hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 30X 更改行車路線
開啟左側

[服務調整] 九巴 30X 更改行車路線

AVD1 發表於 2021-8-27 01:37 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-8-26 23:23
230X全日,尖沙咀會多咗巴士
以30X/230X車數同行車時間亦唔夠拆兩條全日,就算230X回程頭車十二點先開都 ...

1. 我仍然會先無視尖沙咀 Quota 呢回事,近年尖沙咀不斷慢慢有線行入去 (近年新開有 35X、36X、242X、280X),
雖然大部份都係繁時線,但係就已經睇得出之前所謂 Quota 已經變得似有似冇,何況有錢賺你估佢唔會做。

2. 反而唔夠車比較現實少少,假如拆兩線全日 30 分鐘唔夠玩,咁就要打 39A 主意 (甚至另一邊總站 o既九龍城區搵車貢獻下)。戰略上 39A 一日唔係離開荃景圍就先去西站就注定冇得搞;假如 39A 有幸改路就兩架車其實都搞得掂。所以去到呢個位就要打 39A 主意。反正如果 230X 做大左對荃景圍黎講會比較實用過 39A 好多 (事實上荃景圍冇左 39A 都仲有 84、95)。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Ricky403 發表於 2021-8-27 02:32 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2021-8-27 01:37
1. 我仍然會先無視尖沙咀 Quota 呢回事,近年尖沙咀不斷慢慢有線行入去 (近年新開有 35X、36X、242X、280X ...

1. 36X 242X僅限兩繁,35X回程係完全抽35A配額開,280X有青沙光環
230X你又唔係提議淨開大兩味,咁呢樣潛在問題會係值得考慮

2. 30X/230X齊齊全日係連各開30聯合15都相當困難
要靠33A/38A/39A/238X縮到數先至有得考慮

.
Waiyin12 發表於 2021-8-27 03:20 來自手機 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2021-8-25 13:39
忻德尊依家紅頂平過巴士,30X依家入完如心要行返轉頭至停到呢個站,無謂死捱又好似應該咁做喎!
橫窩仔街 ...

其實沙咀道楊屋道一樣塞
坐34/49X中過獎無數次

沙咀道就多車、多燈D但通常唔會食晒full combo (類似彌敦道)
楊屋道通常都食晒咁多枝,再加大河道個D

其實跟930X上公路得唔得?
做埋荃西海之戀班客
ATENU135 發表於 2021-8-27 03:41 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2021-8-27 03:20
其實沙咀道楊屋道一樣塞
坐34/49X中過獎無數次

龍德街已經有238X,大河道之後直行沙咀道可能比較直接,但係就大啲機會喺沙咀道塞車
S3V1742C 發表於 2021-8-27 10:15 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kay 發表於 2021-8-27 10:21 | 顯示全部樓層
其實不如擔心一條30X
陰乾晒33A同238X

九巴都示範唔會加車落呢堆線
近年有車都去晒934 33 黎緊到40P
做過海東九就係HEA做西九油尖旺

238X如果唔係有堆新樓同工廠區
應該都一早陰乾左
238X以前車多,做提款機一流
世界很簡單 人類很複雜
Ricky403 發表於 2021-8-27 11:38 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-8-27 10:21
其實不如擔心一條30X
陰乾晒33A同238X

33A難講
但238X相對影響無咁大
減班頂多都係逆向
而其實上繁北行已經得番17-18分鐘一班
天空之神 發表於 2021-8-27 11:46 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2021-8-27 01:37
1. 我仍然會先無視尖沙咀 Quota 呢回事,近年尖沙咀不斷慢慢有線行入去 (近年新開有 35X、36X、242X、280X ...

當年 30X 建議入得尖沙咀就應該可以當左有先
.
1234567 發表於 2021-8-27 12:27 來自手機 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2021-8-27 10:15
西站霸王又黎啦
見到自己樓下條線被抽走又唔滿意?
同埋從來我無話只係接受33A直接延長去旺角以南係唯 ...

跟934A同地鐵平行冇得做 ,呢家唔係去港島, 係去油尖旺 ,搭地鐵唔洗轉車 ,冇乜優勢 。行西站附近地區更好,起碼西鐵要喺美孚轉荃灣線去旺角

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
Ricky403 + 10 你講幾多次佢都唔明㗎啦

查看全部評分

S3V1742C 發表於 2021-8-27 12:47 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽