班客
亦可能因為咁,所以未提回程都改行楊屋道呢種自殺行為
dominic023 發表於 2021-8-26 13:06 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-8-26 12:34
30X根本唔係衰走線慢
去程以前夾埋大河道係好客過234X
回程都做到同234X差唔多

未經如心嘅時間,去程條線未衰得晒,回程一早衰左係漆咸道北啦。
無定向班次都係因為經漆咸道北炸變成行唔切,班卡佬先變晒碌神搏中途/去私去對面總站。

而家去程加經變埋去程都衰走線,成20至半粒鐘先由荃威去到大涌道,234x總站都開到長沙灣啦。

荃景圍客睇到去程咁兜回程班次咁亂,如果半粒鐘去到美荔枝角同班次穩穩定定,唔要求15分鐘一班,只要求穩穩定定20分鐘啲人都會有信心坐。
dominic023 發表於 2021-8-26 13:11 來自手機 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2021-8-25 23:24
所以更加應該開放紅VAN上荃景圍, 九巴咁唔想做大可以比紅綠VAN做埋接駁荃灣站/荃灣西站果份
...

俾得紅van上荃景圍,啲市中心紅van可能大部分都開晒上去。
佐敦、觀塘、灣仔紅van朝早除時車駁車咁係荃威開經大涌道直出,非繁都可以坐落市中心免費轉車再出去。
Ricky403 發表於 2021-8-26 13:28 | 顯示全部樓層
dominic023 發表於 2021-8-26 13:06
未經如心嘅時間,去程條線未衰得晒,回程一早衰左係漆咸道北啦。
無定向班次都係因為經漆咸道北炸變成行 ...

沈車長好似加咗第一次時都照碌...
但同期其他人已經正正常常
根本係人嘅問題多

至於而家,搞笑嘅係黃埔開20或25去到中間唔會甩得太緊要
但係1645-1730開15嗰陣,就間唔中番到荃灣可以拖三卡
穩定開20已經係最好辦法,每班車隔一段距離,班佬都唔會隨便碌
只不過30X唔經如心或楊屋道,九巴就話要開25,咁咪唯有行楊屋道
.
AVD1 發表於 2021-8-26 15:35 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-8-26 12:37
慢就唔算好慢,同紅小或鐵比就算行同一段路都實慢過佢,亦明顯係唔夠客旺角就起飛
但係惡等真係無錯,不 ...

老實講句 30X 就已經成定局,其實佢地都應該心中有數 30X 咁搞完之後只會趕客,
既然如此不如索性 30 分鐘一班算數;同一時間 230X 玩全日 30,兩線加埋荃景圍每 15 分鐘出市區好過。

最少佢有一班客可以食到 $ 10.2 出市區 +
又可以疏導下 234X 大涌道堆客。

荃景圍而家冇左班區佬,如果唔係真係應該要建議下佢地推 230X 全日。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Ricky403 發表於 2021-8-26 23:23 來自手機 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2021-8-26 15:35
老實講句 30X 就已經成定局,其實佢地都應該心中有數 30X 咁搞完之後只會趕客,
既然如此不如索性 30 分 ...

230X全日,尖沙咀會多咗巴士
以30X/230X車數同行車時間亦唔夠拆兩條全日,就算230X回程頭車十二點先開都係咁話,主要係食飯時間吉咗兩個氹要填
除非荃景圍願意接受230X星期一至六去程開得0740-0945/1015 (星期日就應該1015-1645咁開半日無大問題),但30X就每日全日都大部分30
反而係大窩口同葵涌邨有機會借30X入楊屋道諗諗截短33A荃葵段,換取國王渴咗好耐嘅九龍段延長