hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 234D去程客量統計
開啟左側

[經歷分享/報告] 234D去程客量統計

SE7378 發表於 2021-8-26 20:07 來自手機 | 顯示全部樓層

如果老九將 234D 同 252X 星堤特班合併成 252D,
掃管笏開,取道新大欖段直去青龍頭,然後跟 53 原線至麗城後上荃灣路,
東九段走線同停法就跟 258D(但唔入新蒲崗),藍田站止步,
到時連東九返西約同汀九嘅客都屈到俾屯門價,會唔會仲屈機?
ricky 發表於 2021-8-26 22:36 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-8-26 13:59
234D唔止企仲要迫上車
同埋都係去黃鑽同九龍灣快,觀塘同234C差唔多
但234C至少返學日石菊樓會落唔少 ...

234C 係做深井去石圍角梨木樹嘅學校線。234C定234D做全日合適啲?
前荃葵青區居民
Ricky403 發表於 2021-8-26 23:04 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2021-8-26 22:36
234C 係做深井去石圍角梨木樹嘅學校線。234C定234D做全日合適啲?

象石梨都有40P
234D全日30分班吧啦,繁時再睇拆唔拆中九幹特班
反正荃灣都成日話想去巨箱九展多過德福
arfung 發表於 2021-8-27 10:16 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2021-8-26 20:07
如果老九將 234D 同 252X 星堤特班合併成 252D,
掃管笏開,取道新大欖段直去青龍頭,然後跟 53 原線至麗城 ...

建議即是掃管笏到大欖一段主要用來「湊里數」以便路線能收足屯門價,該段客非繁應該會用252轉258/9D機會較大。
真正客源是青龍頭與麗城之間的青山下路客?

其實好奇點解234C/D收得咁便宜?
我見48P拉到青龍頭已比48X貴一大截,反而234C/D不比33/40貴很多,CP值頗高。
JCTK 發表於 2021-8-27 11:14 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-8-26 23:04
象石梨都有40P
234D全日30分班吧啦,繁時再睇拆唔拆中九幹特班
反正荃灣都成日話想去巨箱九展多過德福 ...

九巴唔會全日234D啦, 里數長收費平, 非繁坐唔滿嘅話想蝕死佢咩
Ricky403 發表於 2021-8-27 11:30 來自手機 | 顯示全部樓層
JCTK 發表於 2021-8-27 11:14
九巴唔會全日234D啦, 里數長收費平, 非繁坐唔滿嘅話想蝕死佢咩

如果係抽38/40車去做,就唔同玩法
反正九巴都嫌呢啲客畀唔夠錢例牌收車
S3V1742C 發表於 2021-8-27 11:48 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
ricky 發表於 2021-8-27 12:09 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2021-8-26 20:07
掃管笏開,取道新大欖段直去青龍頭,然後跟 53 原線至麗城 ...

咁可以做全日,過咗深井就要上橋,否則屯門邊會反對
前荃葵青區居民
ccchhhuuunnn 發表於 2021-8-27 12:13 來自手機 | 顯示全部樓層
JCTK 發表於 2021-8-27 11:14

行入荃灣市少少,唔行大涌道行大河道就可以做埋官荃尾站特快,$9.3upgrade深井價$11.4
Ricky403 發表於 2021-8-27 12:14 | 顯示全部樓層

S3V1742C 發表於 2021-8-27 11:48
西站霸王又R人地資源去比你西站有全日特快車
有33 33B同40P全日已經夠 唔好貪得無厭
...

之前都講咗
33 33B假特快,停完沙咀道同荃灣南燈陣根本同40時間爭得頂多5分鐘
33吸引嘅地方得深入九龍灣同觀塘海濱
40P就根本只係石圍角唔夠位擺車而搬落如心

講真,貴區去九龍東都攬住42C 40一快一慢
西站喺出面祈德尊有得等真特快有乜問題?
明明九巴都係睇好西約柴灣角出到客先拉40過去喎
而家又真係有客,每位加兩蚊夠哂和味啦
.